Jazz/World

A hét portréja: Astor Piazzolla

2007.03.05. 00:00
Ajánlom
A "tangókirály" nemcsak a tangó műfajában mozgott otthonosan: Rosztropovicsnak csellószonátát írt, de komponált tangóharmonika versenyt és filmzenét is. Darabjai ma már a klasszikus zenészek repertoárjának is szerves részei.

A híres argentin tangóharmonikás és zeneszerző 1921. március 11-én született Mar del Plata városában. Családjával 1924-ben New Yorkba emigrált, ahol túravezetőként, tolmácsként és előadóként dolgozott. 1937-ben, tizenhat éves korában tért vissza Buenos Airesbe, itt Aníbal Troilóval, a kiváló együttesvezetővel tangóesteket rendezett, valamint klasszikus zenét tanult Ginasteránál. 1944-ben kilépett Troilo együtteséből, hogy saját műveinek előadására létrehozzon egy zenekart. 1954-ben egy Buenos Aires számára komponált szimfóniájával ösztöndíjat nyert, így Párizsban Boulanger-nél tanult egy évig. Hazájába visszatérve megalapította az Octeto Buenos Airest, majd később a Quinteto Nuevo Tangot, ami saját klubjában, a Jamaicában játszott. 1974-ben Párizsban telepedett le, ahol többek között egy tangóharmonika-versenyt, valamint Rosztropovicsnak egy csellószonátát írt. 1992. július 5-én halt meg Buenos Airesben.

A ’80-as évek végétől művei fokozatosan kerültek klasszikus előadók műsorára is, 1989-ben a Kronos Quartet játszotta Öt tangó-érzet c. darabját. Mintegy 750 művet írt, többek között a Tango c. film kísérőzenéjét is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Ha beburkolózom a zenébe, sosem vagyok egyedül”

Winand Gábor About me című új szólólemezén bemutatja mindazt, ami ő maga: énekes, zongorista, fuvolista és szerelmes ember, amennyiben társa, Elsa Valle is helyet kapott a lemezen.
Jazz/World hír

Halmos Béla-díjakat kaptak a legkiválóbb népzenészek

A Táncház Napján, május 11-én adták át az elismeréseket: a Halmos Béla vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta, a Halmos Béla emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium.
Jazz/World kult50

TársasJáték - Fekete Kovács Kornél és Molnár Áron noÁr a Kult50-ben

Humorról, játékosságról, a közösség felhajtó erejéről és persze a jazz-ről beszélget Fekete Kovács Kornél, a Modern Art Ochestra vezetője és Molnár Áron noÁr a Kult50 kamerái előtt.
Jazz/World ajánló

Tom Waits állandó gitárosa koncertezik Budapesten

Marc Ribot, az introvertált irónia mestere, aki az extremitás felfedezésére is vállalkozik, és nem riad vissza attól, hogy a szépség mellé a csúfat is odaállítsa, május 17-én ad koncertet a BMC-ben.
Jazz/World magazin

Gyönyörű zene született Frida Kahlo ihletésére

Melissa Aldana, az egyik legismertebb női szaxofonos Frida Kahlo és a latin művészek előtt tiszteleg új, május 24-én megjelenő lemezével, amelynek első száma már hallható cikkünkben.