Jazz/World

A jazz kulcsát adtad kézbe – Gonda Jánosra emlékezik Berki Tamás

2021.03.13. 09:20
Ajánlom
A napokban elhunyt Gonda János, a magyar jazz kimagasló alakja, aki zongoraművészként, tanárként és zenetörténészként nemzedékeknek mutatott utat és példát. Berki Tamás nekrológjában rá emlékezik.

Berki Tamás búcsúja:

Apa volt talán a legismertebb filmzenéd, és legnépszerűbb könyved a JAZZ, amelyben a műfaj történetének és elméletének kulcsát adtad naprakészen az olvasó kezébe, miután évekig a jazzkedvelő rádióhallgatók egyetlen csemegéjét a Te – sok zenével illusztrált – előadásaid jelentették.

És bizony, Te voltál, aki megalapozta – „a három T betű” (tűrt-tiltott-támogatott) Tűrt kategóriájába éppen csak belecsúszó hazai jazzoktatást! 1965-től elindult és egyre népszerűbb lett a „Jazzkonzi”, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszaka, és azt is Te brusztoltad ki, hogy ezt aztán a felsőfokú oktatás befogadja, és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, a későbbi Egyetemen teljes jogú tanszak lehessen a Jazz.

A JAZZ. Vagy ahogy Te nevezted: a Kortárs Zeneművészet Rögtönzésközpontú Irányzata. Te a benne tevékenykedő jazzművészt a „PILLANAT ZENESZERZŐJE”-nek nevezted.

fortepan_191099-162625.jpg

Gonda János (Fotó/Forrás: Fortepan / Szalay Zoltán)

Tisztelt Tanár Úr! Kedves János!

Sokáig a Nemzetközi Jazz Szövetség oktatási területért felelős alelnöke voltál, és harminc évvel ezelőtt kitaláltad és megszervezted a mai napig remekül működő Magyar Jazz Szövetséget. A szövetség tagsága Tiszteletbeli Örökös Elnöknek szavazott, miután úgy döntöttél, hogy magad adod át gyakorló elnöki posztodat a következő választottnak. Köszönet a figyelemért, a bölcs tanácsokért. Nehezen, de belementél, hogy névadója legyél a Gonda János Pedagógiai Életműdíjnak, amely azóta is a MJSZ egyik legfontosabb kitüntetése.

Köszönet, hogy életeddel, életműveddel híd tudtál lenni a jazz és a klasszikus értékek között,

és személyes köszönetem, hogy növendéked, zenészed és kollégád lehettem a Köllő Miklóssal alapított Pantomimszínházban, az Arany János Gyermekszínházban, a Sámánének című lemezeden, a Filmgyárban, a Zeneakadémián, a Jazzkonziban, a Főiskolán és az Egyetemen... és társad az utolsó évek baráti beszélgetéseiben, amikor kicserélhettük zenei és irodalmi élményeinket, és Te elmondtad, hogy Thomas Mann novelláit olvasod, és ajánlod, és a tévében épp a Take6 jazz vokálegyüttes fergeteges koncertjét élvezed, és hogy ki ne hagyjam Szilárd Leó tízparancsolatát Georg Kleintől, és Kádár Júliától a Tükörképek fénytöréseit, és mindenképpen olvassam Stephen Hawkingtól A nagy tervet...

Köszi, Jánosom! El fogom őket olvasni. Köszi a tanácsaidért! És köszönjük... igen, most, hogy búcsúzom Tőled, köszönöm, köszönjük az Életedet!

 

Sárik Péter búcsúja Gonda Jánostól.

„De hát Péter! Maga gyakorol?!” – Emlékezés Gonda Jánosra

Kapcsolódó

„De hát Péter! Maga gyakorol?!” – Emlékezés Gonda Jánosra

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt Gonda János jazz-zongorista, pedagógus, zenetörténész, akiről muzsikusok generációi őriznek személyes emlékeket. Sárik Péter is, aki megkeresésünk után megírta találkozását a Tanár Úrral a főiskolán: „Ha nála voltam, folyton kérdezett. Meséltetett.”

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Astrud Gilberto

A The Girl from Ipanema című dallal világhírűvé váló, a bossa nova megalapítói közé tartozó brazil énekest nyolcvanhárom éves korában érte a halál.
Jazz/World interjú

„A közös nevezőt a jazz biztosítja, illetve az egymás iránti nyitottság” –  interjú Dés Andrással a T.E.L.D. első lemezéről

Négy remek művész találkozásából megszületett a T.E.L.D. első lemeze a Fonó gondozásában. Az új zenei anyagról a jelenleg Bécsben élő, Budapesten sokat koncertező Dés András ütőhangszeres művésszel beszélgettünk.
Jazz/World hír

Őselemek a Napfonat tolmácsolásában – megjelent a Harmatcseppben él a világ bennem című lemez

Második nagylemezével jelentkezik A Dal 2022-es döntőjébe is bejutó a capella együttes. A lemez már kapható digitális terjesztésben, hamarosan fizikai formájában is megjelenik a Fonó gondozásában.
Jazz/World ajánló

Június első hétvégéjén a jazz zene körül forog minden Szentendrén

Nyolc koncerttel várja a jazzrajongókat a Jazz Estek Szentendre rendezvénysorozat a Barcsay udvarban június 2. és 4. között.
Jazz/World magazin

Bornai Tibor a Balatoni nyárról: Az igazi líra a hétköznapok apró rezdüléseiben bújik meg

A KFT együttes énekes-billentyűsét a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán kérdeztük a zenekar legendás, Balatoni nyár című slágeréről.