Jazz/World

A hét portréja: Benny Goodman

2007.05.29. 00:00
Ajánlom
A XX. század egyik leghíresebb klarinétosa nemcsak a jazz, de a komolyzene területén is kiemelkedő sikereket ért el. A big band alapító Bartóktól művet rendelt, és együtt dolgozott többek között Debussy-vel, Stravinsky-val és Szigeti Józseffel is.

Az amerikai klarinétművész és együttesvezető 1909. május 30-án született Chicagóban. Zenét tanulni 1919-ben kezdett a chicagói Kehelah Jacob Zsinagógában, és két évig Franz Schoepp klasszikus klarinétművészhez járt. 1921-ben debütált. Fejlődésének éveiben a New Orleans-i zenész, Leon Ruppolo klarinétjátéka és Bix Beiderbecke stílusa hatottak rá, utóbbi különösen Goodman alt- és baritonszaxofon-játékában érezhető.

1925-ben csatlakozott Ben Pollack együtteséhez, akikkel Chicagóba, majd New Yorkba ment. 1929-től szabadúszóként rádióknál és stúdióknál dolgozott, részt vett Gershwin Strike up the Band és Girl Crazy című művének előadásában. Ekkor került kapcsolatba John Hammonddal és Teddy Wilsonnal.

1934-ben Goodman megszervezte első big bandjét. Fletcher Hendersont kérte meg, hogy az együttes számára komponáljon, illetve hangszereljen, s ezekkel a számokkal (King Porter Stomp, Sometimes I’m Happy) alapozták meg zenei karakterüket. 1935-ben négy lemezt vettek fel Teddy Wilsonnal és Gene Krupával Benny Goodman Trio néven. Nyáron ment először turnéra az együttesével, nagy sikert arattak és nagy visszhangot keltettek – gyakran ezt jelölik meg a swing korszakának kezdeteként. 1936-ban a Goodman Trio quartetté alakult Lionel Hamptonnal, első felvételük a Moonglowvolt. Az együttes ez idő alatt első filmjeit készítette, a The Big Broadcast of 1937-et és a Hollywood Hotelt. A New York-i Paramount Színházban Goodmant a swing királyává kiáltotta ki a teenager közönség. 1938-ban már a Carnegie Hallban játszott, és Duke Ellington is meghívta együttesébe vendégművésznek.

Ebben a periódusában kezdett sikereket elérni a klasszikus zene terén is. 1935-ben Mozart Klarinétkvintettjét játszotta, három évvel később a Budapesti Vonósnégyessel dolgozott együtt, ugyanazon év novemberében pedig a New York-i Town Hallban szerepelt. Ő rendelte meg Bartóktól a Kontrasztokat, amit 1939 januárjában mutatott be a Carnegie Hallban. Később Copland-től és Hidemith-től is rendelt klarinétversenyeket. Bernsteinnel, Debussy-vel, Morton Goulddal, Nielsennel, Poulenc-kel, Stravinsky-val és Weberrel dolgozott együtt.

1940 júliusában Goodman betegsége miatt szétoszlott az együttes, de októberben újjászervezte. A trióval 1947-ben turnéztak utoljára. Az ’50-es években folytatta a turnézást: ekkor ad hoc együttesekkel ment Európába, Kelet-Európába, Dél-Amerikába. 1982-ben Kennedy Center tiszteletdíjat kapott. 1986. június 13-án halt meg New Yorkban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Jimmy Cobb jazzdobos

A legendás amerikai zenész utolsóként távozott azok közül, akik játszottak Miles Davis ikonikus szextettjében és annak Kind of Blue című 1959-es albumán.
Jazz/World mti

Online készül a Fonó az őszi, 25. évfordulóra

Virtuálisan készül fennállásának 25. évfordulójára a Fonó Budai Zeneház, az intézmény a jubileum alkalmából 25 kategóriában várja a közönség véleményét június 15-éig arról, hogy melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a kulturális intézményben.
Jazz/World gyász

Elhunyt a Ghymes együttes billentyűse, Kún Csaba

A zenész 57 évesen, betegség következtében hunyt el.
Jazz/World hír

103 évesen újra slágerlistás lett Vera Lynn

Vera Lynn lett a legidősebb énekes, aki felkerült a legjobb 40 albumot jegyző brit slágerlistára, a 103 éves énekesnő legnépszerűbb dalainak 100 című gyűjteményével pénteken a lista 30. helyére került.
Jazz/World lemez

A magyar jazzlemez, amit egy koporsóműhelyben vettek fel

„Jazz a négy fal között” című sorozatunkban a Nigun Live Inem Sargfabrik című lemezét hallgatjuk meg.