Jazz/World

A kapcsolódás esszenciája – a ConnecTrio lemezbemutató koncertje a JazzFest Budapesten

2024.04.30. 12:00
Ajánlom
Három teljesen különböző karakterű előadó alkotja a ConnecTrio csapatát, és ahogy az a trió elnevezéséből is kihallható, esszenciájuk a kapcsolódás, nemcsak egymáshoz, hanem a közönséghez is. Idén megjelent első albumuk bemutatóját május 9-én tartják a Premier Kultcaféban.

A ConnecTrio 2024-ben a Hunnia Records gondozásában megjelent első albuma Tomasz Golinski kortárs lengyel zeneszerző darabjáról kapta a nevét: Luminosity – azaz magyarul fényesség. „A zene nyelvén keresztül indulunk el egy utazásra, hogy felfedezzük a fény számtalan oldalát, mit jelent a belső fény, vagy mit adhat a körülöttünk lévő világ fényessége. Milyen, amikor biztonságot adó erő, vagy milyen, amikor pusztító és veszélyes” – indokolják a formáció tagjai a névválasztást.

A Luminosity klasszikus, art-pop, jazz- és folkhatásokkal rendelkező zenéket mutat be fuvolára, énekhangra, zongorára és ütőhangszerekre.

Ács Dominika (fuvola), María Valverde (zongora) és T-Potzner Veronika (ütőhangszerek) triója 2022-ben debütált összművészeti előadásával a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Fontosak számukra a társadalmi kérdések, a valóságunkra történő reagálás, és hogy mindezt kortárs módon ötvözzék zenéjükben. Bár mindannyian klasszikus zenei háttérrel rendelkeznek, repertoárjukba mégis beemelnek más műfajokat és összművészeti elemeket is. Szívesen élnek bátor, formabontó eszközökkel, folytonos vágy hajtja őket új formák és hangzásvilág létrehozására.

„Vannak olyan érzések és gondolatok bennem, amiket nem a fuvolával tudok legjobban kifejezni” – beszélgetés Ács Dominikával

Kapcsolódó

„Vannak olyan érzések és gondolatok bennem, amiket nem a fuvolával tudok legjobban kifejezni” – beszélgetés Ács Dominikával

A fuvola mellett énekel, zenét szerez, performanszokat készít, és színészként is megmutatkozik. Ő Ács Dominika, az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díj zeneművészeti kategóriájának egyik idei kitüntetettje.

Az albumon olyan vendégművészek is közreműködnek, mint Kristine Botros elektronikus zenei művész és Kiss Gergely csellóművész.

A lemezbemutató koncert a JazzFest Budapest részeként hallható május 9-én 19 órától a Premier Kultcaféban.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

Fejléckép: Connectrio (fotó: Turi András)

A veszteség dramaturgiája – beszélgetés Ács Dominikával

Kapcsolódó

A veszteség dramaturgiája – beszélgetés Ács Dominikával

Lentről indulunk, a gödör legaljáról, hogy onnan haladjunk fölfelé. Épp úgy, mint a „for who was not born” című performance-ban, ami egy személyes veszteség fájdalmából nőtte ki magát. Különleges produkciót láthatnak – a Budapesti Tavaszi Fesztivál rendezvényeként – május 7-én 18.30-tól a CEU-n három kiváló fiatal muzsikus, Ács Dominika, María Valverde és T- Potzner Veronika előadásában. A bátor projektről megálmodójával, Ács Dominika fuvolaművésszel beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Alerant Szeparé – új támogatási forma a Budapest Jazz Clubban

A klubot tizenötödik éve havi rendszerességgel szponzoráló, egyéb meghatározó társadalmi innovációt is életre hívó Alerant Zrt. soron kívüli támogatásáról biztosította a BJC vezetőségét.
Jazz/World interjú

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Jazz/World kritika

Testvérek közt is jó – beszámoló a Wooten Brothers budapesti koncertjéről

A JazzFest Budapest keretében adott koncertet a Wooten Brothers május 15-én az Erkel Színházban, ahol telt ház fogadta őket. Mohai Szabolcs és Várkonyi Judit írta meg benyomásait a látottakról.
Jazz/World ajánló

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Jazz/World videó

Ritka hangszeren játszik konkoi az új live session videójában 

Harmóniumra írt dalt ad elő konkoi új videójában. A most megjelent live session videóban szereplő hangszert legközelebb május 24-én, a Fiumei úti sírkertben hallhatja a közönség. Videópremier.