Jazz/World

A jazz és a könnyűzene csillagai a BTF-en

2015.04.07. 10:18
Ajánlom
Egy összművészeti, minden korosztály érdeklődését kielégítő fesztiválról nem hiányozhatnak a kötetlen hangulatú koncertek sem, legyen szó jazzről, világzenéről, könnyed klasszikusokról vagy éppenséggel popról. Ki vitatná, hogy e rendkívül színes zenei világ meghatározó, formátumos művészegyéniségei ugyanúgy formálják kultúránkat, világképünket, mint az úgynevezett magaskultúra vezető személyiségei?

Aligha kérdéses, hogy Victoria Hesketh stílus- és trendformáló, valamint formátumos személyiség. Az utóbbi években Little Boots művésznéven alkotó énekesnő és dalszerző április 23-án Európa egyik legnépszerűbb rendezvényhelyszínén, az A38 Hajón lép fel. A jellegzetes hangú és zenei világú, kedves és közvetlen előadó a nagy slágerek mellett megjelenés előtt álló lemezének több dalát is bemutatja.

Ma már leginkább nem pop- és rockkoncerteken találkozunk azon generáció képviselőivel, akikre egykor oly mély érzelmi hatást gyakorolt egy különleges hangú, kopaszra nyírt ír énekesnő, Sinéad O'Connor. A társadalmi, vallási és emberjogi kérdésekben elkötelezett és szókimondó rockikon az elmúlt két és fél évtizedben számtalan zenei stílusban próbálta ki magát a reggea-től a népzenéig, de mindig törekedett arra - erre utal legutóbbi, 2014 augusztusában megjelent „I'm Not Bossy, I'm The Boss" című albuma is -, hogy önmaga legyen. Április 21-én a Művészetek Palotájában lép fel.

A jazz már régóta nem csak Amerika zenéje. A kezdeti időszakban Dresch Mihály még a „klasszikus" jazz útján indult el, ám később felfedezte ebben a zenében azokat a lehetőségeket, amelyek révén a magyar népzene jellemző elemeit is meg lehet szólaltatni. Kvartettjével az elmúlt évtizedekben olyan sajátos ízű és zamatú jazz zenét játszott, mely - túlzás nélkül állítható - iskolát teremtett. A Budapesti Tavaszi Fesztiválon egy sor új kompozíció hangzik majd el április 30-án a Zeneakadémián, ugyanakkor Dresch visszatekint a fordulatokban bővelkedő művészi pályája elmúlt három évtizedére is.

Az amerikai Kevin Mahogany napjaink egyik legelismertebb előadóművésze. Virtuóz scat éneklése, vokális improvizációi stílusának védjegyeivé váltak. Tíznél több szólóalbumával, forró hangulatú koncertjeivel a világ legjobb énekesei között tartják számon. Az amerikai sztár második otthonának tekinti Bécset, legutóbbi lemezét - válogatott osztrák muzsikusok társaságában - is itt rögzítette. „Azt hiszem, ez az anyag a csúcspontja annak a hosszú szerelmi viszonynak, mely a városhoz fűz." Dalaiban a humornak is óriási szerepet szán és szívesen megosztja életének néhány viccesebb anekdotáját a közönséggel - és ehhez szavakra sincs mindig szüksége. A Budapest Jazz Clubban április 11-én koncertezik.

Háromnapos koncertsorozaton mutatkoznak be a jövő hazai jazzéletének reménységei. A négy zeneiskola (az Etűd Zeneművészeti Szakközépiskola Zenekara, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Tanszakának Zenekara, a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékének Zenekara és Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének Zenekara) mellett az új generáció legizgalmasabb előadói lépnek fel április 16-18. között a Budapest Jazz Klubban. Az Oláh Szabolcs Quintet, a Syrius Legacy, a Szőke Szandra Quintet vagy a Berki-Sárik Duó garancia arra, hogy a három nap valóban a Magyar Jazz Ünnepe legyen.

A tunéziai énekes és zeneszerző, Dhafer Youssef a több nemzedékre visszanyúló müezzinhagyományok családi örökségét éppúgy fontosnak tartja, mint a kortársi reflexiókat. A hosszabb ideje Ausztriában élő, lanton is virtuóz módon játszó, a jazzt inspiráló erőnek tekintő művész 2013-ban jelentette meg Birds Requiem című albumát. Ez a minden korábbinál személyesebb, lélekutazásszerű zenei anyag visszatérés a zene legmélyebb gyökereihez. A kivételes művészegyéniséggel a hazai rajongók a Budapesti Tavaszi Fesztiválon találkozhatnak először élőben, április 23-án a Bálnában.

Azonos hangszer, hasonló zenei gyökerek, mégis vibráló feszültségű produkciót várhatunk a két cimbalmos, Balogh Kálmán és Lukács Miklós közös koncertjén április 12-én a Pesti Vigadóban. Balogh a magyar és a roma népzene felől közelít más stílusok, például a jazz vagy a kortárs zene felé, Lukács Miklós inkább a jazz- és a modern zene „idegrendszerével" kapcsolódik a hagyományokhoz. A két fenomenális muzsikus immár második lemezét készítette el, melynek anyagát a fesztiválon szólaltatják meg első ízben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.
Színház

Kovalik Balázs Térey-darabot rendez az Örkényben

Megkezdődtek a Lót – Szodomában kövérebb a fű próbái az Örkény Színházban. A bemutatót december 20-án tartják a nagyszínpadon.
Klasszikus

A zeneszerző, akinek életéről Liszt írta az első könyvet

Mindössze 39 évesen, 1849. október 17-én halt meg Fryderyk Franciszek (Frédéric Francois) Chopin, a zongorajátékot megújító lengyel zeneszerző, akinek műveit virágok közé rejtett ágyúnak nevezték. 
Klasszikus

Újra Liszt-napok a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban

Öt koncerttel várják az érdeklődőket október 18-án, 19-én és 21-én a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban a névadó születésének 208. évfordulója alkalmából rendezett eseményen.
Klasszikus

Onczay Csaba kapta a japán Felkelő Nap Érdemrendet

A csellóművész az országban végzett oktatói munkájával érdemelte ki az elismerést. Huszonöt éve tesz azért, hogy Japán klasszikus zenei rangja emelkedjen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World kritika

Mit tehet a zenész, ha elégedetlen? – Bujdosó János új lemezéről

Még a betlehemes egyházzenei témából is avantgárd jazz lesz a Bujdosó Trió új albumán, a National Amnesia Institute címűn. Meghallgattuk a lemezt, és a zenekarvezetőt is megkérdeztük arról, mi járt a fejében, miközben ezeket a zenéket írta.
Jazz/World Partitúra

Tolcsvay Béla: „Az élet oldalán állok”

Országjáró kulturális tévésorozatunk, a Partitúra legutóbbi adásában a Velencei-tó környékére látogatott el. A műsor vendége volt a közelben élő Tolcsvay Béla is, akivel a kápolnásnyéki Halász-kastélyban forgatott a stáb. Interjú.
Jazz/World magazin

Szerenáddal fogadta új karmesterét a legkedvesebb dán bigband

Azt mindig is tudtuk, hogy a rézfúvósoknak van humora, de ilyen megható reptéri találkozást utoljára az Igazából szerelem című filmben láttunk.
Jazz/World ajánló

Lakatos Mónika hagyományos oláh cigány hallgatókkal érkezik a Müpába

A bensőséges hangvételű, generációkon átívelő lírai dalokon keresztül az oláh cigányság kevéssé ismert arcával találkozhatunk november 12-én Müpa Fesztivál Színpadán.
Jazz/World ajánló

Jazz és világzenei átiratban szólalnak meg klasszikus zeneszerzők művei

A Bársony Bálint Sextett legújabb nagylemeze, a Magyar Rhapsody Projekt dalait hallgathatjuk meg november 19-én a Klebersberg Kultúrkúriában.