Jazz/World

A jazz óriásai Veszprémben

2007.08.10. 00:00
Ajánlom
Vágjunk mindjárt a közepébe: Veszprémben jazz-történeti pillanatokat élhetett át majd’ kétezer ember augusztus elsején. Hosszú idő óta először egy színpadon játszott a jazz két nagy alakja, Joe Zawinul és Wayne Shorter. Utoljára 1991-ben zenéltek közös koncerten Párizsban Miles Davissel, aki pár hónappal később hunyt el.

A nem várt veszprémi duó a Zawinul Syndicate koncerten jött össze úgy fél tíz körül, amikor is a másnapi koncertre érkező Wayne Shorter felment régi barátja mellé a színpadra, üdvözölték egymást, majd egy meghatóan szép improvizációval ünnepelték a találkozást. A közönség állva tapsolt.

Néhányan talán titkon remélték, hogy nemcsak a városban lesz együtt a két legendás zenész, hanem a pódiumon is egymásra találnak. Pedig már az is szenzáció a hazai jazz-szeretőknek, hogy az 1970-ben alakult Weather Report két alapító tagja eljön egyazon fesztiválra. A tizenöt évig működő zenekar annak idején új színt hozott a jazzbe a fúziós zene meghonosításával (amit már Miles Davis a Bitches Brew albumával elindított – ezen mindkét zenész játszott). Mindkettőjük zenei pályafutása azonban a Weather Report előtt és után is legalább olyan jelentős volt.

A zongorista Joe Zawinult, aki 27 évesen, 1959-ben költözött az Egyesült Államokba, azonnal elfogadta a fekete jazz-zenész társadalom: Dinah Washington, Cannonball Adderly, majd később Miles Davis mellett zenélt. A legjelentősebb zenészekkel játszotta az 50-es 60-as évek (főleg hard bop) zenéit, majd a Weather Report évek alatt a fúziós zene előfutáraként elkezdett szintetizátoron játszani, ami azóta is egyik kedvelt hangszere.

A 20 éve fennálló Zawinul Syndicate-nek sikerült valami teljesen újat létrehoznia, melynek nagyszerű példáját láthatta és hallhatta a veszprémi közönség. A Syndicate koncertek (legalább) két dolog miatt válnak mindig felejthetetlen élménnyé: van egy állandó, és egy kiszámíthatatlan tulajdonságuk. Az állandóságot a színvonal, a zenei stílus, a koncert és a számok struktúrája képviselik (Zawinul a billentyűk mögül irányítja a kiválóbbnál kiválóbb fiatal zenészeket: hol a tekintetével, hol a hangjaival, és néha ő maga is "megszólal"). A változatosságot pedig az jelenti, hogy Zawinul mindig más zenész-gárdával érkezik, és kifinomult érzékkel válogatja ki a világ (főleg Afrika és Latin-Amerika) legtehetségesebb fiatal, zsigerből játszó zenészeit, akik aztán mindent beleadva és a "Mester"-től inspirálva nagyszerű zenét hoznak létre. Zawinul megalkotott tehát egy sajátos világzene-jazz keveréket, ami csakis rá jellemző, és amelyben a ritmusé a fő szerep.

A veszprémi koncerten, amelynek káprázatos helyszíne - a várban a Szentháromság-téren - láthatóan mindegyik zenészre jó hatással volt, együtt zenélt Alegre Correa brazil gitáros, Aziz Sahmaoui algériai énekes és ütős, Linley Marthe basszusgitáros Mauritiusról, Jorge Bezerra kongás Brazíliából, Paco Sery dobos Elefántcsontpartról és Sabine Kabongo énekes a Kongói Demokratikus Köztársaságból, aki jelenleg Belgiumban él.

A fiatal társaság nagy tisztelettel vette körül a júliusban 75 évessé lett Joe Zawinult, akinek teljesítményét az is növeli, hogy betegen zenélte végig a két órát. Az Associated Press augusztus 7-i híre szerint már kórházban is van Bécsben, betegségéről többet nem mondtak...

Egészen más úton indult el barátja, Wayne Shorter, aki ugyanolyan tökélyre fejlesztette a jazz-komponálást és a szaxofonozást, mint Zawinul a billentyűs játékokat és a "zenekar-teremtést". Amikor az osztrák Zawinul az Egyesült Államokban kötött ki, ő már az Art Blakey and the Jazz Messengers-ben játszott, amely együttesnek aztán a zenei vezetője is lett. Aztán jött Davis és Quintetje, és lassan ő is belekerült a fúzió világába. A Weather Report 1985-ös feloszlása után fúziós zenét szerzett és játszott, majd 2000-től saját kvartettjével söpörte be a Grammy-díjakat.

A John Pattitucci (bőgő), Brian Blade (dob) és Danilo Perez (zongora) alkotta négyes úgy játszik együtt, mintha legalábbis együtt születtek volna. Ez tűnt ki a veszprémi augusztus 2-i koncerten, ahol egy különös zenei felállással találkozhattunk: a kvartett az Imani Winds nevű fúvósötössel lépett fel. A négy hölgyből és egy férfiből álló kvintett félórás koncertjén elhangzottak Piazzolla- és Shorter-művek, de a nagy élmény mégis az volt, amikor a 74 éves szaxofonon játszó muzsikus és csapata néha (a Gile Evans hangszerelte) Miles Davis big-band hangulatot idéző, kortárs jazz koncertet adott a fúvósokkal.

A hangszerelés és a zenészek játéka mesteri volt: a hangzás egyszerre alkotott szerves egészt, és a kvartett egyenként is kiváló zenészeinek alázatos, de remek játékát. Sokakat váratlanul ért a kortárs hangzás, így a közönség egy része már koncert közben vagy a ráadás szám előtt távozott. De Shorteréket ez nem zavarta: igazi örömzene volt a színpadon, végig mosolygó, vagy éppen hahotázó zenészekkel (ebben Shorter volt a ludas, aki végig nevettette a fúvósokat). Tökéletes zenei és emberi élmény volt a veszprémi, amiben a világsztárok mellett a helyszín és a szervezők is nagy szerepet játszottak.

(2007. augusztus 1. 21:00 Veszprémi Vár (Veszprém) - A Joe Zawinul Syndicate koncertje

2007. augusztus 2. 21:00 Veszprémi Vár (Veszprém) - A Wayne Shorter Quartet koncertje; tagjai: John Pattitucci, Brian Blade, Danilo Perez, The Imani Winds)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.
Jazz/World interjú

Klippremier - Margo: Barefoot love

A Fidelión debütál a Margo első saját szerzeményéhez készült videoklip, melynek kapcsán Jéger Dorottya énekes és Bihari Márton gitáros meséltek zenei elképzelésükről.
Jazz/World ajánló

„A világzene a nyitottságról szól” - Ünnepel a Kobuci

Világzenei héttel ünnepli jubileumi, tizedik évadát a Kobuci. Augusztus 13. és 19. között a Boban Marković Orkestar, a Besh o droM, a Zuboly vagy éppen a Fanfara Complexa mellett a műfaj számos hazai kiválósága, fiatal formációk és táncház is várja a közönséget.