Jazz/World

A hét portréja: Ibrahim Ferrer

2006.07.31. 00:00
Ajánlom
A kubai jazzénekes Santiagóban született 1927-ben. Előadóművészi pályáját tizennégy évesen kezdte. Az ’50-es években Havanna egyik divatos zenésze, Pacho Alonso zenekarában (Maravilla de Beltran) hallhatta a közönség, és több mint két évtizeden át maradt az együttes visszatérő frontembere.

Szülővárosában kiadott lemezei az évtized közepére nagyon népszerűvé tették zenekarait, ám ha felvételei olykor-olykor külföldi kiadású lemezen is megjelentek, a szerző-énekes neve sosem szerepelt a borítón.

Ibrahim Ferrer 1957-ben költözött Havannába. Részt vett az Orquesta Ritmo Oriental megalakításában, illetve sokáig dolgozott Beny Moréval, akit sokan a XX. század legfontosabb kubai zenészeként méltatnak. A ’80-as években visszavonult, tudatosan vállalva az ezzel járó egzisztenciális nehézségeket – nagyon szerény nyugdíját cipőpucolással, lottószelvények árulásával volt kénytelen kiegészíteni.

A második kitörés 1997-ben következett be, amikor – immár az Afro Cuban All Stars körében – generációjának sok más tagjával együtt őt is megismerte az egész világ. Még ugyanabban az évben – Ry Cooder produceri irányítása alatt – elkészült a Buena Vista Social Club első, Grammy-díjas CD-je, amelyből ötmillió példány fogyott világszerte, és amely valóságos élő legendává változtatta a zenekar valamennyi tagját. A sorozat részeként jelent meg 1999-ben Ferrer első szólóalbuma (Buena Vista Social Club Presents Ibrahim Ferrer. World Circuit – BMG). A lemez 2000-ben Grammy-díjat kapott csakúgy, mint Ferrer legutóbbi lemeze (Buenos Hermanos. World Circuit – BMG, 2003), amely kapcsán nagy felháborodást váltott ki a BVSC-hívők körében, amikor az USA hatóságai nem adták meg Ferrernek a vízumot, aki emiatt nem tudott részt venni a díjátadó gálán.

Ferrer saját énekhangját mindig is a lassú, balladisztikus dalok, a bolerók előadására tartotta a legalkalmasabbnak. Igazi szenvedélyének csak a Buena Vistában hódolhatott, ahova Ry Cooder kifejezetten bolero-énekesnek hívta. Előtte szinte mindig gyorsabb táncszerzemények, guarchák vagy sonék előadásában foglalkoztatták együttesei.

2005. augusztus 6-án halt meg Havannában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.