Jazz/World

A jazz fáraója

2006.02.22. 00:00
Ajánlom
Pharoah Sanders – Elevation Sanders hosszú pályája során sokféle irányzattal próbálkozott a legvadabb avantgárdtól a legjobb bebop hagyományokat képviselő mainstream-ig. Arkansas fővárosában született és így ifjúkora kaliforniai éveiben Little Rock volt a beceneve.

Akik 2002. áprilisában jelen voltak a győri Mediawave fesztiválon a Sanders kvartett koncertjén (vagy legalább a későbbi tv közvetítést látták) – igazi szellemidézés tanúi lehettek. A már megjelenésében és ruházatában is egy nyugat-afrikai griot-ot (regőst) idéző, fehérszakállas jazz-próféta, akit a nagy John Coltrane első számú tanítványaként tartunk számon hátborzongatóan idézte a Mester spirituális művészetének lényegét. Szívbemarkolóan hangzott fel a jellegzetes coltrane-i sound már az első darab a Naima témájának bemutatásakor. Felejthetetlen élmény volt, amelynek video-felvételét is csak kivételes alkalmakkor szoktam elővenni.

Sanders hosszú pályája során sokféle irányzattal próbálkozott a legvadabb avantgárdtól a legjobb bebop hagyományokat képviselő mainstream-ig. Arkansas fővárosában született és így ifjúkora kaliforniai éveiben Little Rock volt a beceneve. Ez persze kicsiny termetére és az akkor játszott R&B zenére is utalt. 1962-ben aztán a jazz Mekkájába, New Yorkba érkezett pénz és kapcsolatok nélkül, de hamarosan a fekete zene legjobbjaival találkozott. A megfelelő helyen volt, a megfelelő időben. Ne feledjük, hogy ez az időszak a polgárjogi küzdelmek, a faji integráció követelése jegyében zajlott, amelyben éppúgy helyet kapott Martin Luther King erőszakmentes mozgalma, mint Malcolm X és a Fekete Párducok militarista forradalmisága. Ez a „Black is Beautiful”, az afro-frizura világa, mely a külsőségeken túl megnyilvánult az identitás keresésben (Alex Haley Gyökerek c. regénye és a belőle készült film frenetikus sikere), alternatív kultúrák (mindenekelőtt az afrikai) megismerése és befogadása, egy sajátos fekete-amerikai életvitel és kulturális háttér létrehozásában. Ahogyan az amerikai feketék társadalmi történetének egyes mozzanatait zenei példákkal illusztrálhatjuk, úgy tükrözi Sanders muzsikája a mindenkori társadalmi hátteret és jut el az örömtől a fájdalmon át a megbékélésig.

Coltrane utolsó formációjában a második fúvós szerepét töltötte be, így Trane korai és hirtelen halála után a keletkezett űrt valamelyest ő volt hivatva betölteni. Mindenesetre két évig még a zongorista Alice Coltrane-nel maradt, majd saját együttese élén olyan jelentős albumokat készített az Impulse kiadónál, mint a Karma és a Tauhid. Ezt a – Sanders pályájának legtermékenyebb szakaszát képviselő – időszakot zárja le az Elevation c. albuma 1975-ben, egyben az utolsó a fenti „label”-nél.

Igazi fekete zene ez, tele van a kényszerből elhagyott őshaza iránti fájdalmas vágyódással. Elmélyült figyelmet igényel és érdemel, nem felhőtlen szórakozás, de megéri. Egy nagy művész nagy korszakát lezáró album. Ezt követően ugyanis Sanders is elindult az időben visszafelé, az avantgárdtól a mainstream jazz irányában. Ezzel találkoztunk későbbi lemezein és emlékezetes győri koncertjén is.

A klasszikus „nagy fekete zene” egyik utolsó képviselőjének Felemelkedés c. albuma nem csupán zenei, de egyben ma is ható spirituális élmény is. Jó, hogy bármelyikünkhöz eljuthat ma is érvényes üzenete!

Az Universal Music másik újdonsága:
Freda Payne – After the lights go down low and much more!!!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World jótékonyság

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek számára

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek megsegítésére; az Összefogás hagyományőrző mesterekért elnevezésű kampány zárásaként december 19-én online jótékonysági gálaestet szervez a Hagyományok Háza.
Jazz/World gyász

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World interjú

Sárik Péter: Nekem kell a csend, a séta a Duna-parton

A hazai jazz élet egyik megkerülhetetlen alakja Sárik Péter. Triójával rendszeresen fellép hangversenytermekben, jazzklubokban, zenei fesztiválokon. Ceglédi. Vele is forgatott a Partitúra a ceglédi adásához, csakhogy online, ugyanis Sárik Péterék akkor éppen Frankfurtban koncerteztek. A beszélgetés szombaton látható a Duna tévén, 14.30-kor. A Fidelio.hu-nak pedig további érdekességekről is mesélt.
Jazz/World fonó

Toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben

2012 óta minden év novemberében rendezik meg a Héttorony Fesztivált Makovecz Imre tereiben. A közel kéthetes vándorfesztivál célja, hogy a népzene és világzene legértékesebb produkciói minél több emberhez eljussanak határon innen és túl, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsa a figyelmet.
Jazz/World gyász

Elhunyt Benkő László

77 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt az Omega együttes alapítója, a magyar rockzene meghatározó alakja, Benkő László – közölte Facebook oldalán a zenekar.