Jazz/World

A készülő új lemezről is elhangzanak dalok - villáminterjú Tálas Áronnal, a Fonó Jazz Előszilveszter alkalmából

2021.12.28. 12:30
Ajánlom
December 30-án hagyományosan jazz szól a Fonóban. Idén három formáció lép fel a Fonó Jazz Előszilveszteren: Kaltenecker Zsolt és Mózes Tamara duója és Horváth Tojás Gábor triója mellett a Bázelből a közelmúltban hazatért Tálas Áron trióját is hallhatjuk. A Junior Prima, Gramofon, és Artisjus díjas jazz-zongoristát és zeneszerzőt e-mailes villáminterjúban kérdeztük.

Az elmúlt évben keveset hallhattunk Benneteket, hiszen sokáig nem voltál itthon. Mivel és hogyan készültök a december 30-ai ünnepi koncertre?

Mivel idén ősszel költöztem haza Bázelből, ahol az elmúlt egy évet töltöttem, a trió ez idő alatt valóban szünetelt. Mióta hazajöttem volt egy pár koncertünk és tele vagyunk alkotó energiákkal, így készülünk a december 30-ai koncertre is.

Játszunk eddig megjelent két lemezünk anyagából – köztük a „Little Beggar” c. albumról is, amely 2018-ban az „Év Jazzlemeze" lett -, de új, még meg nem jelent szerzeményeim is elhangzanak majd.

Megígérhetem viszont, hogy karácsonyi dalokat biztosan nem játszunk majd, nem mintha nem kedvelném néhányukat, egyszerűen csak nem illeszkednek a programba.

Min dolgoztok mostanában? Lesz-e új lemez?

Igen, tervben van az új album, kb. a fele már megvan az anyagnak. Ezekből fogunk is válogatni az előszilveszteri koncerten.

A trió egy kis, intim formáció. Mi kell neked ahhoz, hogy ebben a formában együtt tudj működni a zenésztársakkal? Találkoztok színpadon kívül is?

Igen, mindig fontos volt a zenélés emberi része, bár ez egy folyamatos dilemma szerintem minden zenekarvezetőnek.

Kb. 2 éve nehéz döntést hoztam: volt egy kettős tagcsere a trióban, jelenleg Ifj. Tóth Pisti (nagybőgő) és Csízi László (dob) alkotják a ritmusszekciót, akik nagyon régóta a barátaim is. Lacit például több, mint 15 éve ismerem. Ugyanakkor a trió eredeti tagjaival, Barcza-Horváth Józseffel, és Gyárfás Attilával - akik az eddig megjelent lemezeken játszanak - természetesen nem szakadt meg a kapcsolat. Attila az egyik legközelebbi barátom, akivel nagyon sokat találkozunk és zenélünk is.

Fiatal korod ellenére számos díjjal büszkélkedhetsz, 2020-ban Junior Artisjus-díjat kaptál, amellyel zeneszerzői tevékenységedet ismerték el, de Gramofon díjat is több kategóriában kaptál már, Junior Prima díjas vagy és - ne felejtsük, hogy Montreux-ben a döntőbe jutottál. Fontosak neked ezek az elismerések?

Igen, első sorban abból a szempontból számítanak, hogy örömmel tölt el, ha figyelemmel követik és elismerik a munkámat. Ez minden művésznek jó érzés, a közönség szeretete mellett fontos visszajelzés. Ugyanakkor igyekszem helyén kezelni mindenfajta díjat, vagy annak hiányát is – természetesen.

Mit kívánsz az újévre?

Remélem, hogy minél hamarabb és minél kevesebb sérüléssel túlleszünk ezen a vírushelyzeten, és természetesen szeretném sok helyre eljuttatni a zenémet-zenénket, felvenni egy lemezt és megmutatni minél több embernek, mennyire jó élőben együtt zenélni!

Fonó Jazz Előszilveszter

December 30., csütörtök 20:00 — 2021. december 31. 05:00

Részletes program ITT »»»

 

Támogatott tartalom.

 

Fejléckép: Tálas Áron Trió / fotó: Fonó Budai Zeneház

Fonó Budai Zeneház

Budapest folkfőváros, ahol összegyűlik a Kárpát-medence színes zenei világa és a mezőségi muzsikák, a balkáni fúvósok, vagy a roma közösségek zenéje békésen megfér egymás mellett. Ennek a színes zenei világnak az egyik első számú központja a Fonó, amely az újbudai Sztregova utcában olyan, mint egy városi falu: napról napra megtöltik a táncházak, a kötetlen örömzenélős közösségek, a világzenei- és a jazzkoncertek, teret adva a kísérletezésnek, az új utaknak épp úgy, mint bemutatva a nagy neveket, ápolva jelentős életműveket.

Itt próbál, találkozik, kávézik, sörözik a nép-, világ és jazz muzsika színe-java, ha betérsz, nagy eséllyel találkozol valakivel, akit ismersz, színpadról, vagy azon kívül. Kiadóként a kelet-közép-európai piac első számú képviselője a Fonó, a WOMEX a Top Label listán a régió egyetlen szereplőjeként jegyzi. Itt rögzítették az ezredforduló legnagyobb népzenei gyűjtését, az Utolsó Órát, amelynek gyűjteménye a mai napig meghatározó anyag a népzenészek számára.

A Fonó igazi zeneház, fészek, istálló, ahol tisztelik a régit és bátran adnak teret a gyökereinkből kinövő új zenei gondolatoknak, ahol az idős erdélyi hagyományőrzők épp úgy visszatérő vendégei a háznak, mint Dresch Mihály, Ferenczi György, vagy Harcsa Veronika.

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Klasszikus

A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Máshogy szól a Cimbaliband – remaster koncert a Fonóban

A többszörösen nemzetközi toplistás és Fonogram-díjas zenekar legnépszerűbb műsorában régi slágereiket keverte újra, igazította jelenlegi hangzásvilágukhoz. A dalok január 28-án két nagyszerű vendéggel együtt szólalnak meg: Maszkurával és Lócival.
Jazz/World ajánló

A jövő jazztehetségeit ismerhetjük meg a Müpa Jazz Showcase programján

2023. január 27. és 29. között ismét jelentkezik a közép-európai régió egyik legjelentősebb zenei tehetségbörzéje, a Jazz Showcase. A fiatal jazzcsapatok bemutatkozására is a Müpa Fesztivál Színházában kerül sor.
Jazz/World ajánló

Konkoi új dallal és friss klippel indítja az évet

A 33000 feet above sea level című számhoz készült videófilmben Molnár Csaba többszörös Lábán Rudolf-díjas kortárs táncos, koreográfus három szólója látható. A dal a zenész új lemezén is szerepelni fog, amelyet február 17-én mutatnak be a Három Hollóban.  
Jazz/World ajánló

Krakkó és Kassa után Budapesten is vár mindenkit a Fonó V4 Klubja

Lengyel, szlovák és magyar művészek által vezetett zenés és táncos workshopok, nemzetközi táncház és olyan emblematikus zenekarok koncertjei is szerepelnek a január 20-21-i programsorozaton, mint a lengyel Kapela Maliszów, a szlovák NOGABAND vagy a magyar Góbé.
Jazz/World gyász

Elhunyt Lisa Marie Presley

Elvis Presley egyetlen lányát ötvennégy éves korában érte a halál. Az énekesnőt szívmegállással szállították kórházba, de az orvosok nem tudták megmenteni az életét.