Jazz/World

A Hot Jazz Band küldetése

2005.07.20. 00:00
Ajánlom
Esőnap: július 20. szerda, olvashatták mindazok, akik jegyet váltottak a Hot Jazz Band kedd esti koncertjére. A kezdés elött pár percel eleredt az eső. Az emberek a közeli fák alá menekültek a felhőszakadás elől. Bár a Károlyi Palota kertje üdítő látványt nyújtott, mialatt a zivatar öntözte annak dús növényzetét, egy lélek sem akadt, aki a természet játékát szivesebben csodálta volna, mint a zenészekét. Nem sokkal később az esőfelhők odébb cammogtak, így a jegyeken az esőnap hirdetése szerencsére fölöslegesnek bizonyult. A koncert kezdetét vette.

Amennyire képes minket meglepni az időjárás váratlan fordulataival, legalább annyira kiszámíthatatlan egy-egy ember életpályája. A Hot Jazz Band tagjai kacifántosabbnál kacifántosabb életpályát tudhatnak magukénak. Szili Róbert, a zenekar gitárosa korábban fizika-technika szakos tanárként kereste kenyerét. A zenekarvezető, trombitás, bendzsós Bényei Tamás grafikusként szerzett diplomát, Juhász Zoltán nagybőgős pedig munkáját otthagyva újságkihordóként dolgozott, hogy több időt szentelhessen hangszerének. Galbácsi István saját bevallása szerint fiatal korában jobban ismerte Budapest utcáit, mint a zeneelmélet rögös útját, és első sikerélményeit sem a színpadon szerezte, hanem egy építőtábori lábszépségversenyen.

Azért akad két tag, akiknek az életpályája a dallamok országútján haladt egészen fiatal koruk óta mind a mai napig. Az egyik a pozanos Bera Zsolt, a másik pedig a klarinéton játszó Fodor László. Hosszabb-rövidebb idő után mindegyik tagot elcsábította a zene óceánjának hívogatása, így mindnyájan bevetették magukat a hullámok közé. A koncerten a hat kiválóan képzett, roppant muzikális zenész mellé egy fiatal, ígéretes tehetség társult Bolba Éva személyében.

A zenekar az 1920-as ’30-as évek amerikai dzsesszét játssza, valamint ugyanebben a stílusban régi magyar műdalokat. Mindezt a lehető leghitelesebb és legigényesebb módon. Ez különösen dicséretre méltó dolog, hiszen elmúlt korok zenéjét rekonstruálni az egyik legnehezebb feladat. Azonban a hallgató mégsem érzi a nosztalgia cikornyás szirupját, amikor ellátogat egy Hot Jazz Band koncertre. Ez azért van, mert a zenészek élvezik a játékot. Szeretik a műfajt, és művészi szintre emelik azt. S ezzel olyan küldetést teljesítenek, amilyenre talán maguk sem gondoltak.

Hazánk médiumai kevés értékkel ajándékozzák meg az embereket – tisztelet a kivételnek. Szívszorító a tény, hogy háziasszonyok, nyugdíjasok, fekvő betegek mindennapos szellemi és lelki tápláléka olyan, mintha romlott élelmiszerekkel etetnénk az embereket; mintha az étel nem éltetne, hanem beteggé tenne.

A szellem és a lélek is lehet beteg. Akinek hatalmában áll, az tegyen azért, hogy egészséges táplálékot ehessünk. Minden téren. Aki pedig nem teszi, az vigyázzon, mert a járvány, melynek megfékezésében nem vett részt, vagy éppen amelynek elindítója volt, őt és a családtagjait is elérheti.

Szerencsére a Hot Jazz Band rengeteg minőségi hurkát, kolbászt termel. S nem csak néhány ember számára. Ehet belőle öreg, fiatal, kétkezi munkás, diplomás, zenész, botfülű..., és senki nem kap gyomorrontást.

Amikor koncert közben körülpillantottam, az örömtől sugárzó arcú fiatalok mellett a nagymamák szemei is gyermeki örömöt árasztottak. Végre valaki velük is foglalkozik. És talán nem is tudatosan, de Bera Zsolt, Bényei Tamás, Juhász Zoltán, Szili Róbert, Fodor László és Galbácsi István gyógyszert készített. Szívkapszulát. A Hot Jazz Band CD-re állami támogatást kellene adni és orvosi receptre árulni a patikákban. Nem csak ősz hajú apóknak, anyóknak. Nullától száz éves korig.

Ez úton is köszönöm a zenekar munkáját minden Hot Jazz Band–kapszula használó nevében, és kívánok további sok sikert a Band-nek!

2005. július 19. 20:00 Károlyi Palota – A Hot Jazz Band koncertje; tagjai: Bényei Tamás (trombita, bendzsó, ének, zenekarvezető), Juhász Zoltán (nagybőgő), Galbács István (dob), Bera Zsolt (harsona), Fodor László (klarinét, altszaxofon), Szili Róbert (gitár))

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Színház

Gyertek az Átriumba, amíg lehet! - Újabb színház kongatja a vészharangot

A kulturális taotámogatás megszűnése miatt egyre több színház jövője válik bizonytalanná, ugyanis nem tudnak tervezni a 2019-es évadra.
Klasszikus

Szeretnénk vigyázni Bartók örökségére

November 25-én szólal meg a Zeneakadémián a Bartók Világverseny és Fesztivál gálakoncertje, amely egyben lezárja a zeneszerzőversenyt is. Fekete Gyulával, az intézmény Zeneszerzés Tanszékének vezetőjével beszélgettünk, aki azt is elmondta, milyen kérdést felesleges feltenni egy komponistának.
Színház

A rendező, aki megdolgoztatja a nézőt - Székely Kriszta

A saját maga körüli világégetés és az állandó csavargás már kikopott belőle; amióta rendez, a színház az élete. Székely Kriszta Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A Dunán ringatózva mutatja be új lemezét Cséry Zoltán

A zongoraművész - zeneszerző november 24-én az A38 Kiállítótérben mutatkozik be első önálló, szólózongorás nagylemezével, a Life Is A Playground című chillout, ambient albummal.
Jazz/World

Nem kopik – Suzanne Vega elvarázsolta Budapestet

Kortalan és nemtelen, maszkulin famme fatale, bohóc bőrbe bújt díva, drámai alkat és komika, kislány és érett nő, világhírű sztár és a „lány a szomszédból” – ez mind egy személyben Suzanne Vega, és még valami: időtlen dalok énekes-dalszerzője.
Jazz/World bjo

Jazz és inspiráció - interjú Náray Erikával és Urbán Orsival

Szilveszter estéjén két vendéggel, Náray Erika és Urbán Orsi jazz énekesnőkkel egészül ki a Budapest Jazz Orchestra (BJO) a Pesti Vigadó Dísztermében hallható koncertjén.
Jazz/World hírek

Szabó Dániel jazz-zeneszerző rangos amerikai díjat kapott

Az USA legnagyobb zenei jogkezelő szervezete, az ASCAP és a Symphonic Jazz Orchestra ítélte oda neki az 5000 dollárral és egy zeneszerzői felkéréssel járó Commissioning Prize nevű díjat – írta meg a dalszerzo.hu.
Jazz/World ajánló

Tankcsapdát és Quimby-t is feldolgoz új lemezén a Sárik Péter Trió

Nemrég még Bartók jazzfeldolgozásai apropóján beszélgettünk Sárik Péter zongorista-zeneszerzővel, most azonban könnyedebb vizekre eveztünk a Jazzkívánságműsor magyarul című lemez kapcsán, amit december 14-én mutatnak be a MOMKultban.