Jazz/World

A Klezmatov a Zeneakadémián

2006.05.06. 00:00
Ajánlom
A Zeneakadémián koncertezik június 28-án a híres bécsi klezmerbanda, a Klezmatov. Az esten közreműködik Shmuel Barzilai, a bécsi zsinagóga és Fekete László, a budapesti zsinagóga főkántora.

A “Ha én gazdag lennék…” koncertcím nem félrevezető, hiszen a Hegedűs a háztetőn jól ismert melódiái is elhangzanak a koncerten, de a cím távolról sem mond el mindent arról, amire ez a kizárólag hivatásos zenészekből álló, mégis nagyon fiatal – az átlagéletkor harminc év alatti – csapat vállalkozott. Az alap a haszid népi örömzene, de az Ale Brider (Mindenki testvér) című album számain – amelyek egy része a koncert műsorát alkotják – a zsidó jazz hatása is jól érezhető. Az együttesnek két hegedűszólistája van. Abraham Breuer mellett megismerkedhet a Zeneakadémia közönsége az ukrán Szergij Bolotnijjal is, akinek “szenzációs improvizációs készségéről” a Die Presse, a legnagyobb tekintélyű bécsi újság zenekritikusa tudósított.

A bécsi zsinangóga főkántora, Shmuel Barzilai maga kérte fel budapesti kollégáját, Fekete Lászlót a közreműködésre, mert a zsidó népzene és liturgikus zene magyarországi művelőinek híre már Bécsbe is eljutott. A bécsi együttes nevét a klezmerről mintázta: a szó eredete az ótestamentumi időkig követhető. Előbb hangszereket, majd zenészeket illettek ezzel a szóval, de az eredeti héber zenét felváltó klezmer muzsika megjelölésére a “lécim” szót is használták. Ez pedig magyarul “csúfolódót” jelent, hisz eredetileg a klezmert az ősi zsidó népzene kicsúfolásának tekintették. Az új zene azonban kibírta ezt a megpróbáltatást is, s a zsidó eküvők, a hanuka és a purim ünnepi alkalmain is túlnőve egész Európában elterjedt. A magyar származású Abraham Breuer professzor jóvoltából a Klezmatov ennek a zenének az egyik legfontosabb nagykövetévé vált Kelet-Európában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.