Jazz/World

A hét portréja: Sarah Vaughan

2009.03.30. 00:00
Ajánlom
Sarah Louis Vaughan a 20. század egyik legkiválóbb jazz- és kiemelkedő scat-énekesnője volt, és Ella Fitzgeraldon kívül mindenkit képes volt "túl-szvingelni". A pályán töltött évtizedek alatt hangja alig vesztett hajlékonyságából, szépségéből és erejéből.

1924. március 27-én született Newarkban, New Jersey államban az USÁ-ban és 1990. április 3-án hunyt el Los Angelesben. Nagysága Ella Fitzgerald, Dinah Washington és Billie Holiday művészetéhez hasonlítható.

Sarah Vaughan 1931 és 1939 között templomban énekelt, zongorázni és orgonálni tanult. Később a newarki Művészeti Középiskolába járt. 1942-ben az Apollo Színházban a ’Body and Soul’ című slágerrel megnyert egy amatőr énekversenyt. Nyereménye 10 dollár és egyhetes fellépési lehetőség volt. Itt fedezték fel, majd az Earl Hines big band szerződtette énekesnek, és második vokalistának. Sajnos a zenei felvételek 1943-1944-es sztrájkja miatt ebből a korszakából nem maradtak ránk felvételei.

Első lemeze akkor készült, amikor Sarah Billy Eckstine zenekarához csatlakozott. Charlie Parkerrel és Dizzy Gillespievel rögzítette a ’Lover Man’ című dalt. E két legendás muzsikus szintén Eckstine-nál zenélt, és munkásságuk rendkívül nagy hatással volt Sarah Vaughanra.

Sarah 1945-től két éven keresztül John Kirbyvel énekelt, majd ezután visszatért a szólókarrierhez. 1944-ben és 1945-ben számos sessiont tartott a Continentalban, ahol először csendültek fel híres dallam-feldolgozásai, mégis a Musicraftnál megjelenő válogatáslemeze alapozta meg hírnevét és mutatta be kiforrott stílusát, melyben már bop-frazeálással énekelt. Ez az album 1946 és 1948 közötti felvételeiből készült, és tartalmazta többek között az ’If You Could See Me Now’, a ’Tenderly’ és az ’It’s Magic’ című melódiákat.

Az 1949 és 1953 között rögzített ’Sassy’ című albuma tovább növelte népszerűségét. Az 1950-es évek végén a Mercury lemezcégnél készített felvételeket middle-of-the-road stílusban. Később dolgozott a Roulette és a Mainstream lemezkiadókkal is, majd 1977-1982-ig a Norman Granz Pabloval.

1982-es albuma, a ’Gershwin Live’ Grammy-díjban részesült. 1989-ben életművéért szintén Grammy-díjjal jutalmazták. 1990-ben, halálának évében pedig bekerült a Jazz Hírességek Csarnokába. Utolsó felvétele a ’Brazilian Romance’ session méltó befejezése e nagyszerű pályának.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.