Jazz/World

A jazz jegyében tartanak duplakoncertes estet a Fonóban

2023.02.13. 14:10
Ajánlom
Február 24-én este egy belépőjeggyel két remek koncertet is meghallgathatunk a Fonóban: a koncert első felében a Gáspár Károly trió lép fel, őket követi a színpadon Horváth „Tojás” Gábor triója. Míg a Gáspár Károly trió jazzsztenderdeket játszik majd a tőlük megszokott sajátos stílusban, addig Horváth „Tojás” Gáborék saját szerzeményekkel érkeznek.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

„Ezen a koncerten jazzsztenderdeket fogunk a saját képünkre, stílusunkra formálva előadni. Fontosnak tartjuk, hogy a mainstream jazzt tiszteletben tartsuk, de

a kor szellemét, a modernitást és a saját stílusunkat is szeretjük beleszőni az előadásunkba,

így igazítjuk a mai korhoz ezeket az örök melódiákat” – nyilatkozta Gáspár Károly jazz-zongorista.

HorvathTojasGabortrio-133918.jpg

Horváth „Tojás” Gábor trió (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

A két zenekar nemcsak baráti kapcsolatot ápol egymással, de a bőgősposzton mindkét trióban Horváth Balázs játszik majd ezen az estén. A doboknál a Gáspár Károly trióban Bágyi Balázst hallhatjuk, míg a Horváth „Tojás” Gábor trióban Gálfi Attila fog dobolni.

A Horváth „Tojás” Gábor trió legutóbbi lemezének bemutatókoncertjére is a Fonóban került sor, nagy sikerrel. A zenekar most kicsit visszanyúl ehhez az előző lemezhez, de mivel már dolgoznak a következő albumon, betekintést kaphatunk ebbe a munkába is koncertjükön.

„Saját szerzeményeket fogunk játszani, részben a legutóbbi Tricks című lemezünkről – amelyhez kapcsolódóan jó emlékeink vannak a fonós közönségről – részben mutatunk már új számokat is, amelyek még nem jelentek meg. Ezek majd a következő albumunkon fognak napvilágot látni, de jó érzés már egyszer-egyszer »letesztelni őket« közönség előtt” – mondta Horváth „Tojás” Gábor jazz-zongorista.

Horváth „Tojás” Gábor trió + Gáspár Károly trió

Időpont: 2023. február 24., 20:00-23:00

Helyszín: Fonó Budai Zeneház

 

Bővebb információ és jegyvásárlás ide kattintva.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Gáspár Károly trió (Forrás: Fonó Budai Zeneház)

Fonó Budai Zeneház

Budapest folkfőváros, ahol összegyűlik a Kárpát-medence színes zenei világa és a mezőségi muzsikák, a balkáni fúvósok, vagy a roma közösségek zenéje békésen megfér egymás mellett. Ennek a színes zenei világnak az egyik első számú központja a Fonó, amely az újbudai Sztregova utcában olyan, mint egy városi falu: napról napra megtöltik a táncházak, a kötetlen örömzenélős közösségek, a világzenei- és a jazzkoncertek, teret adva a kísérletezésnek, az új utaknak épp úgy, mint bemutatva a nagy neveket, ápolva jelentős életműveket.

Itt próbál, találkozik, kávézik, sörözik a nép-, világ és jazz muzsika színe-java, ha betérsz, nagy eséllyel találkozol valakivel, akit ismersz, színpadról, vagy azon kívül. Kiadóként a kelet-közép-európai piac első számú képviselője a Fonó, a WOMEX a Top Label listán a régió egyetlen szereplőjeként jegyzi. Itt rögzítették az ezredforduló legnagyobb népzenei gyűjtését, az Utolsó Órát, amelynek gyűjteménye a mai napig meghatározó anyag a népzenészek számára.

A Fonó igazi zeneház, fészek, istálló, ahol tisztelik a régit és bátran adnak teret a gyökereinkből kinövő új zenei gondolatoknak, ahol az idős erdélyi hagyományőrzők épp úgy visszatérő vendégei a háznak, mint Dresch Mihály, Ferenczi György, vagy Harcsa Veronika.

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

„Youn Sun Nah az egyik legfontosabb példakép számomra" – Karosi Júlia jazzénekes kedvenc lemezei

„Hallgató” címmel indult el nemrég a Fidelio és a GetCloser Concerts közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz- és világzenei színtér egy-egy emblematikus képviselője osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat mostanában.
Jazz/World ajánló

Világsztárokat hoz el tavasszal a Jazzfest Budapest

Lizz Wright, Avishai Cohen, Stanley Clarke, Simon Phillips, Stacey Kent, Stefano Bollani – csak néhány név azok közül a nemzetközi sztárok közül, akik Magyarországra érkeznek április 26. és május 17. között.
Jazz/World ajánló

Női vonások – pénteken a hölgyeké a színpad a Fonóban

Március 10-én a népzene emblematikus női előadói teremtenek táncos hangulatot a Fonó Budai Zeneházban: a Női vonások című műsorban fellép többek között a Fehérnépek Társulat és a Triolina Folk. A koncertek mellett táncházzal is várják a közönséget.
Jazz/World ajánló

Zenei kísérletek, kortárs útkeresések a Fonóban

Csütörtökönként új zenei kísérletekkel telik meg a Fonó: a fellépők között vannak fiatal alkotók, új formációk és olyan zenészek is, akiket már régóta ismerünk és szeretünk, de most más arcukat mutatják.
Jazz/World gyász

Elhunyt Wayne Shorter szaxofonos

A világhírű amerikai jazz-zeneszerző nyolcvankilenc éves korában hunyt el – írja a New York Times. A zenész halálhírét sajtósa erősítette meg a lapnak. Halálnak okáról egyelőre semmit nem tudni.