Jazz/World

A jazz nem túl lelkes kezdeti fogadtatása

2015.04.11. 09:44
Ajánlom
" Zenei értéke nulla, viszont annál alkalmasabb ártalmas hatás keltésére" - szólt a korabeli közvélemény az új műfajról. Szemelvények a jazz történetéből Pallai Péter szakíró tollából.

A New Orleans Times-Picayune hasábjain 1918-ban a jazzt egyenesen a társadalmi tisztesség arculcsapásának titulálták; további dörgedelmeikben pedig kijelentették, hogy "a társadalom erkölcsi kötelessége, hogy eltapossa. Zenei értéke nulla, viszont annál alkalmasabb ártalmas hatás keltésére." A fonográf feltalálója, Thomas Edison is az ócsárolók táborába állt: szerinte a jazz visszafele lejátszva jobban szól. Cincinnati államban egy kismamaotthon azzal tudta megakadályozni a szomszédban egy színházépület felépítését, ahol jazzt is előadtak volna, hogy a bíróság elismerte: a jazz károsítja a magzat egészségét.

Mindazonáltal az új zene fogadtatása az óvilágban sem volt kedvező. "A jazz rettenetes ragályos betegség - írta Hjalmar Meissner, a Svéd Zenészek Szövetségének elnöke 1921-ben -, és az a szerencsétlen zenész, aki napi 7-8 órát jazzelni kényszerül, hamarosan elveszti művészi képességeit, és ha ezt sokáig folytatja, menthetetlenül idióta lesz belőle" (a Scenen című folyóiratból).

Az alkoholtilalom kezdete 1920-ban a jazzt a gengszterek által ellenőrzött éjszakai bárokba kényszerítette, ugyanis csak itt szolgáltak fel alkoholt, és csak itt foglalkoztattak fekete bőrű zenészeket. Fehérek és feketék ekkor kezdtek először vegyülni Chicagóban a Black and Tan Klubokban. A fehér fiatalok a társadalom minden rétegéből ekkor szoktak rá a jazzre és a csábító táncokra, mint amilyen a turkey trot és a charleston.

Megmozgatta őket a zene, a szó átvitt és konkrét értelmében egyaránt. Ez az újfajta testi szabadosság, amelyhez a fajok tiltott keveredése járult, nem beszélve arról az általánosan osztott hiedelemről, hogy a jazz fokozza a szexuális aktivitást, az ellenzőket egyre komolyabb aktivitásra sarkallta. "A jazz eredetileg a voodoo táncok kísérőzenéje volt, amely a félőrült barbárokat lázította a leggonoszabb tettekre" - jelentette ki Ann Shaw Faulkner, a Nőegyletek Általános Szövetségének elnökasszonya. A nagy befolyással bíró szervezet, amely női társadalmi- és reformegyesületeket foglalt magába, 1921-ben meghirdette keresztes hadjáratát a jazz ellen. Az évtized végére az Egyesült Államok területén legalább hatvan település hozott olyan rendeleteket, amely betiltotta a nyilvános tánclokálokban a jazzt.

Részlet Pallai Péter "Szalonképes-e a jazz?" c. írásából, Zipernovszky Kornél fordításában. Megjelent a Kalligram folyóirat 2009. áprilisi számában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.