Jazz/World

A hét portréja: Astor Piazzolla

2007.03.05. 00:00
Ajánlom
A "tangókirály" nemcsak a tangó műfajában mozgott otthonosan: Rosztropovicsnak csellószonátát írt, de komponált tangóharmonika versenyt és filmzenét is. Darabjai ma már a klasszikus zenészek repertoárjának is szerves részei.

A híres argentin tangóharmonikás és zeneszerző 1921. március 11-én született Mar del Plata városában. Családjával 1924-ben New Yorkba emigrált, ahol túravezetőként, tolmácsként és előadóként dolgozott. 1937-ben, tizenhat éves korában tért vissza Buenos Airesbe, itt Aníbal Troilóval, a kiváló együttesvezetővel tangóesteket rendezett, valamint klasszikus zenét tanult Ginasteránál. 1944-ben kilépett Troilo együtteséből, hogy saját műveinek előadására létrehozzon egy zenekart. 1954-ben egy Buenos Aires számára komponált szimfóniájával ösztöndíjat nyert, így Párizsban Boulanger-nél tanult egy évig. Hazájába visszatérve megalapította az Octeto Buenos Airest, majd később a Quinteto Nuevo Tangot, ami saját klubjában, a Jamaicában játszott. 1974-ben Párizsban telepedett le, ahol többek között egy tangóharmonika-versenyt, valamint Rosztropovicsnak egy csellószonátát írt. 1992. július 5-én halt meg Buenos Airesben.

A ’80-as évek végétől művei fokozatosan kerültek klasszikus előadók műsorára is, 1989-ben a Kronos Quartet játszotta Öt tangó-érzet c. darabját. Mintegy 750 művet írt, többek között a Tango c. film kísérőzenéjét is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.