Jazz/World

A hét portréja: Wayne Shorter

2008.08.25. 00:00
Ajánlom
Shorter tenor- és szopránszaxofonos, aki olyan zenészek partnere volt, mint Joe Zawinul vagy Miles Davis. Sokak szerint a XX. század egyik legjelentősebb zeneszerzője.

1933. augusztus 25-én született a New Jersey állambeli Newarkban. 16 évesen kezdett klarinétozni, csak később váltott tenorszaxofonra. 1952-56-ig a New York University-n tanult zenét, és egy helyi zenekarban játszott. A katonaság előtt rövid ideig Horace Silverrel dolgozott, 1958-ban pedig Maynard Ferguson zenekarába került. Itt találkozott Joe Zawinullal. Ezután fontos időszak következett az életében: Art Blakey Jazz Messengersének tagja lett, sőt, később annak művészeti igazgatójává lépett elő. Ezt követően egy rövid ideig saját zenéjén dolgozott, majd 1964 szeptemberében csatlakozott Miles Davis kvintettjéhez. 1970-ig dolgozott Davisszel, nála kezdett szopránszaxofonon játszani, amikor Miles az elektronikus hangzással kísérletezett. Ugyanezen idő alatt Shorter saját zenekarjait is vezette. 1970-ben Joe Zawinullal megalapította a Weather Report együttest, mely a legjelentősebb fúziós zenekarrá nőtte ki magát, és egészen az 1980-as évek közepéig fennmaradt. Közben szólókarrierjét is folytatta, 1974-ben például egy nagy sikerű albumot adott ki Milton Nascimento közreműködésével. 1976-77 között a V.S.O.P. kvintettel turnézott, és lemezeket is készített az együttessel. 1985-től kezdve új, elektronikus zenét játszó zenekarával készített felvételeket és turnézott több országban, s 60-as évekbeli kollégáival lépett fel néhányszor. 1995-ben nagy sikert aratott High Life című lemezével, 1997-ben súlyos családi tragédiák súlytották, ennek hatása némileg érezhető Herbie Hancockkal készített duólemezének hangvételén. 2003-ban új stúdiólemezt vett fel Brad Mehldau zongoristával, Terri Lyne Carrington dobossal és Alex Alcuna ütőssel közösen, amely a következő évben a legjobb instrumentális jazzlemeznek járó Grammy-díjat kapta. Saját quartetjének első koncertlemeze 2002-ben jelent Footprints Live! címmel, ezt követte 2005-ben a Beyond the Sound Barrier, amelyért 2006-ban kapott újabb Grammy-díjat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.