Jazz/World

A hét portréja: Astor Piazzolla

2007.03.05. 00:00
Ajánlom
A "tangókirály" nemcsak a tangó műfajában mozgott otthonosan: Rosztropovicsnak csellószonátát írt, de komponált tangóharmonika versenyt és filmzenét is. Darabjai ma már a klasszikus zenészek repertoárjának is szerves részei.

A híres argentin tangóharmonikás és zeneszerző 1921. március 11-én született Mar del Plata városában. Családjával 1924-ben New Yorkba emigrált, ahol túravezetőként, tolmácsként és előadóként dolgozott. 1937-ben, tizenhat éves korában tért vissza Buenos Airesbe, itt Aníbal Troilóval, a kiváló együttesvezetővel tangóesteket rendezett, valamint klasszikus zenét tanult Ginasteránál. 1944-ben kilépett Troilo együtteséből, hogy saját műveinek előadására létrehozzon egy zenekart. 1954-ben egy Buenos Aires számára komponált szimfóniájával ösztöndíjat nyert, így Párizsban Boulanger-nél tanult egy évig. Hazájába visszatérve megalapította az Octeto Buenos Airest, majd később a Quinteto Nuevo Tangot, ami saját klubjában, a Jamaicában játszott. 1974-ben Párizsban telepedett le, ahol többek között egy tangóharmonika-versenyt, valamint Rosztropovicsnak egy csellószonátát írt. 1992. július 5-én halt meg Buenos Airesben.

A ’80-as évek végétől művei fokozatosan kerültek klasszikus előadók műsorára is, 1989-ben a Kronos Quartet játszotta Öt tangó-érzet c. darabját. Mintegy 750 művet írt, többek között a Tango c. film kísérőzenéjét is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A járvány alatt is dolgozókért szól a Neked írom a dalt különleges verziója - Videó!

A dal szerzője, Presser Gábor mellett olyan művészek énekelnek együtt, mint Zorán vagy Charlie - összesen negyvenhárman köszönik meg az egészségügyiben vagy kereskedelemben dolgozók és a tanárok munkáját.
Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.
Jazz/World online közvetítés

„A zene lelki táplálék” – Erkélykoncertek a Hagyományok Házában minden délben

A Hagyományok Háza minden délben koncertsorozattal jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook oldalán követhető.
Jazz/World magazin

A Hungarian FolkEmbassy & Barátai népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról

A magyar-lengyel barátság napján, március 23-án látott napvilágot a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén.
Jazz/World gyász

Elhunyt Manu Dibango jazz-szaxofonos

A fúziós jazz legendás alakjának halálát az új koronavírushoz köthető tüdőgyulladás okozta. 86 éves volt.