Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

2021.04.17. 11:00
Ajánlom
Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.

A Fidelio vadonatúj podcastjában aktuális kulturális eseményekről és sokakat érdeklő művészeti kérdésekről beszélgetünk meghívott vendégeinkkel. Az első adás vendége Harcsa Veronika énekes, dalszerző, aki a jelenleg is zajló Budapesti Tavaszi Fesztiválon lép fel az április 17-i Fringe idézőben Szabó Réka koreográfus, táncművész oldalán.

Te emlékszel még a Fringe-re?

A kétezres évek második felében a világ legjelentősebb fesztiváljainak mintájára a BTF is megrendezte a Fringe Fesztivált. A népszerű esemény néhány napja kivételes bemutatkozási lehetőséget nyújtott az alternatív és műkedvelő, pályakezdő és örökifjú tehetségek számára. Városszerte találkozhattunk a különféle produkciókkal olyan kultikus helyszíneken, mint az egykori Gödör Klub és Merlin Színház, később pedig a Millenáris Parkban.

A Fidelio beszélgetésében Harcsa Veronika mesélt a Fringe idéző műsorba tervezett különleges, a hang és a mozgás kapcsolatára épülő előadásuk részleteiről, de arról is szó esett, miért kezdett el szakszofonon játszani és miért választotta a jazzt, mitől féltették a szülei, amikor a zenei pályára lépett és mit tanácsol azoknak, akik szintén ezt az utat választanák. Végezetül az is kiderül, milyen új projektre készül a Zeneakadémián.

Néhány idézet a beszélgetésből:

„Az a felismerés, hogy én is lehetek zenész, akkora erővel kerített a hatalmába, hogy azóta is csak kapkodom a fejemet.”

„Az, hogy kísérletező vagyok és sokféle műfajban kipróbálom magam, óriási felelősség is egyben.”

„Nagyon hiányzik a közönség, a spontaneitás, a kiszámíthatatlanság és a zenében való történetmesélés.”

 

A Fringe idéző 2021. április 17-én 20:00 órától követhető a BTF felületén. >>>

Fejléckép: Harcsa Veronika (fotó: Csabai Kristóf / Fidelio)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

95. életévében elhunyt Párkai István kóruskarnagy

A Kossuth- és Liszt-díjas kóruskarnagy, a nemzet művésze, a Zeneakadémia karmester és karvezető tanszékének egykori tanszékvezető tanára 1963-ban alapította meg a Liszt Ferenc Kamarakórust, amelynek harminc évig vezető karnagya volt.
Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

„Youn Sun Nah az egyik legfontosabb példakép számomra" – Karosi Júlia jazzénekes kedvenc lemezei

„Hallgató” címmel indult el nemrég a Fidelio és a GetCloser Concerts közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz- és világzenei színtér egy-egy emblematikus képviselője osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat mostanában.
Jazz/World ajánló

Világsztárokat hoz el tavasszal a Jazzfest Budapest

Lizz Wright, Avishai Cohen, Stanley Clarke, Simon Phillips, Stacey Kent, Stefano Bollani – csak néhány név azok közül a nemzetközi sztárok közül, akik Magyarországra érkeznek április 26. és május 17. között.
Jazz/World ajánló

Női vonások – pénteken a hölgyeké a színpad a Fonóban

Március 10-én a népzene emblematikus női előadói teremtenek táncos hangulatot a Fonó Budai Zeneházban: a Női vonások című műsorban fellép többek között a Fehérnépek Társulat és a Triolina Folk. A koncertek mellett táncházzal is várják a közönséget.
Jazz/World ajánló

Zenei kísérletek, kortárs útkeresések a Fonóban

Csütörtökönként új zenei kísérletekkel telik meg a Fonó: a fellépők között vannak fiatal alkotók, új formációk és olyan zenészek is, akiket már régóta ismerünk és szeretünk, de most más arcukat mutatják.
Jazz/World gyász

Elhunyt Wayne Shorter szaxofonos

A világhírű amerikai jazz-zeneszerző nyolcvankilenc éves korában hunyt el – írja a New York Times. A zenész halálhírét sajtósa erősítette meg a lapnak. Halálnak okáról egyelőre semmit nem tudni.