Jazz/World

A Kárpát-medence és a világ változatos zenéi és táncai a Fonó év végi sorozatában

2022.12.14. 12:00
Ajánlom
Többek között a Parno Graszt óriási bulijával, Navratil Andreával, Lakatos Mónikával, a Los Orangutanes és a Lituma latin ritmusaival, Berecz István és barátai táncelőadásával, Keck Mária flamenco táncossal, a Dresch Quartettel, valamint az ország legnagyobb évbúcsúztató táncházával zárja az idei évet a Fonó.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

December 17-én az idén 30. születésnapját ünneplő Parno Graszt tölti be tradicionális cigány zenékkel és saját átdolgozásokkal a Fonó tereit. A hétfős családi zenekar elképesztő hangulatot varázsol bárhol is lép fel a világon, lemezeik rendre felkerülnek a nemzetközi toplistákra.

Csoóri Sándor emlékére hívták életre Berecz István és barátai Az idő mögül megszólaló erdő című nagyszabású előadást, amely december 20-án érkezik a Fonó színpadára: „A parázslás korszakába jutott népi kultúránkra ne úgy tekintsünk, mint az augusztus huszadikára sütött díszkenyérre. Mert semmi köze azokhoz a képzetekhez, melyek ropogósnak, hamvasnak, menyecskepirosnak hiszik. Népi kultúránk: nemzeti kultúránk része, nem pedig érdekes hajtása.

Nem rozmaringfa, nem tulipánfa, hanem az idő mögül megszólaló erdő.

– vallják az alkotók. Az előadás létrejöttét a Kulturális Államtitkárság és a Nomád Nemzedék Alapítvány támogatta.

„Az év legsötétebb időszakában a flamenco fényei köré gyűlünk, hogy meséljünk, nevessünk, sírjunk, örüljünk, mindebben összekapcsolódjunk. A tánc, a ritmus, a dal és dallam szavak, amiket az egymásra figyelés köt őket össze a flamenco nyelvének szabályai szerint. A fénykörbe mindenki bevonódik, aki jelen van,

rezdüléseink egymásba fonódva alakítják a dalok, mozdulatok folyását, a ritmus lüktetését.

– vallja Keck Mária flamenco táncos, énekes és alkotótársai, Böröcz Petra és Girán Péter, akik La LUZ del Flamenco című estjükkel december 27-én lépnek fel a zeneházban.

A Los Orangutanes igazi unikumként műveli Kelet-Európában a Kolumbiából indult cumbia stílust, amely dél-amerikai hódító útját követően átterjedt a többi kontinensre is. A 10 tagú zenekar felpezsdíti a hangulatot bárhol is lép fel, ezúttal ráadásul egy másik remek latin zenekarral, a pszichedelikus perui cumbiát, azaz chichát játszó Litumával színesítik az este programját – ezáltal pedig olyan érzésünk lehet, mintha az Andokban kalandoznánk december 28-án a Fonóban.

December 29-én a magyar és a bolgár, valamint a cigány daloké lesz a főszerep, és két csodálatos énekhang költözik be a Fonó színpadára Navratil Andrea és Lakatos Mónika képviseletében. Navratil Andrea magyar és bolgár népdalokon alapuló dalciklusát hallhatjuk Daram-daram-madaram címmel a Folkkvintett előadásában. Az est két zeneszerzője, Csengery Dániel és Mátyássy Szabolcs szándéka, hogy a mai kortárs-klasszikus zenei világ sokrétű eszközeivel újfajta megvilágításba helyezzék az eredeti népdalok szépségét. Ugyanezen az estén a nemzetközi világzenei nagyfesztiválok sztárfellépője, a Romengo és a WOMEX Artist-díjas és Kossuth-díjas énekesnő, Lakatos Mónika is a Fonó vendége lesz. A hagyományos cigány családban élő világhírű énekesnő hangján

megelevenedik a roma közösség minden bánata és öröme hidat képezve ember és ember között a világ bármely pontján.

NavratilAndiek-110341.jpg

Navratil Andrea és a Folkkvintett (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

December 30-án hagyományosan a jazzé a főszerep a zeneház év végi programjában: idén a legendás Dresch Quartet – Dresch Mihály (fúvós hangszerek), Lukács Miklós (cimbalom), Gyányi Marcell (bőgő), Csizi László (dob) – állnak színpadra. Dresch és zenésztársai mindig ünneppé teszik a hétköznapokat is, a stílusalkotó fúvós zenéje elképesztő magasságokat és mélységeket jár be egy-egy koncerten. A Söndörgő tamburái ezúttal jazzes stílusban szólalnak meg, a virtuóz délszláv muzsika hazai képviselői új vizekre eveznek ezzel a koncerttel. Az estére a Nosnach minimál tangója teszi fel a koronát, amely New Yorktól Odesszáig, egyfajta kelet-európai sanzon, melyben francia, zsidó, argentin, balkáni és cirkuszi zenék keverednek kísérleti, kortárs és szabadzenei elemekkel.

TH3-105909.jpg

Táncház a Fonóban (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

Az ország legnagyobb táncházi szilvesztere, a Fonó Folkszilveszter idén is elképesztő hangulattal és nem mással, mint a Szászcsávási zenekarral várja a közönséget. A vonós táncház mellett lesz moldvai is, a Gáska együttes jóvoltából. Koccintás, változatos szilveszteri menük és tánc várja az óévet búcsúztatni vágyókat.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Táncház a Fonóban (Forrás: Fonó Budai Zeneház)

Középkori rock ’n’ roll – Budapesten a Bordó Sárkány

Kapcsolódó

Középkori rock ’n’ roll – Budapesten a Bordó Sárkány

A Bordó Sárkánnyal főleg fesztiválokon lehet találkozni, de mindenkit magával ragad a zenéjük, szóljon az akár egy hagyományőrző eseményen, akár egy budapesti klubban. Dinamikus, táncra perdítő dalok, egyfajta középkori bulizene szólal meg az együttes kezei között. A közelgő Fonó-béli koncertről Szlama László mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Alerant Szeparé – új támogatási forma a Budapest Jazz Clubban

A klubot tizenötödik éve havi rendszerességgel szponzoráló, egyéb meghatározó társadalmi innovációt is életre hívó Alerant Zrt. soron kívüli támogatásáról biztosította a BJC vezetőségét.
Jazz/World interjú

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Jazz/World kritika

Testvérek közt is jó – beszámoló a Wooten Brothers budapesti koncertjéről

A JazzFest Budapest keretében adott koncertet a Wooten Brothers május 15-én az Erkel Színházban, ahol telt ház fogadta őket. Mohai Szabolcs és Várkonyi Judit írta meg benyomásait a látottakról.
Jazz/World ajánló

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Jazz/World videó

Ritka hangszeren játszik konkoi az új live session videójában 

Harmóniumra írt dalt ad elő konkoi új videójában. A most megjelent live session videóban szereplő hangszert legközelebb május 24-én, a Fiumei úti sírkertben hallhatja a közönség. Videópremier.