Jazz/World

A jazz mérnöke a FUGÁ-ban

2010.10.01. 11:00
Ajánlom
Egy éves a jazzklub a Petőfi Sándor utcai Budapesti Építészeti Központ, a FUGA részeként. Az épületben az idősebb jazzrajongók emlékében még élénken élő Építők Műszaki Jazz Klubja működött. A jazz programok szerkesztője László Attila gitáros, zeneszerző.

- Attila, jól tudom, hogy neked van valamilyen műszaki végzettséged?

- Igen, építészmérnök vagyok.

- Innen a FUGÁ-hoz való kötődés vagy ez véletlen egybeesés?

- Véletlennek biztos nem véletlen, de nem emiatt lettem én a jazz programok szerkesztője. '77-ben végeztem, mint építész, de utána azonnal a Jazz Tanszakon tanultam zenét. Ennek idestova harminc éve. Gondolom, azért kértek fel a koncertek összeállítására, mert jazz zenészként számítottak a véleményemre, ízlésemre. Ezen kívül a műfaj képviselőinek a nagy részét közvetlen közelről ismerem. Huszonhárom éve tanítok a Jazz Tanszakon, így a fiatal generációt is folyamatosan van alkalmam megismerni.

- Mik a szempontok a jazz programok összeállításánál?

A FUGÁ-t a Budapesti Építészeti Kamara hívta életre azzal a céllal, hogy a budapesti építészeknek otthont adó klub keretein belül nyitni tudjanak a külvilág felé. Ez a helyszín, a Petőfi Sándor utca 5. emelete egy legendás jazzklub volt a hatvanas évek végétől kezdve. Sokszor kígyózó sorokban álltak az emberek, hogy bejussanak. Most már a földszinten, egy attraktív teremben vannak a programok. Visszautalva az első kérdésedre, a klub vezetőjével, Nagy Bálint építésszel mi már ismerjük egymást építész korom óta. Az ő ötlete volt, hogy újra működjön jazz klub ebben az épületben. Az építészektől egyáltalán nem áll messze a jazz muzsika. '72 és '77 között, amikor a Bercsényi Kollégiumban laktam, ott volt a Syriusnak és a Rákfogónak az egyik legkedveltebb koncerthelyszíne. Egy nagy szocreál étkezőben voltak a fellépések, ahol az építész hallgatók nem székeken ültek, hanem matracokon és gyertyákkal világítottak, hogy hangulatosabbá tegyék a termet. Amikor a felkérést kaptam, tudtam, hogy olyan zenekarokat szeretnék felkérni, akiknek sajátos megszólalásuk, repertoárjuk van.

- A koncertek között több alkalommal  Angelus Iván vagy Ladányi Andrea művészeti vezetésével performanszok születtek az adott este zenei fellépőinek közreműködésével.

- Az, hogy a kortárs tánccal közösen valami izgalmas dolog tud létrejönni, azért van, mert mindkét műfaj magában rejti az ilyen lehetőségeket, az improvizáció mindkettőben természetes módon tud megjelenni. Ez úgy szokott létrejönni, hogy a táncosok eljönnek a délutáni hangbeállásra és a zenekarból egy vagy két ember - aki majd részt vesz a performanszban - átnézi velük a 10-15 perces előadás vázlatát. Mondanom sem kell, mindig egyedi dolgok születnek.

- A műsor összeállításában a saját preferenciáidon túllépve megpróbálod a műfajt a lehető legszélesebb skálán bemutatni.

- Igen, ez pontosan így van. A válogatás elsődleges szempontja az volt, hogy színvonalas,  egyéni ízű produkciók kerüljenek bemutatásra. Az általad említett sokszínűség is valóban szándékos, nem gondolom, hogy egy ember ízlésének kéne meghatározni a programot, viszont pont az ízlés az, ami segít felismerni irányzatoktól függetlenül azt, ami fontos és mondanivalóval bír. Azt gondolom, hogy az eddigi fellépők esetében ez a mondanivaló nem csak az eddigi munkájukban volt jelen, de itt a klubban is egyértelműen érzékelhető volt, öröm volt őket hallgatni. A mostani élvonal és a tehetséges fiatal zenekarok komoly része lépett már fel eddig is és törekedtem rá, hogy olyan újdonságok is helyet kapjanak, mint például a Magyar jazz zongoristák estje, ahol Szakcsi Lakatos Béla, Oláh Kálmán és ifjabb Szakcsi Lakatos Béla játszott ritmusszekcióval kiegészülve. Hasonló szisztémával rendeztük meg a Magyar jazz szaxofonosok- és gitárosok estjét is. Néha neves külföldi közreműködő száll be egy-egy fellépő zenekarhoz. Így játszott az én zenekarommal például Tommy Campbell, azon kívül Tony Lakatos, vagy Tim Ries, de fellépett itt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem big bandje is.

- Mindig pénteken van műsor a jazzklubban és a hónap első péntekén rendre az általad Oláh Kálmánnal közösen vezetett házigazda zenekar lép fel.

- Igen, a Műcsarnokban korábban már a zenekarunkkal havi egy alkalommal, hét éven keresztül működtettünk jazz klubot. Úgy érzem, ez méltó folytatása annak. A hónap többi péntek estéjén lép fel a többi zenekar, a koncertek fél nyolckor kezdődnek.

- Végezetül avass be minket kérlek, kik lépnek fel a közeljövőben?

- Még nem állítottam össze a teljes őszi műsort de, olyan különleges esteket is tervezek, mint a magyar jazz bőgősök, az énekesek estje. Szeretnék továbbra is állandó formációkat vendégszólistákkal meghívni. Október elsejétől három napon át lesznek programok a Fuga egyéves születésnapjának tiszteletére, pénteken természetesen jazz koncert is lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.