Jazz/World

A Hot Jazz Band küldetése

2005.07.20. 00:00
Ajánlom
Esőnap: július 20. szerda, olvashatták mindazok, akik jegyet váltottak a Hot Jazz Band kedd esti koncertjére. A kezdés elött pár percel eleredt az eső. Az emberek a közeli fák alá menekültek a felhőszakadás elől. Bár a Károlyi Palota kertje üdítő látványt nyújtott, mialatt a zivatar öntözte annak dús növényzetét, egy lélek sem akadt, aki a természet játékát szivesebben csodálta volna, mint a zenészekét. Nem sokkal később az esőfelhők odébb cammogtak, így a jegyeken az esőnap hirdetése szerencsére fölöslegesnek bizonyult. A koncert kezdetét vette.

Amennyire képes minket meglepni az időjárás váratlan fordulataival, legalább annyira kiszámíthatatlan egy-egy ember életpályája. A Hot Jazz Band tagjai kacifántosabbnál kacifántosabb életpályát tudhatnak magukénak. Szili Róbert, a zenekar gitárosa korábban fizika-technika szakos tanárként kereste kenyerét. A zenekarvezető, trombitás, bendzsós Bényei Tamás grafikusként szerzett diplomát, Juhász Zoltán nagybőgős pedig munkáját otthagyva újságkihordóként dolgozott, hogy több időt szentelhessen hangszerének. Galbácsi István saját bevallása szerint fiatal korában jobban ismerte Budapest utcáit, mint a zeneelmélet rögös útját, és első sikerélményeit sem a színpadon szerezte, hanem egy építőtábori lábszépségversenyen.

Azért akad két tag, akiknek az életpályája a dallamok országútján haladt egészen fiatal koruk óta mind a mai napig. Az egyik a pozanos Bera Zsolt, a másik pedig a klarinéton játszó Fodor László. Hosszabb-rövidebb idő után mindegyik tagot elcsábította a zene óceánjának hívogatása, így mindnyájan bevetették magukat a hullámok közé. A koncerten a hat kiválóan képzett, roppant muzikális zenész mellé egy fiatal, ígéretes tehetség társult Bolba Éva személyében.

A zenekar az 1920-as ’30-as évek amerikai dzsesszét játssza, valamint ugyanebben a stílusban régi magyar műdalokat. Mindezt a lehető leghitelesebb és legigényesebb módon. Ez különösen dicséretre méltó dolog, hiszen elmúlt korok zenéjét rekonstruálni az egyik legnehezebb feladat. Azonban a hallgató mégsem érzi a nosztalgia cikornyás szirupját, amikor ellátogat egy Hot Jazz Band koncertre. Ez azért van, mert a zenészek élvezik a játékot. Szeretik a műfajt, és művészi szintre emelik azt. S ezzel olyan küldetést teljesítenek, amilyenre talán maguk sem gondoltak.

Hazánk médiumai kevés értékkel ajándékozzák meg az embereket – tisztelet a kivételnek. Szívszorító a tény, hogy háziasszonyok, nyugdíjasok, fekvő betegek mindennapos szellemi és lelki tápláléka olyan, mintha romlott élelmiszerekkel etetnénk az embereket; mintha az étel nem éltetne, hanem beteggé tenne.

A szellem és a lélek is lehet beteg. Akinek hatalmában áll, az tegyen azért, hogy egészséges táplálékot ehessünk. Minden téren. Aki pedig nem teszi, az vigyázzon, mert a járvány, melynek megfékezésében nem vett részt, vagy éppen amelynek elindítója volt, őt és a családtagjait is elérheti.

Szerencsére a Hot Jazz Band rengeteg minőségi hurkát, kolbászt termel. S nem csak néhány ember számára. Ehet belőle öreg, fiatal, kétkezi munkás, diplomás, zenész, botfülű..., és senki nem kap gyomorrontást.

Amikor koncert közben körülpillantottam, az örömtől sugárzó arcú fiatalok mellett a nagymamák szemei is gyermeki örömöt árasztottak. Végre valaki velük is foglalkozik. És talán nem is tudatosan, de Bera Zsolt, Bényei Tamás, Juhász Zoltán, Szili Róbert, Fodor László és Galbácsi István gyógyszert készített. Szívkapszulát. A Hot Jazz Band CD-re állami támogatást kellene adni és orvosi receptre árulni a patikákban. Nem csak ősz hajú apóknak, anyóknak. Nullától száz éves korig.

Ez úton is köszönöm a zenekar munkáját minden Hot Jazz Band–kapszula használó nevében, és kívánok további sok sikert a Band-nek!

2005. július 19. 20:00 Károlyi Palota – A Hot Jazz Band koncertje; tagjai: Bényei Tamás (trombita, bendzsó, ének, zenekarvezető), Juhász Zoltán (nagybőgő), Galbács István (dob), Bera Zsolt (harsona), Fodor László (klarinét, altszaxofon), Szili Róbert (gitár))

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.
Jazz/World irodalom

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.
Jazz/World hír

Herbie Hancock nevét viseli ezentúl a Thelonius Monk Intézet

2019. január elseje óta a fúziós jazz élő legendájának nevét viseli az intézmény.
Jazz/World interjú

Andreas Shaerer: „Hagyom magam oda sodródni, ahol az igazi varázslat történik”

Sokak szerint az egyik leginnovatívabb és legbátrabb európai, férfi jazzénekes az ECHO-díjas svájci Andreas Schaerer. A hangvirtuóz január 12-én az Opus Jazz Clubban játszik Kalle Kalima finn gitárossal, aki szerinte hozzá hasonlóan egy igazi punk zenész.