Jazz/World

A jazz és a könnyűzene csillagai a BTF-en

2015.04.07. 10:18
Ajánlom
Egy összművészeti, minden korosztály érdeklődését kielégítő fesztiválról nem hiányozhatnak a kötetlen hangulatú koncertek sem, legyen szó jazzről, világzenéről, könnyed klasszikusokról vagy éppenséggel popról. Ki vitatná, hogy e rendkívül színes zenei világ meghatározó, formátumos művészegyéniségei ugyanúgy formálják kultúránkat, világképünket, mint az úgynevezett magaskultúra vezető személyiségei?

Aligha kérdéses, hogy Victoria Hesketh stílus- és trendformáló, valamint formátumos személyiség. Az utóbbi években Little Boots művésznéven alkotó énekesnő és dalszerző április 23-án Európa egyik legnépszerűbb rendezvényhelyszínén, az A38 Hajón lép fel. A jellegzetes hangú és zenei világú, kedves és közvetlen előadó a nagy slágerek mellett megjelenés előtt álló lemezének több dalát is bemutatja.

Ma már leginkább nem pop- és rockkoncerteken találkozunk azon generáció képviselőivel, akikre egykor oly mély érzelmi hatást gyakorolt egy különleges hangú, kopaszra nyírt ír énekesnő, Sinéad O'Connor. A társadalmi, vallási és emberjogi kérdésekben elkötelezett és szókimondó rockikon az elmúlt két és fél évtizedben számtalan zenei stílusban próbálta ki magát a reggea-től a népzenéig, de mindig törekedett arra - erre utal legutóbbi, 2014 augusztusában megjelent „I'm Not Bossy, I'm The Boss" című albuma is -, hogy önmaga legyen. Április 21-én a Művészetek Palotájában lép fel.

A jazz már régóta nem csak Amerika zenéje. A kezdeti időszakban Dresch Mihály még a „klasszikus" jazz útján indult el, ám később felfedezte ebben a zenében azokat a lehetőségeket, amelyek révén a magyar népzene jellemző elemeit is meg lehet szólaltatni. Kvartettjével az elmúlt évtizedekben olyan sajátos ízű és zamatú jazz zenét játszott, mely - túlzás nélkül állítható - iskolát teremtett. A Budapesti Tavaszi Fesztiválon egy sor új kompozíció hangzik majd el április 30-án a Zeneakadémián, ugyanakkor Dresch visszatekint a fordulatokban bővelkedő művészi pályája elmúlt három évtizedére is.

Az amerikai Kevin Mahogany napjaink egyik legelismertebb előadóművésze. Virtuóz scat éneklése, vokális improvizációi stílusának védjegyeivé váltak. Tíznél több szólóalbumával, forró hangulatú koncertjeivel a világ legjobb énekesei között tartják számon. Az amerikai sztár második otthonának tekinti Bécset, legutóbbi lemezét - válogatott osztrák muzsikusok társaságában - is itt rögzítette. „Azt hiszem, ez az anyag a csúcspontja annak a hosszú szerelmi viszonynak, mely a városhoz fűz." Dalaiban a humornak is óriási szerepet szán és szívesen megosztja életének néhány viccesebb anekdotáját a közönséggel - és ehhez szavakra sincs mindig szüksége. A Budapest Jazz Clubban április 11-én koncertezik.

Háromnapos koncertsorozaton mutatkoznak be a jövő hazai jazzéletének reménységei. A négy zeneiskola (az Etűd Zeneművészeti Szakközépiskola Zenekara, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Tanszakának Zenekara, a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékének Zenekara és Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének Zenekara) mellett az új generáció legizgalmasabb előadói lépnek fel április 16-18. között a Budapest Jazz Klubban. Az Oláh Szabolcs Quintet, a Syrius Legacy, a Szőke Szandra Quintet vagy a Berki-Sárik Duó garancia arra, hogy a három nap valóban a Magyar Jazz Ünnepe legyen.

A tunéziai énekes és zeneszerző, Dhafer Youssef a több nemzedékre visszanyúló müezzinhagyományok családi örökségét éppúgy fontosnak tartja, mint a kortársi reflexiókat. A hosszabb ideje Ausztriában élő, lanton is virtuóz módon játszó, a jazzt inspiráló erőnek tekintő művész 2013-ban jelentette meg Birds Requiem című albumát. Ez a minden korábbinál személyesebb, lélekutazásszerű zenei anyag visszatérés a zene legmélyebb gyökereihez. A kivételes művészegyéniséggel a hazai rajongók a Budapesti Tavaszi Fesztiválon találkozhatnak először élőben, április 23-án a Bálnában.

Azonos hangszer, hasonló zenei gyökerek, mégis vibráló feszültségű produkciót várhatunk a két cimbalmos, Balogh Kálmán és Lukács Miklós közös koncertjén április 12-én a Pesti Vigadóban. Balogh a magyar és a roma népzene felől közelít más stílusok, például a jazz vagy a kortárs zene felé, Lukács Miklós inkább a jazz- és a modern zene „idegrendszerével" kapcsolódik a hagyományokhoz. A két fenomenális muzsikus immár második lemezét készítette el, melynek anyagát a fesztiválon szólaltatják meg első ízben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.