Jazz/World

A készülő új lemezről is elhangzanak dalok - villáminterjú Tálas Áronnal, a Fonó Jazz Előszilveszter alkalmából

2021.12.28. 12:30
Ajánlom
December 30-án hagyományosan jazz szól a Fonóban. Idén három formáció lép fel a Fonó Jazz Előszilveszteren: Kaltenecker Zsolt és Mózes Tamara duója és Horváth Tojás Gábor triója mellett a Bázelből a közelmúltban hazatért Tálas Áron trióját is hallhatjuk. A Junior Prima, Gramofon, és Artisjus díjas jazz-zongoristát és zeneszerzőt e-mailes villáminterjúban kérdeztük.

Az elmúlt évben keveset hallhattunk Benneteket, hiszen sokáig nem voltál itthon. Mivel és hogyan készültök a december 30-ai ünnepi koncertre?

Mivel idén ősszel költöztem haza Bázelből, ahol az elmúlt egy évet töltöttem, a trió ez idő alatt valóban szünetelt. Mióta hazajöttem volt egy pár koncertünk és tele vagyunk alkotó energiákkal, így készülünk a december 30-ai koncertre is.

Játszunk eddig megjelent két lemezünk anyagából – köztük a „Little Beggar” c. albumról is, amely 2018-ban az „Év Jazzlemeze" lett -, de új, még meg nem jelent szerzeményeim is elhangzanak majd.

Megígérhetem viszont, hogy karácsonyi dalokat biztosan nem játszunk majd, nem mintha nem kedvelném néhányukat, egyszerűen csak nem illeszkednek a programba.

Min dolgoztok mostanában? Lesz-e új lemez?

Igen, tervben van az új album, kb. a fele már megvan az anyagnak. Ezekből fogunk is válogatni az előszilveszteri koncerten.

A trió egy kis, intim formáció. Mi kell neked ahhoz, hogy ebben a formában együtt tudj működni a zenésztársakkal? Találkoztok színpadon kívül is?

Igen, mindig fontos volt a zenélés emberi része, bár ez egy folyamatos dilemma szerintem minden zenekarvezetőnek.

Kb. 2 éve nehéz döntést hoztam: volt egy kettős tagcsere a trióban, jelenleg Ifj. Tóth Pisti (nagybőgő) és Csízi László (dob) alkotják a ritmusszekciót, akik nagyon régóta a barátaim is. Lacit például több, mint 15 éve ismerem. Ugyanakkor a trió eredeti tagjaival, Barcza-Horváth Józseffel, és Gyárfás Attilával - akik az eddig megjelent lemezeken játszanak - természetesen nem szakadt meg a kapcsolat. Attila az egyik legközelebbi barátom, akivel nagyon sokat találkozunk és zenélünk is.

Fiatal korod ellenére számos díjjal büszkélkedhetsz, 2020-ban Junior Artisjus-díjat kaptál, amellyel zeneszerzői tevékenységedet ismerték el, de Gramofon díjat is több kategóriában kaptál már, Junior Prima díjas vagy és - ne felejtsük, hogy Montreux-ben a döntőbe jutottál. Fontosak neked ezek az elismerések?

Igen, első sorban abból a szempontból számítanak, hogy örömmel tölt el, ha figyelemmel követik és elismerik a munkámat. Ez minden művésznek jó érzés, a közönség szeretete mellett fontos visszajelzés. Ugyanakkor igyekszem helyén kezelni mindenfajta díjat, vagy annak hiányát is – természetesen.

Mit kívánsz az újévre?

Remélem, hogy minél hamarabb és minél kevesebb sérüléssel túlleszünk ezen a vírushelyzeten, és természetesen szeretném sok helyre eljuttatni a zenémet-zenénket, felvenni egy lemezt és megmutatni minél több embernek, mennyire jó élőben együtt zenélni!

Fonó Jazz Előszilveszter

December 30., csütörtök 20:00 — 2021. december 31. 05:00

Részletes program ITT »»»

 

Támogatott tartalom.

 

Fejléckép: Tálas Áron Trió / fotó: Fonó Budai Zeneház

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Jazz/World interjú

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Jazz/World ajánló

Kihagyhatatlan programok az idei Budapest Ritmón

A 2016 óta futó Budapest Ritmo világzenei fesztivál Közép-Európa egyik legjelentősebb ilyen eseménye, amely egyszerre mutat be felfedezésre méltó, még kevésbé ismert vagy éppen feltörekvő tehetségeket, illetve hozza el Magyarországra a műfaj világsztárjait.
Jazz/World interjú

„A művészet olyan, mint a planktonok az óceánban” – beszélgetés Gyémánt Bálinttal

Egy padláson talált, poros gitár volt az első hangszere, ma már a Zeneakadémián oktatja a jazzgitárosokat. Triójának most jelent meg legújabb lemeze, de az alábbi beszélgetésben szó esik arról is: tudja-e Gyémánt Bálint, hogy hány banánnal gitározik jobban vagy gyengébben, mint a külföldi sztárok.
Jazz/World ajánló

Bartók és a legsátánibb jazzdallamok

Dübörög a jazz, a műfaj egyre szélesebb körben hódít, Bartók Béla pedig hűvös távolságtartással figyeli a merőben új zenei nyelv születését. Hogyan alakult a zeneszerző viszonya a jazzel az 1920-as évektől kezdve?