Jazz/World

A jazz nem túl lelkes kezdeti fogadtatása

2015.04.11. 09:44
Ajánlom
" Zenei értéke nulla, viszont annál alkalmasabb ártalmas hatás keltésére" - szólt a korabeli közvélemény az új műfajról. Szemelvények a jazz történetéből Pallai Péter szakíró tollából.

A New Orleans Times-Picayune hasábjain 1918-ban a jazzt egyenesen a társadalmi tisztesség arculcsapásának titulálták; további dörgedelmeikben pedig kijelentették, hogy "a társadalom erkölcsi kötelessége, hogy eltapossa. Zenei értéke nulla, viszont annál alkalmasabb ártalmas hatás keltésére." A fonográf feltalálója, Thomas Edison is az ócsárolók táborába állt: szerinte a jazz visszafele lejátszva jobban szól. Cincinnati államban egy kismamaotthon azzal tudta megakadályozni a szomszédban egy színházépület felépítését, ahol jazzt is előadtak volna, hogy a bíróság elismerte: a jazz károsítja a magzat egészségét.

Mindazonáltal az új zene fogadtatása az óvilágban sem volt kedvező. "A jazz rettenetes ragályos betegség - írta Hjalmar Meissner, a Svéd Zenészek Szövetségének elnöke 1921-ben -, és az a szerencsétlen zenész, aki napi 7-8 órát jazzelni kényszerül, hamarosan elveszti művészi képességeit, és ha ezt sokáig folytatja, menthetetlenül idióta lesz belőle" (a Scenen című folyóiratból).

Az alkoholtilalom kezdete 1920-ban a jazzt a gengszterek által ellenőrzött éjszakai bárokba kényszerítette, ugyanis csak itt szolgáltak fel alkoholt, és csak itt foglalkoztattak fekete bőrű zenészeket. Fehérek és feketék ekkor kezdtek először vegyülni Chicagóban a Black and Tan Klubokban. A fehér fiatalok a társadalom minden rétegéből ekkor szoktak rá a jazzre és a csábító táncokra, mint amilyen a turkey trot és a charleston.

Megmozgatta őket a zene, a szó átvitt és konkrét értelmében egyaránt. Ez az újfajta testi szabadosság, amelyhez a fajok tiltott keveredése járult, nem beszélve arról az általánosan osztott hiedelemről, hogy a jazz fokozza a szexuális aktivitást, az ellenzőket egyre komolyabb aktivitásra sarkallta. "A jazz eredetileg a voodoo táncok kísérőzenéje volt, amely a félőrült barbárokat lázította a leggonoszabb tettekre" - jelentette ki Ann Shaw Faulkner, a Nőegyletek Általános Szövetségének elnökasszonya. A nagy befolyással bíró szervezet, amely női társadalmi- és reformegyesületeket foglalt magába, 1921-ben meghirdette keresztes hadjáratát a jazz ellen. Az évtized végére az Egyesült Államok területén legalább hatvan település hozott olyan rendeleteket, amely betiltotta a nyilvános tánclokálokban a jazzt.

Részlet Pallai Péter "Szalonképes-e a jazz?" c. írásából, Zipernovszky Kornél fordításában. Megjelent a Kalligram folyóirat 2009. áprilisi számában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Egyszeri élményekkel kecsegtet a Zsidó Művészeti Napok

A rendezvénysorozat minden programja bemutató: május 25. és június 2. között olyan produkciók kerülnek a ZsiMü sorozatába, melyeket először láthat a közönség.
Jazz/World nemzetközi jazznap

Melbourne-ben rendezik meg idén a Nemzetközi Jazznap gáláját

Több mint 190 országban, köztük Magyarországon is koncertekkel ünneplik a jazzt, mint a „béke univerzális nyelvét” április 30-án.
Jazz/World ajánló

Budapesten játszik a (női) jazzbőgősők egyik legjobbika

Linda May Han Oh már unja, ha arról kérdezik, milyen érzés nőként egy erősen férfias szerepben, jazzbőgősként és basszusgitárosként létezni. Csak teszi a dolgát szívből, az emberek pedig nem győznek ámuldozni.
Jazz/World interjú

Salamon Soma: „A népzene vibráló energiája átjön a színpadon is"

Salamon Soma nemrég az USA egyik legnagyobb presztízsű zeneoktatási intézményében, a Berklee College of Music-on szemléltette a magyar népzenekutatás módszereit Hodorog András moldvai furulyással. Erről az útról is kérdeztük a Népzene Tanszék oktatóját, aki zenészként is praktizál.
Jazz/World magazin

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.