Jazz/World

A hét portréja: Benny Goodman

2007.05.29. 00:00
Ajánlom
A XX. század egyik leghíresebb klarinétosa nemcsak a jazz, de a komolyzene területén is kiemelkedő sikereket ért el. A big band alapító Bartóktól művet rendelt, és együtt dolgozott többek között Debussy-vel, Stravinsky-val és Szigeti Józseffel is.

Az amerikai klarinétművész és együttesvezető 1909. május 30-án született Chicagóban. Zenét tanulni 1919-ben kezdett a chicagói Kehelah Jacob Zsinagógában, és két évig Franz Schoepp klasszikus klarinétművészhez járt. 1921-ben debütált. Fejlődésének éveiben a New Orleans-i zenész, Leon Ruppolo klarinétjátéka és Bix Beiderbecke stílusa hatottak rá, utóbbi különösen Goodman alt- és baritonszaxofon-játékában érezhető.

1925-ben csatlakozott Ben Pollack együtteséhez, akikkel Chicagóba, majd New Yorkba ment. 1929-től szabadúszóként rádióknál és stúdióknál dolgozott, részt vett Gershwin Strike up the Band és Girl Crazy című művének előadásában. Ekkor került kapcsolatba John Hammonddal és Teddy Wilsonnal.

1934-ben Goodman megszervezte első big bandjét. Fletcher Hendersont kérte meg, hogy az együttes számára komponáljon, illetve hangszereljen, s ezekkel a számokkal (King Porter Stomp, Sometimes I’m Happy) alapozták meg zenei karakterüket. 1935-ben négy lemezt vettek fel Teddy Wilsonnal és Gene Krupával Benny Goodman Trio néven. Nyáron ment először turnéra az együttesével, nagy sikert arattak és nagy visszhangot keltettek – gyakran ezt jelölik meg a swing korszakának kezdeteként. 1936-ban a Goodman Trio quartetté alakult Lionel Hamptonnal, első felvételük a Moonglowvolt. Az együttes ez idő alatt első filmjeit készítette, a The Big Broadcast of 1937-et és a Hollywood Hotelt. A New York-i Paramount Színházban Goodmant a swing királyává kiáltotta ki a teenager közönség. 1938-ban már a Carnegie Hallban játszott, és Duke Ellington is meghívta együttesébe vendégművésznek.

Ebben a periódusában kezdett sikereket elérni a klasszikus zene terén is. 1935-ben Mozart Klarinétkvintettjét játszotta, három évvel később a Budapesti Vonósnégyessel dolgozott együtt, ugyanazon év novemberében pedig a New York-i Town Hallban szerepelt. Ő rendelte meg Bartóktól a Kontrasztokat, amit 1939 januárjában mutatott be a Carnegie Hallban. Később Copland-től és Hidemith-től is rendelt klarinétversenyeket. Bernsteinnel, Debussy-vel, Morton Goulddal, Nielsennel, Poulenc-kel, Stravinsky-val és Weberrel dolgozott együtt.

1940 júliusában Goodman betegsége miatt szétoszlott az együttes, de októberben újjászervezte. A trióval 1947-ben turnéztak utoljára. Az ’50-es években folytatta a turnézást: ekkor ad hoc együttesekkel ment Európába, Kelet-Európába, Dél-Amerikába. 1982-ben Kennedy Center tiszteletdíjat kapott. 1986. június 13-án halt meg New Yorkban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.