Jazz/World

A jazz kulcsát adtad kézbe – Gonda Jánosra emlékezik Berki Tamás

2021.03.13. 09:20
Ajánlom
A napokban elhunyt Gonda János, a magyar jazz kimagasló alakja, aki zongoraművészként, tanárként és zenetörténészként nemzedékeknek mutatott utat és példát. Berki Tamás nekrológjában rá emlékezik.

Berki Tamás búcsúja:

Apa volt talán a legismertebb filmzenéd, és legnépszerűbb könyved a JAZZ, amelyben a műfaj történetének és elméletének kulcsát adtad naprakészen az olvasó kezébe, miután évekig a jazzkedvelő rádióhallgatók egyetlen csemegéjét a Te – sok zenével illusztrált – előadásaid jelentették.

És bizony, Te voltál, aki megalapozta – „a három T betű” (tűrt-tiltott-támogatott) Tűrt kategóriájába éppen csak belecsúszó hazai jazzoktatást! 1965-től elindult és egyre népszerűbb lett a „Jazzkonzi”, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszaka, és azt is Te brusztoltad ki, hogy ezt aztán a felsőfokú oktatás befogadja, és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, a későbbi Egyetemen teljes jogú tanszak lehessen a Jazz.

A JAZZ. Vagy ahogy Te nevezted: a Kortárs Zeneművészet Rögtönzésközpontú Irányzata. Te a benne tevékenykedő jazzművészt a „PILLANAT ZENESZERZŐJE”-nek nevezted.

fortepan_191099-162625.jpg

Gonda János (Fotó/Forrás: Fortepan / Szalay Zoltán)

Tisztelt Tanár Úr! Kedves János!

Sokáig a Nemzetközi Jazz Szövetség oktatási területért felelős alelnöke voltál, és harminc évvel ezelőtt kitaláltad és megszervezted a mai napig remekül működő Magyar Jazz Szövetséget. A szövetség tagsága Tiszteletbeli Örökös Elnöknek szavazott, miután úgy döntöttél, hogy magad adod át gyakorló elnöki posztodat a következő választottnak. Köszönet a figyelemért, a bölcs tanácsokért. Nehezen, de belementél, hogy névadója legyél a Gonda János Pedagógiai Életműdíjnak, amely azóta is a MJSZ egyik legfontosabb kitüntetése.

Köszönet, hogy életeddel, életműveddel híd tudtál lenni a jazz és a klasszikus értékek között,

és személyes köszönetem, hogy növendéked, zenészed és kollégád lehettem a Köllő Miklóssal alapított Pantomimszínházban, az Arany János Gyermekszínházban, a Sámánének című lemezeden, a Filmgyárban, a Zeneakadémián, a Jazzkonziban, a Főiskolán és az Egyetemen... és társad az utolsó évek baráti beszélgetéseiben, amikor kicserélhettük zenei és irodalmi élményeinket, és Te elmondtad, hogy Thomas Mann novelláit olvasod, és ajánlod, és a tévében épp a Take6 jazz vokálegyüttes fergeteges koncertjét élvezed, és hogy ki ne hagyjam Szilárd Leó tízparancsolatát Georg Kleintől, és Kádár Júliától a Tükörképek fénytöréseit, és mindenképpen olvassam Stephen Hawkingtól A nagy tervet...

Köszi, Jánosom! El fogom őket olvasni. Köszi a tanácsaidért! És köszönjük... igen, most, hogy búcsúzom Tőled, köszönöm, köszönjük az Életedet!

 

Sárik Péter búcsúja Gonda Jánostól.

„De hát Péter! Maga gyakorol?!” – Emlékezés Gonda Jánosra

Kapcsolódó

„De hát Péter! Maga gyakorol?!” – Emlékezés Gonda Jánosra

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt Gonda János jazz-zongorista, pedagógus, zenetörténész, akiről muzsikusok generációi őriznek személyes emlékeket. Sárik Péter is, aki megkeresésünk után megírta találkozását a Tanár Úrral a főiskolán: „Ha nála voltam, folyton kérdezett. Meséltetett.”

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Regény, film, opera? – Krasznahorkai-feldolgozást mutattak be Berlinben

Nemrég mutatták be a Berlini Állami Opera legújabb kortárs operaprojektjét, Marc-André Dalbavie Az ellenállás melankóliája című műve Krasznahorkai László azonos című regényéből készült. Július 4-én, a sorozat második előadásán jártunk.
Jazz/World

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Zenés színház

Színházi előadás készült egy Kurtág-műből

Július elején mutatta be az Aix-en-Provence-i Fesztivál a Dalok és töredékek című produkciót, amely Kurtág György Kafka-Fragmente Peter Maxwell Davies Eight Songs for a Mad King című művére épül.
Vizuál

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.
Plusz

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Jazz/World magazin

Szabadnak hittük és öröknek – emlékezés Fábián Julira

A tragikusan korán elhunyt énekesnő, Fábián Juli július 9-én lenne 44 éves. Hosszú betegség után, 37 éves korában hunyt el, 2017. december 16-án. Fáy Miklós megemlékezése 2018-ban jelent meg a Fidelio Kult50 kiadványában.
Jazz/World ajánló

Csibész francia jazztrió a BJC-ben

Immár tizenöt éve kezdte meg világhódító útját a Rémi Panossian Trio. A világ nagy jazzfesztiváljain rendszeresen koncertező formáció hamarosan a Budapest Jazz Clubba látogat.
Jazz/World ajánló

A zöld-foki-szigeteki és portugál csillag, LURA és a karibi hangulatú Barrio Latino koncertje a Margitszigeten

Vegyünk egy távoli szigetvilágot, hozzá egy vibráló hangú énekesnőt, sok napfényt, fűszerezzük meg egy felfoghatatlanul gazdag zenei örökséggel, majd tálaljuk Budapest szívében, a legszebb szabadtéri színház színpadán!
Jazz/World hír

Szandai Mátyásról elnevezett díjat hozott létre Balassagyarmat városa

A település képviselő-testülete ily módon kíván emlékezni a tavaly tragikus hirtelenséggel elhunyt művészre. A Szandai Mátyás-díjat olyan zenészek kaphatják meg, akik valamilyen módon kötődnek Balassagyarmathoz.