Jazz/World

"A játékosság a lételemem"

2007.12.13. 00:00
Ajánlom
Roby Lakatos hegedűművész tavaly télen új zenekart alapított, idén megkapta a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjét, férjhez ment a lánya, és hamarosan a boltokban lesz első, nevével fémjelzett parfümje. Roby Lakatos jelenleg a Night of the Proms sztárművészeként járja az európai városokat. Beszélgetésünkre a belgiumi és a hollandiai koncertsorozat közti néhány napos szünetben találtunk időt.

Roby Lakatos (foto: Jos L. Knaepen)

FidelioSúgó: Felsorolni is sok, mi minden történt Önnel egyetlen év alatt. Mi volt a legmeghatározóbb ezek közül?

Roby Lakatos: Nagyon boldog vagyok, hogy a lányom családot alapított, hiszen lányos apa vagyok, és a végtelenségig féltem mindkét leányomat. Niki férjén is "rajtatartom a szemem", de ez nem feltűnő, hiszen a zenekarom bőgőséről van szó... Egyébként természetesen megtisztelő a tisztikereszt, annál is inkább, mivel nem élek Magyarországon több mint húsz éve, és ennek ellenére fi gyelnek rám otthon.

FS: Immár huszonkét éve minden esztendőben megrendezik Európa egyik - ha nem a legnagyobb - koncertsorozatát, a Night of the Proms-ot. Milyen érzés estéről estére tizenhétezer ember előtt játszani?

RL: Elképesztően jó hangulatúak ezek a koncertek, és valóban frenetikus élmény nekünk, muzsikusoknak is. Egy száznegyven tagú, kiváló zenészekből álló szimfonikus zenekar már önmagában is csoda, ezen kívül az, ahogyan rock-, pop-, soul- és klasszikus zene találkozik egy nagy, látványos, zenei show keretében, az egészen lenyűgöző. Magam egyébként is nagyon szeretek átjárni különböző műfajok között; a játékosság az egyik legfontosabb számomra a zenélésben.

FS: A hírek szerint hamarosan stúdióba vonul új zenekarával, hogy elkészítsék bemutatkozó albumukat. Legutóbbi, Klezmer Karma című lemezén egy fő zenei stílust bontott ki az Öntől megszokott jazz-cigányzene-klasszikus hatásokkal ötvözve. Hoz-e stílusváltást az új felállás?

RL: Nagyon szerettem a Klezmer Karmát, fantasztikus volt együtt dolgozni Rolla Jánossal, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral és persze Myriam Fuks klezmerénekesnővel, aki évtizedes jó barátom is. De amint véget ér a turné több mint negyven állomásos első része, szeretnék a saját lemezre koncentrálni, hiszen ez lesz az első az új zenekarommal. Alapjaiban maradok a korábban kialakult stílusnál, de meg kell, hogy mondjam, a húszas éveinek elején járó fi atal zenésztársaim energiája, lendülete még akár új utak felfedezésére is inspirálhat. Annyit elárulhatok, hogy biztosan lesz a lemezen egy Bartók-darab, és szeretnék argentin tangót is játszani.

FS: Az itthoni közönséget mikor örvendezteti meg legközelebb? Igen ritkán játszik Budapesten. Már tele van a jövő évi naptára is?

RL: A szervezés sosem könnyű, de mindig szívesen jövök, ha hívnak, októberben például nagy örömmel léptem fel a 100 Tagú Cigányzenekarral a Fővárosi Nagycirkuszbantartott koncerten. Még nem biztos, de elképzelhető, hogy áprilisban a Zeneakadémián adunk egy koncertet a zenekarommal. Jövőre ismét lesz ázsiai turné új állomásokkal: a megszokott Kína, Japán, Hong Kong, Tajvan és Korea mellett Szingapúrban is fellépünk. Emellett Ausztráliában és Olaszországban is lesz egy-egy koncertsorozatunk, majd az USA-ban és valószínűleg Dél-Amerikában is megfordulunk. Emellett a most december 22-ig tartó Night of the Proms jövő tavasszal Spanyolországban folytatódik.

FS: Van még ideje bármi másra a zenélésen kívül? Hogyan tud kikapcsolódni?

RL: Kikapcsolódásként nagyon sok zenét hallgatok. Talán furcsa, de feltölt. Szeretem ismerni a kortársaimat, a nálam fi atalabbakat főként. Ezen kívül szeretem járni a városokat, ahol éppen koncertezem. Igazi, cseppnyi impressziókat szerzek, és sokszor évekig emlékszem pillanatokra, amik megragadnak egy-egy céltalan, pihenős sétán. És van még valami. Évtizedek óta álmodoztam arról, hogy parfümöt tervezzek, és ez az álmom idén végre megvalósult. A Benelux államokban karácsonykor már a polcokon lesz két parfüm: a női illat édes, fűszeres, indiai jázminnal készült, a férfi változat is fűszeres, kicsit dohányillatú. Végtére is a nevemet viseli: Lakatos vagyok és cigányprímás, ehhez mindenképpen méltónak kellett lennie!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Színház

A színházvezető, aki jegesember lett – Szentiványi Béla

Szentiványi Béla színész, rendező és felesége, Zimonyi Márta primadonna a két világháború közötti hazai színjátszás sztárjai voltak. A férj megalapította az Országos Művész Színházat: stagione-típusú vándortársulatával járták a vidéket. A Trianon utáni Magyarországon a magyar színművészet életben tartása volt a cél. Ám Szentiványi anyagilag belebukott vállalkozásába. Aztán 1944-ben félreállította a szélsőjobboldali vezetésű Színészkamara. 1945-ben az új politikai rendszer is eltiltotta a pályától. Feleségével együtt segédmunkákból éltek. Színházi múltjukról soha többé nem beszéltek. Még lányuknak, Mártának sem, aki nemrég átadta szülei színházi albumát – fotókkal, dokumentumokkal – az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek. Szentiványi Mártát felkereste a Fidelio.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Igazi francia dzsesszcsemege Thomas de Pourquery új lemeze

Korlátoktól mentes, felszabadult, improvizatív zene hallható a francia dzsessz aktuális színfoltja, Thomas de Pourquery új albumán. Az énekes, szaxofonos Droles de Dames című anyaga a magyar BMC gondozásában jelent meg.
Jazz/World podcast

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Jazz/World ajánló

Prince egykori zenésze is a Müpa Home fellépői között

Három egyedülálló online koncertpremiert kínál április 16-17-én és 30-án a Müpa Home. Tzumo Árpád zenekara, a Solati Music és a Blahalouisiana mellett látható lesz a basszusgitár dán ikonja, Ida Nielsen koncertje is.
Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.