Jazz/World

A hét portréja: Count Basie

2008.04.21. 00:00
Ajánlom
A New Jersey államban született zongoraművész a modern jazz muzsikusaira alapvető hatással volt, s művészete bizonyítékul szolgált rá, hogy a ritmus és a jó swinges érzet fontosabb a virtuozitásnál.

William Basie néven 1904. augusztus 21-én született a New Jersey állambeli Red Bankben. Első zongoraleckéit édesanyjától kapta. Fiatalon egy utazó revüben járta az államokat, majd Kansas Citybe érkezve úgy érezte, otthonra lelt. 1928-ban csatlakozott a Walter Page's Blues Devilshez, s ezzel megkezdődött 20 évig tartó együttműködése a bőgőssel. A Blues Devils feloszlása után 1935-ben Bennie Motennel kezdett dolgozni, akivel a Reno Klub ünnepelt muzsikusává vált, köszönhetően elsősorban utánozhatatlan swing feelingjének. John Hammond impresszárió felismerte, milyen nagy lehetőségek rejlenek a rádióadásokban, a rádiónak köszönhetően tovább nőtt Basie népszerűsége.

1937 januárjában a kibővített Basie-zenekar elkészítette első lemezfelvételét a Decca cégnél. Ekkor alakult ki a klasszikussá vált felállás Freddie Green gitárossal, Walter Page bőgőssel és Jo Jones dobossal, valamint Lester Young tenorszaxofonossal és Buck Clayton trombitással. Basie zongorázása látszólag egyszerű volt, de stílusa nagy hatást gyakorolt a bebop későbbi jelentős képviselőire, köztük Thelonious Monkra. Egy évvel később Basie elkészítette Jumpin' At The Woodside című szerzeménye mérföldkőnek számító felvételét, melyenYoung és Clayton mellett Earl Warren altszaxofonos és Herschel Evans klarinétos játszotta a szólókat. Ez a felvétel akár a swing stílus definíciójának is tekinthető. 1938-ban és 39-ben a CBS rádiótársaság a New York-i Famous Doorban rögzített Basie-felvételeket sugározta, ezekből történelmi jelentőségű hangfelvételek készültek.

1939-ben Basie a Deccától a Columbiához szerződött, ez az együttműködés 1946-ig tartott. Olyan nagyszerű rezesek és fafúvósok kaptak helyet a zenekarban, mint a tenoros Don Byas, Buddy Tate, Lucky Thompson, Illinois Jacquet és Paul Gonsalves, a trombitás Al Killian és Joe Newman, valamint a pozanos Vic Dickerson és J. J. Johnson. Az énekszólamban Jimmy Rushing a bluesos, Helen Humes a populáris stílust képviselte. Basie az ötvenes évek elején együttesét héttagúra csökkentette, de mellette big bandjét 1984-ig, haláláig fenntartotta. Európában először 1954-ben turnézott. 1957-ben a New York-i Waldorf Astoria hotelben ők voltak az elsők, akik színes bőrűként felléptek.

1960-ban Jimmy Rushing elhagyta a zenekart, mely így népszerű frontemberét vesztette el, de sikereik – egyebek közt Európában és Japánban – megmaradtak. Basie televíziós showkban és filmekben lépett fel, az amerikai szórakoztatóipar a keblére ölelte. Basie számára készített hangszerelései lettek azok a munkái, melyek Quincy Jonest elindították pályáján, és szakmai elismerést szereztek számára. A 60-as években Basie az éppen populáris számokat játszotta big bandjével, így próbált lépést tartani a rockzene előretörésével, mely a jazzt jó időre háttérbe szorította. Jones készítette a Hits Of The 50's And 60's hangszerelését is. 1969-ben Basie-t elhagyta régi zenésztársainak többsége, ebben az időben Eddie "Lockjaw" Davis tenorszaxofonos volt legjelentősebb szólistája. 1979-ben egy nem hagyományos albumot adott ki Afrique címmel, melyet Oliver Nelson hangszerelt Albert Ayler, Pharoah Sanders és más avantgarde zenészek kompozícióira.

1975-ben a Pablo labelhez szerződött, melynek Norman Granz, a Jazz At The Philharmonic koncertsorozat eszmei atyja volt a tulajdonosa. 1984-ben bekövetkezett haláláig itt adott ki felvételeket, melyek Basie késői virágzását jelentették.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Színház

100 éve született Foxi Maxi és Frédi magyar hangja, Csákányi László

1921. január 13-án született Csákányi László, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki a papi hivatást feladva vált a magyar színjátszás kiemelkedő alakjává.
Klasszikus

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Zenés színház

Operajátszás, rendkívüli időkben

Folytatódik az Opera Magazin sorozata, amelyben zenei szakembereket faggatunk arról, hogyan változnak az operajátszási szokások, és mivel lehet hatékonyan megszólítani a közönséget. Ezúttal két zenetörténész-kritikussal, Mácsai Jánossal és Mesterházi Mátéval ültek le beszélgetni.
Színház

Elhunyt Vass Gábor színész

Évtizedekig dolgozott színházban, a legtöbben viszont orgánumát ismerik: ő volt Sean Connery és Bruce Willis magyar hangja. Hatvannégy éves volt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Magyarországra jön a modern trubadúr, Estas Tonne

Estas Tonne 2020-as nemzetközi őszi turnéja a járványhelyzet miatt a 2021-es évre tolódva az eredetileg tervezett tematikával érkezik Budapestre. Csodálatos jelenséget állít a középpontba: az emberi észlelést, amit akkor érzékelünk, mikor tetten érjük a kreativitást, amely kitolja spirituális tájképünk belső határait.
Jazz/World hír

Toplistás lemezekkel indul az év a Fonónál

Online koncertekkel és új lemezekkel búcsúztatta az óévet a Fonó. A 2020-ban megjelent albumok közül több a nemzetközi toplistákra és a legjobb hazai kiadványok közé került.
Jazz/World lemez

David Bowie utolsó, legnehezebb szerepe

Öt éve, utolsó albumának megjelenése és hatvankilencedik születésnapja után két nappal elhunyt David Bowie. Hogy a Blackstar hattyúdalnak készült-e, abban az alkotótársak véleménye is megoszlik. Nézz fel, a mennyben vagyok – énekelte a popsztár, és ezt aligha lehet másképpen értelmezni.
Jazz/World hír

A legjobb lemezkiadók közé választotta a BMC-t egy rangos amerikai jazzmagazin

A 2020-as év öt legjobb dzsessz lemezkiadója közé választotta a magyar BMC Recordsot a New York City Jazz Record rangos magazin. A BMC több tavalyi albumát külön is díjazta a lap.
Jazz/World hír

Elmélyült szakmai tudásról és specifikus hangszerismeretről árulkodik az Erdőfű Népi Kamarazenekar első lemeze

Az Erdőfű igazi unikum a hazai folkpalettán: kisebb formációban a budapesti táncházi közeg egyik meghatározó zenekara megalakulása óta, teljes kamarazenekari felállásban pedig olyan színpadi népzenei produkciót nyújtanak, amit kevesen tudnak. Más zenekarokból már ismert, nagy tudású tagjai elkötelezett hívei a Kárpát-medencei népzenei hagyomány hiteles előadásának.