Jazz/World

A hét portréja: Frank Sinatra

2005.12.12. 00:00
Ajánlom
1915. december 15-én született Hobokenben, New Jerseyben egy tűzoltó fiaként. 1935 után különböző együttesekben énekelt, majd éneklő pincérként kezdett dolgozni.

Fellépését 1939 tavaszán a rádió is közvetítette, amit hallott Harry James trombitás, aki ekkoriban szervezte át együttesét; Sinatra lett az új énekesük. Júliusban lemezfelvételt is készítettek.

1940-től Sinatra már Tommy Dorsey együttesének tagja volt, valamint szerepelt a Las Vegas Nights című filmben is. 1942-ben otthagyta Dorsey zenekarát, és szólókarrierbe kezdett. 1945-ben Gene Kelly partnere volt az Anchors Away című filmmusicalben. 1947-ben megjelent Songs by Sinatra című albuma, 1948-ban pedig a Christmas Songs by Sinatra: mindkettő a slágerlisták élvonalába került. 1954-ben Oscar-díjat kapott a From Here to Eternity című háborús dráma főszerepéért, bizonyítva ezzel színészi képességeit. 1957-ben a The Joker Is Wild című filmben játszott.

1958-ban a Capitol kiadta Come Fly with Me című nagysikerű albumát. Ezt követte a Come Dance with Me! 1959-ben, amely nemcsak aranylemez lett, hanem Grammy-díjjal is jutalmazták. Talán leghíresebb dalát, a My Way-t 1969-ben énekelte lemezre. 1973-ban újabb albumot adott ki Ol’ Blue Eyes Is Back címen. Nyolcvanévesen, 1995-ben vonult vissza. 1998. május 14-én halt meg Los Angelesben, szívroham következtében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.