Jazz/World

A jazz kulcsát adtad kézbe – Gonda Jánosra emlékezik Berki Tamás

2021.03.13. 09:20
Ajánlom
A napokban elhunyt Gonda János, a magyar jazz kimagasló alakja, aki zongoraművészként, tanárként és zenetörténészként nemzedékeknek mutatott utat és példát. Berki Tamás nekrológjában rá emlékezik.

Berki Tamás búcsúja:

Apa volt talán a legismertebb filmzenéd, és legnépszerűbb könyved a JAZZ, amelyben a műfaj történetének és elméletének kulcsát adtad naprakészen az olvasó kezébe, miután évekig a jazzkedvelő rádióhallgatók egyetlen csemegéjét a Te – sok zenével illusztrált – előadásaid jelentették.

És bizony, Te voltál, aki megalapozta – „a három T betű” (tűrt-tiltott-támogatott) Tűrt kategóriájába éppen csak belecsúszó hazai jazzoktatást! 1965-től elindult és egyre népszerűbb lett a „Jazzkonzi”, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszaka, és azt is Te brusztoltad ki, hogy ezt aztán a felsőfokú oktatás befogadja, és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, a későbbi Egyetemen teljes jogú tanszak lehessen a Jazz.

A JAZZ. Vagy ahogy Te nevezted: a Kortárs Zeneművészet Rögtönzésközpontú Irányzata. Te a benne tevékenykedő jazzművészt a „PILLANAT ZENESZERZŐJE”-nek nevezted.

fortepan_191099-162625.jpg

Gonda János (Fotó/Forrás: Fortepan / Szalay Zoltán)

Tisztelt Tanár Úr! Kedves János!

Sokáig a Nemzetközi Jazz Szövetség oktatási területért felelős alelnöke voltál, és harminc évvel ezelőtt kitaláltad és megszervezted a mai napig remekül működő Magyar Jazz Szövetséget. A szövetség tagsága Tiszteletbeli Örökös Elnöknek szavazott, miután úgy döntöttél, hogy magad adod át gyakorló elnöki posztodat a következő választottnak. Köszönet a figyelemért, a bölcs tanácsokért. Nehezen, de belementél, hogy névadója legyél a Gonda János Pedagógiai Életműdíjnak, amely azóta is a MJSZ egyik legfontosabb kitüntetése.

Köszönet, hogy életeddel, életműveddel híd tudtál lenni a jazz és a klasszikus értékek között,

és személyes köszönetem, hogy növendéked, zenészed és kollégád lehettem a Köllő Miklóssal alapított Pantomimszínházban, az Arany János Gyermekszínházban, a Sámánének című lemezeden, a Filmgyárban, a Zeneakadémián, a Jazzkonziban, a Főiskolán és az Egyetemen... és társad az utolsó évek baráti beszélgetéseiben, amikor kicserélhettük zenei és irodalmi élményeinket, és Te elmondtad, hogy Thomas Mann novelláit olvasod, és ajánlod, és a tévében épp a Take6 jazz vokálegyüttes fergeteges koncertjét élvezed, és hogy ki ne hagyjam Szilárd Leó tízparancsolatát Georg Kleintől, és Kádár Júliától a Tükörképek fénytöréseit, és mindenképpen olvassam Stephen Hawkingtól A nagy tervet...

Köszi, Jánosom! El fogom őket olvasni. Köszi a tanácsaidért! És köszönjük... igen, most, hogy búcsúzom Tőled, köszönöm, köszönjük az Életedet!

 

Sárik Péter búcsúja Gonda Jánostól.

„De hát Péter! Maga gyakorol?!” – Emlékezés Gonda Jánosra

Kapcsolódó

„De hát Péter! Maga gyakorol?!” – Emlékezés Gonda Jánosra

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt Gonda János jazz-zongorista, pedagógus, zenetörténész, akiről muzsikusok generációi őriznek személyes emlékeket. Sárik Péter is, aki megkeresésünk után megírta találkozását a Tanár Úrral a főiskolán: „Ha nála voltam, folyton kérdezett. Meséltetett.”

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Zenés színház

„Akkor is mosolyogni kell, amikor valami fáj” – interjú Széles Flórával

A mosoly országa Mi hercegnője után Széles Flóra egy kultikus mű, a Veszedelmes viszonyok Tourvelnéjeként debütál a Budapesti Operettszínházban. A zenedráma ősbemutatóként kerül színre a teátrumban, a két előadás közti párhuzamokról, szerelemről és az új bemutató különleges technikai megoldásairól beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A hazai jazz sztárjaival ünnepli a 70-et Zsoldos Béla

Zsoldos Béla egyike azon keveseknek, akik a hazai jazz világában felbecsülhetetlen tudással rendelkeznek az ütőhangszerek világáról: komponista, előadóművész, több mint húsz éve tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Hetvenedik születésnapja alkalmából különleges koncertre készül a Müpában január 27-én.
Jazz/World ajánló

Megjelent Lukács Miklós első szólólemeze

A Fonó gondozásában jelent meg 2021 végén Lukács Miklós, a hazai kortárs zene legsokoldalúbb előadójának első cimbalom szólólemeze, a No Man’s Land. Az album a világon egyedülálló módon csak a cimbalom eszköztárát használja a lemezen hallható kísérleti elektronikán keresztül is. A No Man’s Land már elérhető a legnagyobb streaming platformokon, illetve a Fonó webáruházában.
Jazz/World hír

FSZEK Zenei Gyűjteményébe került Gonda János hagyatéka

Gonda János, a magyar jazz kiemelkedő alakja január 11-én lett volna 90 éves. Halála előtt a Zenei Gyűjteménynek adományozta dokumentumgyűjteményét. A hagyaték a katalogizálás, és a digitalizálás után fokozatosan kutathatóvá, közkinccsé válik.
Jazz/World ajánló

Szerb Újévi mulatsággal nyitja az évet a Fonó

Már-már hagyomány a Fonóban, hogy a város legnagyobb szilveszteri vonós táncháza után januárban a déli szláv népek szokásai szerint is elbúcsúztatják az óévet és köszöntik az új esztendőt! Január 13-án a Szerb Újévi mulatságon fellépnek a Babra és a Poklade zenekarok, valamint vendégük, Djordje Davidović szerb harmonikaművész. Bárki csatlakozhat a délszláv táncházhoz, de azt is várják, aki csak hallgatná a vérpezsdítő balkáni zenéket!
Jazz/World ajánló

Világhírű vendégekkel és az Átlátszó Hanggal kezdi az évet a Modern Art Orchestra

A Modern Art Orchestra Art of Virus című kezdeményezésének egyes számú ágának műveit hallhatja a közönség január 16-án a BMC-ben Vajda Gergely és ifj. Kurtág György, a projekt két zeneszerzőjének közreműködésével.