Jazz/World

A hét portréja: Billie Holiday

2007.07.16. 00:00
Ajánlom
Holidayt sokan a jazztörténet legnagyobb jelentőségű énekesnőjének tartják, s bár zenei képzésben nem részesült, hangja pedig nem volt kifejezetten markáns, hallása és muzikalitása kivételes volt.

Eleanora Fagan néven született 1915. április 7-én Baltimore-ban. Apja Clarence Holiday gitáros volt. Fiatal éveinek történései a homályba vesznek, s nem szolgál ezekről az időkről sok felvilágosítással Holiday önéletrajzi írása, a Lady Sings the Blues sem. Annyi bizonyos, hogy hányatott sorsa volt: apja korán elhagyta őket, a rokonok, akik nevelték, rosszul bántak vele.

1930-ban kezdett énekelni egy kis klubban Brooklynban. 1933-ban John Hammond fedezte fel, amikor a Monette’s-ben, egy másik harlemi klubban lépett fel. Hammond azonnal összehozott számára lemezfelvételi lehetőségeket Benny Goodmannel, és fellépeket szervezett szervezett számára több klubban.

1935-től Teddy Wilson irányításával készített felvételeket, kísérői között a kor legnevesebb jazzmuzsikusai voltak. Ettől az évtől az 1942-ig terjedő időszakban keletkezett felvételei a jazztörténet kiemelkedő fontosságú anyagai. Különleges egymásratalálás volt Lester Younggal való együttműködése. Noha elsősorban a fekete közönséghez szólt, hamarosan mindenhol az Egyesült Államokban elismertségre tett szert, és utánozni kezdték egyedi ritmikával swingelő stílusát. 1937-ben Count Basie zenekarához csatlakozott, majd 1938-ban Artie Shaw-val kezdett énekelni, utóbbi volt egyike az első olyan felállásoknak, amikor fekete énekest fehér zenekar kísért. 1939-ben a belvárosi Café Society-ben nyílt lehetősége fellépni, melyet vegyes faji összetételű közönség látogatott. Ekkor vette fel a Strange Fruti című számot, mely feketék tömeges mészárlásáról szól, és amelyet azóta rendkívül sokan feldolgoztak már.

Legtöbbször melankolikus hangvételű, olykor tragikus témájú számokat énekelt. Népszerűsége egyre nőtt, és 1946-ban részt vett a New Orleans című film felvételében Louis Armstronggal és Kid Oryval. Magánélete viszont egyre siralmasabbá vált. A kábítószer rabja lett a negyvenes évek elején, és mivel kapcsolatai sorra kudarccal végződtek (rendszerint olyan férfiakkal élt együtt, akik kihasználták), az iváshoz fordult. Összegyűjtött vagyonának nagy részét elvesztette, és hangján is nyomott hagyott az önpusztítás. Noha az ötvenes évek közepéig turnézott még és lemezeket is készített, többé nem tündökölt már régi fényében. 1959. július 17-én hunyt el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Ha beburkolózom a zenébe, sosem vagyok egyedül”

Winand Gábor About me című új szólólemezén bemutatja mindazt, ami ő maga: énekes, zongorista, fuvolista és szerelmes ember, amennyiben társa, Elsa Valle is helyet kapott a lemezen.
Jazz/World hír

Halmos Béla-díjakat kaptak a legkiválóbb népzenészek

A Táncház Napján, május 11-én adták át az elismeréseket: a Halmos Béla vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta, a Halmos Béla emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium.
Jazz/World kult50

TársasJáték - Fekete Kovács Kornél és Molnár Áron noÁr a Kult50-ben

Humorról, játékosságról, a közösség felhajtó erejéről és persze a jazz-ről beszélget Fekete Kovács Kornél, a Modern Art Ochestra vezetője és Molnár Áron noÁr a Kult50 kamerái előtt.
Jazz/World ajánló

Tom Waits állandó gitárosa koncertezik Budapesten

Marc Ribot, az introvertált irónia mestere, aki az extremitás felfedezésére is vállalkozik, és nem riad vissza attól, hogy a szépség mellé a csúfat is odaállítsa, május 17-én ad koncertet a BMC-ben.
Jazz/World magazin

Gyönyörű zene született Frida Kahlo ihletésére

Melissa Aldana, az egyik legismertebb női szaxofonos Frida Kahlo és a latin művészek előtt tiszteleg új, május 24-én megjelenő lemezével, amelynek első száma már hallható cikkünkben.