Jazz/World

A Hot Jazz Band küldetése

2005.07.20. 00:00
Ajánlom
Esőnap: július 20. szerda, olvashatták mindazok, akik jegyet váltottak a Hot Jazz Band kedd esti koncertjére. A kezdés elött pár percel eleredt az eső. Az emberek a közeli fák alá menekültek a felhőszakadás elől. Bár a Károlyi Palota kertje üdítő látványt nyújtott, mialatt a zivatar öntözte annak dús növényzetét, egy lélek sem akadt, aki a természet játékát szivesebben csodálta volna, mint a zenészekét. Nem sokkal később az esőfelhők odébb cammogtak, így a jegyeken az esőnap hirdetése szerencsére fölöslegesnek bizonyult. A koncert kezdetét vette.

Amennyire képes minket meglepni az időjárás váratlan fordulataival, legalább annyira kiszámíthatatlan egy-egy ember életpályája. A Hot Jazz Band tagjai kacifántosabbnál kacifántosabb életpályát tudhatnak magukénak. Szili Róbert, a zenekar gitárosa korábban fizika-technika szakos tanárként kereste kenyerét. A zenekarvezető, trombitás, bendzsós Bényei Tamás grafikusként szerzett diplomát, Juhász Zoltán nagybőgős pedig munkáját otthagyva újságkihordóként dolgozott, hogy több időt szentelhessen hangszerének. Galbácsi István saját bevallása szerint fiatal korában jobban ismerte Budapest utcáit, mint a zeneelmélet rögös útját, és első sikerélményeit sem a színpadon szerezte, hanem egy építőtábori lábszépségversenyen.

Azért akad két tag, akiknek az életpályája a dallamok országútján haladt egészen fiatal koruk óta mind a mai napig. Az egyik a pozanos Bera Zsolt, a másik pedig a klarinéton játszó Fodor László. Hosszabb-rövidebb idő után mindegyik tagot elcsábította a zene óceánjának hívogatása, így mindnyájan bevetették magukat a hullámok közé. A koncerten a hat kiválóan képzett, roppant muzikális zenész mellé egy fiatal, ígéretes tehetség társult Bolba Éva személyében.

A zenekar az 1920-as ’30-as évek amerikai dzsesszét játssza, valamint ugyanebben a stílusban régi magyar műdalokat. Mindezt a lehető leghitelesebb és legigényesebb módon. Ez különösen dicséretre méltó dolog, hiszen elmúlt korok zenéjét rekonstruálni az egyik legnehezebb feladat. Azonban a hallgató mégsem érzi a nosztalgia cikornyás szirupját, amikor ellátogat egy Hot Jazz Band koncertre. Ez azért van, mert a zenészek élvezik a játékot. Szeretik a műfajt, és művészi szintre emelik azt. S ezzel olyan küldetést teljesítenek, amilyenre talán maguk sem gondoltak.

Hazánk médiumai kevés értékkel ajándékozzák meg az embereket – tisztelet a kivételnek. Szívszorító a tény, hogy háziasszonyok, nyugdíjasok, fekvő betegek mindennapos szellemi és lelki tápláléka olyan, mintha romlott élelmiszerekkel etetnénk az embereket; mintha az étel nem éltetne, hanem beteggé tenne.

A szellem és a lélek is lehet beteg. Akinek hatalmában áll, az tegyen azért, hogy egészséges táplálékot ehessünk. Minden téren. Aki pedig nem teszi, az vigyázzon, mert a járvány, melynek megfékezésében nem vett részt, vagy éppen amelynek elindítója volt, őt és a családtagjait is elérheti.

Szerencsére a Hot Jazz Band rengeteg minőségi hurkát, kolbászt termel. S nem csak néhány ember számára. Ehet belőle öreg, fiatal, kétkezi munkás, diplomás, zenész, botfülű..., és senki nem kap gyomorrontást.

Amikor koncert közben körülpillantottam, az örömtől sugárzó arcú fiatalok mellett a nagymamák szemei is gyermeki örömöt árasztottak. Végre valaki velük is foglalkozik. És talán nem is tudatosan, de Bera Zsolt, Bényei Tamás, Juhász Zoltán, Szili Róbert, Fodor László és Galbácsi István gyógyszert készített. Szívkapszulát. A Hot Jazz Band CD-re állami támogatást kellene adni és orvosi receptre árulni a patikákban. Nem csak ősz hajú apóknak, anyóknak. Nullától száz éves korig.

Ez úton is köszönöm a zenekar munkáját minden Hot Jazz Band–kapszula használó nevében, és kívánok további sok sikert a Band-nek!

2005. július 19. 20:00 Károlyi Palota – A Hot Jazz Band koncertje; tagjai: Bényei Tamás (trombita, bendzsó, ének, zenekarvezető), Juhász Zoltán (nagybőgő), Galbács István (dob), Bera Zsolt (harsona), Fodor László (klarinét, altszaxofon), Szili Róbert (gitár))

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World felhívás

Küldd el saját műalkotásod, és szerepelj Csukás István-videoklipben!

Csukás István 85 éve, április 2-án született és tavaly február 24-én hunyt el. Személyének, alkotásainak, életművének tiszteletére e két időpont közötti hónapban a Bettika duóval közösen alkotói felhívást tesz közzé a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont – ezúttal felnőtteknek!
Jazz/World interjú

A zene szép, komoly játék – interjú Dresch Mihállyal

Traktoron nem szól a blues, de a csendben előjön az ének. Dresch Mihályt többszörösen díjazta a Fonó közönsége, ez alkalommal beszélgettünk vele. Arról, hogy mit jelent a népzene, és miben osztozik a jazzel, és arról, hogy miért férhet meg több dudás egy csárdában.
Jazz/World klippremier

Klippremier: „Árkon-bokron” átívelő dal a Shinterztől WaTáig

Egy angolszász király által építtetett földsánc ihlette a Shinterz zenekar Varga Tamás WaTa-val közös remixét, a Dyke-ot. A trió már biztosan ott lesz idén a Művészetek Völgyében.
Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.