Jazz/World

A hét portréja: John Coltrane

2006.09.18. 00:00
Ajánlom
A jazz egyik legjelentősebb és legnagyobb hatású szaxofonosa volt. Pályafutásának minden főbb állomásán számos, mára már klasszikussá vált művek keletkeztek. Munkássága minden jazzmuzsikus utód számára meghatározó.

John Coltrane 1926. szeptember 23-án született. Eleinte klarinétozni tanult, de azt tanácsolták neki, kezdjen altszaxofonozni. A 40-es évek közepén King Kolax és Eddie “Cleanhed” Wilson együttesében játszott big band zenét. 1949-51-ig Dizzy Gillespie zenekarában kapott helyet, ekkor váltott tenorszaxofonra. 1952-ben Earl Bostic-kal, 1953-54-ben Johnny Hodgesszal, 1955-ben Jimmy Smithszel turnézott, majd Miles Davis fedezte fel, s Davis klasszikus kvintettjének tagja lett.

1957-ben több mint 20 jelentős lemezfelvétele készült el, testileg és szellemileg is újjászületett (leszokott a heroinról és a vallás felé fordult), s megkezdte saját zenéjének kifejlesztését. Megismerkedett klasszikus kvintettjének tagjaival, előbb McCoy Tyner zongoristával és Jimmy Garrison bőgőssel, pár évvel később pedig Elvin Jones dobossal. Ezt megelőzően jelent meg Giant Steps című korszakos albuma, a bebop stílus mestermunkája, melyen Tommy Flanagan zongorázott, Paul Chambers bőgőzött és Art Taylor dobolt.

A második Milesszal töltött időszak után Coltrane megalapította legendás kvartettjét Tynerrel, Garrisonnal, és Jonesszal, ők mutattak új fejlődési irányt a bop műfajnak. A hatvanas évek társadalmi helyzete, a polgárjogi mozgalmak törekvéseivel egybecsengett Coltrane-ék avantgarde felfogása a zenében, és noha Coltrane sosem foglalt állást határozottan politikai ügyekben, sokan a mozgalom egyik idoljaként tekintettek rá.

1961-ben az Atlantic labeltől az Impulse!-hoz szerződött, itt adták ki talán legfontosabb lemezeit, pl. a Live at Village Vanguardot, az Impressionst, a Live at the Birdlandet, a Crescentet, az A Love Supreme-et, a Transitiont vagy az Ascensiont. Utóbbi monumentális free jazz album, melyen több mint tíz mára szintén legendává vált jazzmuzsikus hallható.

Egyes lemezeken Art Davis volt a második bőgős, Eric Dolphy pedig altszaxofonon, fuvolán és basszusklarinéton működött közre. Coltrane és együttese nemzetközi elismerésre tett szert, hatalmas rajongótábort mondhatott magáénak, ám egyre nyersebb hangzása némi aggodalommal töltötte el a kiadót: ideje volt lágyabb zenét is játszani. Így született meg a Duke Ellingtonnal közösen készített album, és a Ballads.

Coltrane egyre növekvő vágya a szabad zenélésre törést idézett elő a zenekarban, Tyner és Jones kilépett, helyettük Alice Coltrane (a szaxofonos felesége) ült a zongora mögé és Rashied Ali dobolt, Pharoah Sanders pedig szaxofonon működött közre. 1967-ben az Interstellar Space című lemezen duóban hallható Alival, ez a kísérlet megintcsak új utakat tör a jazz számára. 1967-ben májelégtelenség okozta halálát. A jazz egy kivételes tehetségű újítóval lett szegényebb.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.