Jazz/World

A jazz-zenész, aki már hatévesen éjszakai klubokban koncertezett 

2023.02.22. 17:20
Ajánlom
„Hallgató” címmel indult el a Fidelio és a GetCloser Concerts közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kimagasló képviselője osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat mostanában. A sorozat második részében Dennis Chambers jazzdobos kedvenceibe hallgathatunk bele.

„Nem hallgattam sok mindent mostanában, kivéve azokat, amin dolgoznom kell a felvételekhez és a koncertekhez, de van két CD, amit állandóan, újra és újra beteszek: Hadrien Feraud és Ronald Bruner Jr. albumai. Mindkettő kiváló lemez” – mondta lapunknak az amerikai jazz-zenész, Dennis Chambers, aki

négyévesen kezdett dobolni, hatévesen pedig már Baltimore éjszakai klubjaiban koncertezett.

Annak ellenére, hogy formális zenei képzésben soha nem részesült, Chambers sajátos technikájáról és gyorsaságáról hamar ismertté vált a dobosok körében. 

ok_Dennis-Chambers-2018_CAttila-Kleb_DSF1607bw-160440.jpg

Dennis Chambers (Fotó/Forrás: Kleb Attila)

1978-ban csatlakozott a Parliament/Funkadelic-hez, és 1985-ig velük is maradt, de közben a Sugar Hill Label zenekar dobosaként is tevékenykedett, közreműködve az együttes jó néhány albumán. 1986-ban aztán a John Scofield zenekarhoz csatlakozott, azóta pedig a jazz fúziós műfaj legtöbb jelentős képviselőjével játszott már.

Chambers sokat turnézott a világhírű Carlos Santanával is.

2004-ben a Berklee College of Music tiszteletbeli zenei doktorátust adományadottozottt a jazzdobosnak. Chambers a legkülönfélébb zenei műfajokban tud játszani, a legtöbben azonban a jazz-fusion, a funk és a latin dallamok mestereként ismerik. 

2011-ben a Late Show kiemelt dobosaként lépett fel, olyan neves előadóművészek mellett, mint Tony Royster Jr., Gavin Harrison, Neil Peart és Stewart Copeland.

Dennis Chambers kedvenc lemezei: 

1. Hadrien Feraud

 

2. Ronald Bruner Jr.

 

3. Tony Williams

 

4. Billy Cobham

 

5. Tower of Power

 

6. Lenny White

 

7. James Brown

 

8. Kneebody

 

9. Snarky Puppy

 

Fejléckép: Dennis Chambers (Fotó/Forrás: Kleb Attila)

 

Melyik Gerendás Péter kedvenc Beatles-lemeze? – Indul a Fidelio és a GetCloser  közös sorozata, a Hallgató

Kapcsolódó

Melyik Gerendás Péter kedvenc Beatles-lemeze? – Indul a Fidelio és a GetCloser  közös sorozata, a Hallgató

„Hallgató” címmel új sorozatot indít a Fidelio és a GetCloser Concerts, amelyben a hazai és nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kimagasló képviselője osztja meg az olvasókkal, milyen zenéket hallgat mostanában.

Hallgató

A Fidelio és a GetCloser Concerts közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kimagasló képviselője osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat mostanában.

A sorozat részei itt érhetők el.

Fejléckép forrása: Pexels

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

„Mindig keresgélek új előadók után is” – a Hallgató új részében Gyémánt Bálint osztja meg kedvenceit  

„Hallgató” címmel indult el a Fidelio és a GetCloser Concerts közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy emblematikus képviselője mutatja meg olvasóinknak, milyen zenéket hallgat mostanában.
Jazz/World magazin

„Youn Sun Nah az egyik legfontosabb példakép számomra" – Karosi Júlia jazzénekes kedvenc lemezei

„Hallgató” címmel indult el nemrég a Fidelio és a GetCloser Concerts közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz- és világzenei színtér egy-egy emblematikus képviselője osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat mostanában.
Jazz/World ajánló

Világsztárokat hoz el tavasszal a Jazzfest Budapest

Lizz Wright, Avishai Cohen, Stanley Clarke, Simon Phillips, Stacey Kent, Stefano Bollani – csak néhány név azok közül a nemzetközi sztárok közül, akik Magyarországra érkeznek április 26. és május 17. között.
Jazz/World ajánló

Női vonások – pénteken a hölgyeké a színpad a Fonóban

Március 10-én a népzene emblematikus női előadói teremtenek táncos hangulatot a Fonó Budai Zeneházban: a Női vonások című műsorban fellép többek között a Fehérnépek Társulat és a Triolina Folk. A koncertek mellett táncházzal is várják a közönséget.
Jazz/World ajánló

Zenei kísérletek, kortárs útkeresések a Fonóban

Csütörtökönként új zenei kísérletekkel telik meg a Fonó: a fellépők között vannak fiatal alkotók, új formációk és olyan zenészek is, akiket már régóta ismerünk és szeretünk, de most más arcukat mutatják.