Jazz/World

A jazz és a tánc találkozása

2009.04.02. 00:00
Ajánlom
A Blue Note Trip partisorozata a jazz és a tánczene közös halmazát fedezi fel újra. Az április 11-i koncerten DJ Maestro egy holland zenekarral, a Room Elevennel érkezik az A38-ra, de a könnyed jazz fiatal magyar jelenségeivel is találkozhatunk.

Az A38 Hajó dzsesszes-táncos partisorozata, a Blue Note Trip áprilisban ötödik részéhez ér. A rezidens lemezlovas, DJ Maestro mellett ezúttal a hölgyeké a főszerep. Négy csodás énekesnő és egy szaxofonoslány méri össze erejét a kőt koncerten és az azokat követő gigantikus jamben.

A jazz történetének legfontosabb kiadói sorra adják ki hivatalos válogatáslemezeiket, a legjelentősebb címke, a Blue Note sem tett másként. A kiadó fantasztikus archívumából DJ Maestro válogat és tölti meg a legfinomabb táncos darabokkal a Blue Note Trip című sorozatot. Vad szvingek, hűvös bossa novák, laza balladák és rohanós bebopok váltogatják egymást az immár hetedik duplalmezéhez érkezett lemezsorozaton, és az ehhez kapcsolódó partik ugyanezt a hangulatot idézik: a jazz aranykorát, amikor a szabad improvizáció, az ördögi ritmusok, a varázslatos technikai tudás még nem vált el élesen a tánczenétől. A holland lemezlovas a friss fellépőket élőben is bemutatja, ezúttal a Room Elevennel érkezik. A formáció egy utrechti kollégiumi üzenőfalra kiragasztott cetlinek köszönheti létrejöttét. 2001-ben a fiatal énekesnő, Janne Schra e cetlivel keresett szerzőtársat, amit aztán sikeresen meg is talált Arrien Molema személyében, a páros finom akusztikus jazzt kezdett ötvözni szofisztikált popzenével. Hamar meglelték a tökéletes popdal receptjét, amit a 2006-ban megjelent első lemez Six White Russians and a Pink Pussicat című kirobbanó sikere is bizonyított. A hirtelen jött népszerűég szerencsére nem borította meg a zenekart, sőt továbbléptek, a jólfésült, nagypolgári jazzpop már a múlté, immár charlestonos, bluesos, bendzsóhangzású louisianai jazzt játszanak némi Django Rheinhardtos manouche beütéssel.

A bűbájos, és nem mellékesen elképesztően érett hangú Harcsa Veronika zongorán és szaxofonon kezdte, majd hét évvel ezelőtt vágott bele az éneklésbe. Az ifjú hölgy könnyedén mozog a különböző műfajok között, így lehetséges, hogy klasszikus sztenderdeket éppoly elegánsan és nagyvonalúan énekel, mint Erik Sumo Banddel, de alternatív színházi előadásokban éppúgy részt vesz, mint a Korai Öröm koncertjein.

A vendégzenészek a koncertek mellett DJ Maestro szettjébe is beleszólnak, itt lesz a Barabás Lőrinc Eklektric két kitűnő énekesnője, Sena és Fábián Juli, illetve az európai jazz-funk új üdvöskéje, Susanne Alt német-holland szaxofonos, valamint a New Cool Collective fáradhatatlan dobosa, Cyril Directie.

(2009. április 11. 21:00 A38 (Budapest) – Blue Note Trip – Where Dance Meets Jazz; DJ Maestro feat. Room Eleven, Harcsa Veronika Quartet, Sena, Fábián Juli, Dyril Directie, Susanne Alt)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.