Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

2021.04.17. 11:00
Ajánlom
Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.

A Fidelio vadonatúj podcastjában aktuális kulturális eseményekről és sokakat érdeklő művészeti kérdésekről beszélgetünk meghívott vendégeinkkel. Az első adás vendége Harcsa Veronika énekes, dalszerző, aki a jelenleg is zajló Budapesti Tavaszi Fesztiválon lép fel az április 17-i Fringe idézőben Szabó Réka koreográfus, táncművész oldalán.

Te emlékszel még a Fringe-re?

A kétezres évek második felében a világ legjelentősebb fesztiváljainak mintájára a BTF is megrendezte a Fringe Fesztivált. A népszerű esemény néhány napja kivételes bemutatkozási lehetőséget nyújtott az alternatív és műkedvelő, pályakezdő és örökifjú tehetségek számára. Városszerte találkozhattunk a különféle produkciókkal olyan kultikus helyszíneken, mint az egykori Gödör Klub és Merlin Színház, később pedig a Millenáris Parkban.

A Fidelio beszélgetésében Harcsa Veronika mesélt a Fringe idéző műsorba tervezett különleges, a hang és a mozgás kapcsolatára épülő előadásuk részleteiről, de arról is szó esett, miért kezdett el szakszofonon játszani és miért választotta a jazzt, mitől féltették a szülei, amikor a zenei pályára lépett és mit tanácsol azoknak, akik szintén ezt az utat választanák. Végezetül az is kiderül, milyen új projektre készül a Zeneakadémián.

Néhány idézet a beszélgetésből:

„Az a felismerés, hogy én is lehetek zenész, akkora erővel kerített a hatalmába, hogy azóta is csak kapkodom a fejemet.”

„Az, hogy kísérletező vagyok és sokféle műfajban kipróbálom magam, óriási felelősség is egyben.”

„Nagyon hiányzik a közönség, a spontaneitás, a kiszámíthatatlanság és a zenében való történetmesélés.”

 

A Fringe idéző 2021. április 17-én 20:00 órától követhető a BTF felületén. >>>

Fejléckép: Harcsa Veronika (fotó: Csabai Kristóf / Fidelio)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Jazz/World interjú

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Jazz/World ajánló

Kihagyhatatlan programok az idei Budapest Ritmón

A 2016 óta futó Budapest Ritmo világzenei fesztivál Közép-Európa egyik legjelentősebb ilyen eseménye, amely egyszerre mutat be felfedezésre méltó, még kevésbé ismert vagy éppen feltörekvő tehetségeket, illetve hozza el Magyarországra a műfaj világsztárjait.
Jazz/World interjú

„A művészet olyan, mint a planktonok az óceánban” – beszélgetés Gyémánt Bálinttal

Egy padláson talált, poros gitár volt az első hangszere, ma már a Zeneakadémián oktatja a jazzgitárosokat. Triójának most jelent meg legújabb lemeze, de az alábbi beszélgetésben szó esik arról is: tudja-e Gyémánt Bálint, hogy hány banánnal gitározik jobban vagy gyengébben, mint a külföldi sztárok.
Jazz/World ajánló

Bartók és a legsátánibb jazzdallamok

Dübörög a jazz, a műfaj egyre szélesebb körben hódít, Bartók Béla pedig hűvös távolságtartással figyeli a merőben új zenei nyelv születését. Hogyan alakult a zeneszerző viszonya a jazzel az 1920-as évektől kezdve?