Jazz/World

A kíváncsiság fiatalon tart: 57. születésnapját ünnepli Omar Sosa

2022.04.10. 15:30
Ajánlom
A kubai születésű jazz-zenész, zeneszerző, zenekarvezető, zongorista- és ütőjátékos, Omar Sosa április 10-én az oregoni Portlandben ünnepli 57. születésnapját, Sockuo Keitával lép majd fel. Energikus, afro-karibi zenéjének nemrég Budapesten is átadhattuk magunkat. Reméljük, mihamarabb ismét eljön!

Hogy a jazz mennyire nem ismeri az országhatárokat és egyáltalában a korlátokat, azt nagyon jól példázza Omar Sosa munkássága. A kubai születésű jazz-zenész ütősként indult, és ne lepődjünk meg, ma remek zongoristaként, afféle színpadi örökmozgóként és energia-töltetként villanyozza fel világszerte közönségét.

Ősi gyökerű afrikai és latin dallamok, az ősök spiritualitása, mélységes humanizmus, határtalan játékosság és kíváncsiság jellemzi minden munkáját, kísérletező kedve tartja ilyen fiatalon.

Az április 10-i, portlandi (Oregon, USA) fellépését követően április 12-13-án már Seattle-ben, Washington államban koncerteznek a SUBA lemezzel, többek között az ütős hangszereknél a venezuelai dobos-csillaggal, Gustavo Ovalles-szel kiegészülve.

omarsosa2022-122513.jpg

Omar Sosa a GetCloser Session próbáján 2022-ben, Budapesten (Fotó/Forrás: Kleb Attila)

Ha Omar Sosáról esik szó, több mint harminc lemezében gyönyörködhetünk a jazz igen széles skáláján, de sokszoros Grammy-jelölése is jelzi jazz- és világzenei sikereit. Kezdeti formációjával, az 1986-os Tributóval adta ki az első két albumát, a legutolsót, 2021-ben pedig a mostani turné másik sztárjával, Sockuo Keitával.

Sosa kiváló zenésztársa az afrikai dallamvilág mélyéről megszólaló, szenegáli születésű Sockuo Keitának.

Ahogy lemezajánlójában fogalmaz, Afrika mindig hordoz valami spirituálisat.

Az emelkedettségre való hajlam, minden eksztatikus színpadi megnyilvánulás dacára, amúgy is Sosa sajátja,

és ahogy a lemez kapcsán olvasható is weblapján: „Az album koncepciója a béke, a remény és az egység. A jelen pillanatban, amikor minden apránként szétesik, az egyetlen dolog, ami még bennünk van, az az isteni kapcsolat a benső hangunkkal, a szellemünkkel, a fényünkkel és az őseinkkel.

A zenén keresztül igyekszünk reményt adni, és elmondani az embereknek, hogy együtt lehetünk.”

És ez értelmezésében nem csak a Covid-időszakra vonatkozik, ebben bizonyosak lehetünk.

Már rég nem Kubában él – időzött közben Ecuadorban és az USA-ban, Palma de Mallorcán és az utóbbi időben szintén Spanyolországban, Barcelonában. A szenegáli Sockuo Keitával való együttműködését ugyan még nem csodálhattuk meg itthon, viszont két remek koncertet is hallhattunk tőle márciusban Budapesten, a GetCloser Jazz Fest 2022 eseményei során, a MOMKultban. 

Március 5-én AfroCubano formációjával adott fergeteges koncertet, majd március 6-án a GetCloser Session estjén ejtette zenei áhítatba a közönséget kiváló, alkalmi zenésztársaival: Lukács Miklós (cimbalom), Mogyoró Kornél (dob), Gavino Murgia (szaxofon, pásztorsíp, ének) és Childo Tomas (ének, gitár és ütőhangszerek).

SeXtoElemeto2022_CAttilaKleb_KLB5924bw-095056.jpg

A Sexto Elemento nemzetközi csapata. (Fotó/Forrás: Kleb Attila)

Aki ott volt, sokáig aligha felejti azt a virtuóz, helyenként csipkefinom, másutt zabolátlan energiával áradó zenéjű estet. Merthogy a másfél hetes próbafolyamat révén nemcsak egy remek jazz-koncert jött létre, de egy új szupergroup is, a Sexto Elemento, a fenti felállással, a résztvevők közfelkiáltásával.

Omar Sosát minden formációjával, különösen a Sexto Elementóval, visszavárjuk. Addig is, kísérjék figyelemmel a virtuális térben. Ünnepeljük vele a fiatalságot, a kíváncsiságot, a maiban megnyilvánuló ősit – és az embert.

Fejléckép: Omar Sosa (fotó: Kleb Attila)

Alkalom szülte csoda: itt a Sexto Elemento, a  GetCloser Session No.01. supergroupja

Kapcsolódó

Alkalom szülte csoda: itt a Sexto Elemento, a GetCloser Session No.01. supergroupja

Hozz össze két jazz-zenészt, perceken belül játszani fognak. Na, most próbáld meg öt zenésszel és vagy egy hétig; még csoda is születhet! A GetCloser Jazz Fest ügyvezetőjének és mindenesének, Kleb Attilának ideája volt ez, és most megtörtént: vegyítették a különböző kulturális gyökerekkel bíró, elismert jazz-zenészek tálentumát. A lenyűgöző végkifejlet március 6-án este hallható a MOMkultban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Jazz/World ajánló

Ráadáskoncertet ad Charlie triója a BJC-ben

A nagy érdeklődésre való tekintettel február 20-án a telt házas este nyolc órai koncert után fél tízkor is fellép a Trio Special a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Bartók jazzköntösben a Sárik Péter Trióval

Bartók Béla születésének 143. évfordulója alkalmából ad koncertet a Sárik Péter Trió március 25-én 19 órától az Óbudai Társaskörben.
Jazz/World videó

Jó hír – már meghallgatható a Dresch Quartet új albumának dala

„Ha van egy jó érzés, akkor azt elkezdem dalként építeni” – meséli a Kossuth-díjas Dresch Mihály, aki Quartetjével 2022 novemberében az EFG London Jazz Fesztiválon lépett fel. A koncert felvételéből március 8-án jelenik meg a Live in London című album.
Jazz/World ajánló

Világsztárok érkeznek áprilisban a Budapest Ritmóra

Mások mellett Salif Keita, Gérald Toto, Gaye Su Akyol és a BCUC is fellép a főváros legnagyobb világzenei fesztiválján április 11. és 13. között.