Jazz/World

A kimeríthetetlen forrás

2006.11.13. 00:00
Ajánlom
A Bartók Rádió november 13. és 19. közötti időszaknak A Magyar Népzene és Népköltészet Hete címet adta. Ez alatt a hét alatt a Bartók Rádió a megszokottnál több műsorban foglalkozik majd a népzenével és a népi kultúrával.

A hetet Dévai János szerkeszti. Kőrösi Zoltán a művészeti főszerkesztőség főszerkesztője így ír a kezdeményezésről: „Vajon hol van, s él-e egyáltalán a népköltészet manapság? Egy eltűnő paraszti művészet archaikus kultúrájáról beszélünk? Hiszen már Kodály és Bartók is úgy érezték – s joggal – hogy az utolsó, a huszonnegyedik órában fogtak hozzá az adatmentéshez, a gyűjtéshez… Emlékszem, vagy tíz évvel ezelőtt, egy széki lakodalomban mennyire meglepődtem, amikor jóval éjfél után a vendégsereg műdalokat kezdett énekelni. Semmiféle kétségük nem volt: a saját autentikus népművészetüknek tekintették ezeket az újonnan kapott darabokat is. S emlékszem, egy országos táncháztalálkozón a Kalotaszegről érkező gyerekek nézik, ahogyan a „pestiek”, a felnőttek az ő viseletükbe öltözve járják az ő táncaikat…

Tudjuk: Csokonai Vitéz, Czuczor, Arany és Petőfi versei visszaszármazódtak a népdalkincsbe éppen úgy, ahogy ma Berecz András például Sinka István versekből énekel CD-re népdalokat. A népköltészet és népdal ugyanis él, alakul, magába olvasztja a mindennapokat. Mesék, dalok és táncok azáltal autentikusak, hogy nem a műformát keresik, hanem a sokakhoz elérő megszólalást. Jöhetnek, s jönnek is az újabb és újabb néprajzosok és gyűjtők nemzedékei, a népköltészet mindig új dolgokat hoz elő.
A Magyar Rádió Bartók adója és a Művészeti főszerkesztőség immár sokadik alkalommal ünnepli meg „A magyar népzene és népköltészet hetét”. Archaikus hangkincsek, mesék, élő dalok és vallomások, mesterségekről és életmódokról szóló tanúságtételek sokasága hangzik el a szokásosnál is nagyobb számban a november 13-ával kezdődő héten. Ünnepelünk, azért, hogy aztán ez a népzene és népköltészet annál természetesebben élhessen velünk a mindennapjainkban is.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.