Jazz/World

"A játékosság a lételemem"

2007.12.13. 00:00
Ajánlom
Roby Lakatos hegedűművész tavaly télen új zenekart alapított, idén megkapta a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjét, férjhez ment a lánya, és hamarosan a boltokban lesz első, nevével fémjelzett parfümje. Roby Lakatos jelenleg a Night of the Proms sztárművészeként járja az európai városokat. Beszélgetésünkre a belgiumi és a hollandiai koncertsorozat közti néhány napos szünetben találtunk időt.

Roby Lakatos (foto: Jos L. Knaepen)

FidelioSúgó: Felsorolni is sok, mi minden történt Önnel egyetlen év alatt. Mi volt a legmeghatározóbb ezek közül?

Roby Lakatos: Nagyon boldog vagyok, hogy a lányom családot alapított, hiszen lányos apa vagyok, és a végtelenségig féltem mindkét leányomat. Niki férjén is "rajtatartom a szemem", de ez nem feltűnő, hiszen a zenekarom bőgőséről van szó... Egyébként természetesen megtisztelő a tisztikereszt, annál is inkább, mivel nem élek Magyarországon több mint húsz éve, és ennek ellenére fi gyelnek rám otthon.

FS: Immár huszonkét éve minden esztendőben megrendezik Európa egyik - ha nem a legnagyobb - koncertsorozatát, a Night of the Proms-ot. Milyen érzés estéről estére tizenhétezer ember előtt játszani?

RL: Elképesztően jó hangulatúak ezek a koncertek, és valóban frenetikus élmény nekünk, muzsikusoknak is. Egy száznegyven tagú, kiváló zenészekből álló szimfonikus zenekar már önmagában is csoda, ezen kívül az, ahogyan rock-, pop-, soul- és klasszikus zene találkozik egy nagy, látványos, zenei show keretében, az egészen lenyűgöző. Magam egyébként is nagyon szeretek átjárni különböző műfajok között; a játékosság az egyik legfontosabb számomra a zenélésben.

FS: A hírek szerint hamarosan stúdióba vonul új zenekarával, hogy elkészítsék bemutatkozó albumukat. Legutóbbi, Klezmer Karma című lemezén egy fő zenei stílust bontott ki az Öntől megszokott jazz-cigányzene-klasszikus hatásokkal ötvözve. Hoz-e stílusváltást az új felállás?

RL: Nagyon szerettem a Klezmer Karmát, fantasztikus volt együtt dolgozni Rolla Jánossal, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral és persze Myriam Fuks klezmerénekesnővel, aki évtizedes jó barátom is. De amint véget ér a turné több mint negyven állomásos első része, szeretnék a saját lemezre koncentrálni, hiszen ez lesz az első az új zenekarommal. Alapjaiban maradok a korábban kialakult stílusnál, de meg kell, hogy mondjam, a húszas éveinek elején járó fi atal zenésztársaim energiája, lendülete még akár új utak felfedezésére is inspirálhat. Annyit elárulhatok, hogy biztosan lesz a lemezen egy Bartók-darab, és szeretnék argentin tangót is játszani.

FS: Az itthoni közönséget mikor örvendezteti meg legközelebb? Igen ritkán játszik Budapesten. Már tele van a jövő évi naptára is?

RL: A szervezés sosem könnyű, de mindig szívesen jövök, ha hívnak, októberben például nagy örömmel léptem fel a 100 Tagú Cigányzenekarral a Fővárosi Nagycirkuszbantartott koncerten. Még nem biztos, de elképzelhető, hogy áprilisban a Zeneakadémián adunk egy koncertet a zenekarommal. Jövőre ismét lesz ázsiai turné új állomásokkal: a megszokott Kína, Japán, Hong Kong, Tajvan és Korea mellett Szingapúrban is fellépünk. Emellett Ausztráliában és Olaszországban is lesz egy-egy koncertsorozatunk, majd az USA-ban és valószínűleg Dél-Amerikában is megfordulunk. Emellett a most december 22-ig tartó Night of the Proms jövő tavasszal Spanyolországban folytatódik.

FS: Van még ideje bármi másra a zenélésen kívül? Hogyan tud kikapcsolódni?

RL: Kikapcsolódásként nagyon sok zenét hallgatok. Talán furcsa, de feltölt. Szeretem ismerni a kortársaimat, a nálam fi atalabbakat főként. Ezen kívül szeretem járni a városokat, ahol éppen koncertezem. Igazi, cseppnyi impressziókat szerzek, és sokszor évekig emlékszem pillanatokra, amik megragadnak egy-egy céltalan, pihenős sétán. És van még valami. Évtizedek óta álmodoztam arról, hogy parfümöt tervezzek, és ez az álmom idén végre megvalósult. A Benelux államokban karácsonykor már a polcokon lesz két parfüm: a női illat édes, fűszeres, indiai jázminnal készült, a férfi változat is fűszeres, kicsit dohányillatú. Végtére is a nevemet viseli: Lakatos vagyok és cigányprímás, ehhez mindenképpen méltónak kellett lennie!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.