Jazz/World

A jazz kulcsát adtad kézbe – Gonda Jánosra emlékezik Berki Tamás

2021.03.13. 09:20
Ajánlom
A napokban elhunyt Gonda János, a magyar jazz kimagasló alakja, aki zongoraművészként, tanárként és zenetörténészként nemzedékeknek mutatott utat és példát. Berki Tamás nekrológjában rá emlékezik.

Berki Tamás búcsúja:

Apa volt talán a legismertebb filmzenéd, és legnépszerűbb könyved a JAZZ, amelyben a műfaj történetének és elméletének kulcsát adtad naprakészen az olvasó kezébe, miután évekig a jazzkedvelő rádióhallgatók egyetlen csemegéjét a Te – sok zenével illusztrált – előadásaid jelentették.

És bizony, Te voltál, aki megalapozta – „a három T betű” (tűrt-tiltott-támogatott) Tűrt kategóriájába éppen csak belecsúszó hazai jazzoktatást! 1965-től elindult és egyre népszerűbb lett a „Jazzkonzi”, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszaka, és azt is Te brusztoltad ki, hogy ezt aztán a felsőfokú oktatás befogadja, és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, a későbbi Egyetemen teljes jogú tanszak lehessen a Jazz.

A JAZZ. Vagy ahogy Te nevezted: a Kortárs Zeneművészet Rögtönzésközpontú Irányzata. Te a benne tevékenykedő jazzművészt a „PILLANAT ZENESZERZŐJE”-nek nevezted.

fortepan_191099-162625.jpg

Gonda János (Fotó/Forrás: Fortepan / Szalay Zoltán)

Tisztelt Tanár Úr! Kedves János!

Sokáig a Nemzetközi Jazz Szövetség oktatási területért felelős alelnöke voltál, és harminc évvel ezelőtt kitaláltad és megszervezted a mai napig remekül működő Magyar Jazz Szövetséget. A szövetség tagsága Tiszteletbeli Örökös Elnöknek szavazott, miután úgy döntöttél, hogy magad adod át gyakorló elnöki posztodat a következő választottnak. Köszönet a figyelemért, a bölcs tanácsokért. Nehezen, de belementél, hogy névadója legyél a Gonda János Pedagógiai Életműdíjnak, amely azóta is a MJSZ egyik legfontosabb kitüntetése.

Köszönet, hogy életeddel, életműveddel híd tudtál lenni a jazz és a klasszikus értékek között,

és személyes köszönetem, hogy növendéked, zenészed és kollégád lehettem a Köllő Miklóssal alapított Pantomimszínházban, az Arany János Gyermekszínházban, a Sámánének című lemezeden, a Filmgyárban, a Zeneakadémián, a Jazzkonziban, a Főiskolán és az Egyetemen... és társad az utolsó évek baráti beszélgetéseiben, amikor kicserélhettük zenei és irodalmi élményeinket, és Te elmondtad, hogy Thomas Mann novelláit olvasod, és ajánlod, és a tévében épp a Take6 jazz vokálegyüttes fergeteges koncertjét élvezed, és hogy ki ne hagyjam Szilárd Leó tízparancsolatát Georg Kleintől, és Kádár Júliától a Tükörképek fénytöréseit, és mindenképpen olvassam Stephen Hawkingtól A nagy tervet...

Köszi, Jánosom! El fogom őket olvasni. Köszi a tanácsaidért! És köszönjük... igen, most, hogy búcsúzom Tőled, köszönöm, köszönjük az Életedet!

 

Sárik Péter búcsúja Gonda Jánostól.

„De hát Péter! Maga gyakorol?!” – Emlékezés Gonda Jánosra

Kapcsolódó

„De hát Péter! Maga gyakorol?!” – Emlékezés Gonda Jánosra

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt Gonda János jazz-zongorista, pedagógus, zenetörténész, akiről muzsikusok generációi őriznek személyes emlékeket. Sárik Péter is, aki megkeresésünk után megírta találkozását a Tanár Úrral a főiskolán: „Ha nála voltam, folyton kérdezett. Meséltetett.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Prince egykori zenésze is a Müpa Home fellépői között

Három egyedülálló online koncertpremiert kínál április 16-17-én és 30-án a Müpa Home. Tzumo Árpád zenekara, a Solati Music és a Blahalouisiana mellett látható lesz a basszusgitár dán ikonja, Ida Nielsen koncertje is.
Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Jazz/World pályázat

Támogatást nyújt a zeneipari háttérmunkásoknak a Fábián Juli Emlékalapítvány

A Fábián Juli Emlékalapítvány ismét pályázatot ír ki a koronavírus-járvány, az elmaradt koncertek, rendezvények és a tervezhetetlen szakmai jövő miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások számára.
Jazz/World videó

A Nagymező utcáról énekel Bolyki Sára

Nagymező utca címmel jelent meg a két fiatal jazz-zenész – Bolyki Sára és Bolyki Tamás – első közös dala, amelyben felidézik a Bartók Konziban töltött éveket.