Jazz/World

A hét portréja: Ella Fitzgerald

2007.04.23. 00:00
Ajánlom
Ella Fitzgerald a XX. század legendás jazzénekese, és a scat királynője volt. Olyan muzsikusokkal volt alkalma együtt játszani, mint Ray Brown - akinek egy ideig a felesége is volt -, Joe Pass, Tommy Flanagan, Duke Ellington, Count Basie, Oscar Peterson. Több más elismerés mellett 1980-ban Grammy-díjjal ismerték el művészetét.

1918. április 25-én született a Vriginia állambeli Newport Newsban. New Yorkban az iskolai énekkarban énekelt. Számos tehetségkutatót megnyert, a csúcsot a Harlemi Apollo Theaterben rendezett verseny jelentette. Bár sokan magukat tekintették Ella felfedezőjének, ezzel valójában Bardu Ali büszkélkedhetett, aki a versenyen hallotta, majd Chick Webbet rábeszélte, hogy tegyen vele egy kísérletet. Eleinte aggódtak termete és színpadi megjelenése miatt (nem volt épp primadonna alkat), de hamar ő vált a zenekar legnépszerűbb tagjává. Sok lemezfelvételt készített Webb-bel, Teddy Wilson kisegyüttesével, az Ink Spotsszal és Benny Goodman együttesével. Webb halála után 1939-ben a zenekar vezetője lett, és 1942-ig meg is tartotta ezt a pozícióját. Ezután indult Fitzgerald szólópályafutása. Eleinte populáris dalokat énekelt, a negyvenes évek végén Norman Grantzcel volt szerződése. Főként neki köszönhette, hogy országszerte ünnepelt sztárrá vált, és a repertoár gondos megválasztásával a Great American Popular Song Book legjobb női énekese lett. Sokfelé turnézott a Jazz At The Philharmonickal is. Ella több műfajban is remekelt, ő minden idők talán legkiválóbb scattelője. 1996. június 16-án hunyt el. Kottáinak és fotóinak gyűjteménye a Boston University könyvtárában található.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.