Jazz/World

A Klezmatov a Zeneakadémián

2006.05.06. 00:00
Ajánlom
A Zeneakadémián koncertezik június 28-án a híres bécsi klezmerbanda, a Klezmatov. Az esten közreműködik Shmuel Barzilai, a bécsi zsinagóga és Fekete László, a budapesti zsinagóga főkántora.

A “Ha én gazdag lennék…” koncertcím nem félrevezető, hiszen a Hegedűs a háztetőn jól ismert melódiái is elhangzanak a koncerten, de a cím távolról sem mond el mindent arról, amire ez a kizárólag hivatásos zenészekből álló, mégis nagyon fiatal – az átlagéletkor harminc év alatti – csapat vállalkozott. Az alap a haszid népi örömzene, de az Ale Brider (Mindenki testvér) című album számain – amelyek egy része a koncert műsorát alkotják – a zsidó jazz hatása is jól érezhető. Az együttesnek két hegedűszólistája van. Abraham Breuer mellett megismerkedhet a Zeneakadémia közönsége az ukrán Szergij Bolotnijjal is, akinek “szenzációs improvizációs készségéről” a Die Presse, a legnagyobb tekintélyű bécsi újság zenekritikusa tudósított.

A bécsi zsinangóga főkántora, Shmuel Barzilai maga kérte fel budapesti kollégáját, Fekete Lászlót a közreműködésre, mert a zsidó népzene és liturgikus zene magyarországi művelőinek híre már Bécsbe is eljutott. A bécsi együttes nevét a klezmerről mintázta: a szó eredete az ótestamentumi időkig követhető. Előbb hangszereket, majd zenészeket illettek ezzel a szóval, de az eredeti héber zenét felváltó klezmer muzsika megjelölésére a “lécim” szót is használták. Ez pedig magyarul “csúfolódót” jelent, hisz eredetileg a klezmert az ősi zsidó népzene kicsúfolásának tekintették. Az új zene azonban kibírta ezt a megpróbáltatást is, s a zsidó eküvők, a hanuka és a purim ünnepi alkalmain is túlnőve egész Európában elterjedt. A magyar származású Abraham Breuer professzor jóvoltából a Klezmatov ennek a zenének az egyik legfontosabb nagykövetévé vált Kelet-Európában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Könyv

Alkoholista anyáról szóló első regény kapta az idei Booker-díjat

A skóciai születésű, Amerikában élő Douglas Stuart könyve érdemelte ki a legrangosabb brit irodalmi elismerést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World interjú

Sárik Péter: Nekem kell a csend, a séta a Duna-parton

A hazai jazz élet egyik megkerülhetetlen alakja Sárik Péter. Triójával rendszeresen fellép hangversenytermekben, jazzklubokban, zenei fesztiválokon. Ceglédi. Vele is forgatott a Partitúra a ceglédi adásához, csakhogy online, ugyanis Sárik Péterék akkor éppen Frankfurtban koncerteztek. A beszélgetés szombaton látható a Duna tévén, 14.30-kor. A Fidelio.hu-nak pedig további érdekességekről is mesélt.
Jazz/World fonó

Toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben

2012 óta minden év novemberében rendezik meg a Héttorony Fesztivált Makovecz Imre tereiben. A közel kéthetes vándorfesztivál célja, hogy a népzene és világzene legértékesebb produkciói minél több emberhez eljussanak határon innen és túl, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsa a figyelmet.
Jazz/World gyász

Elhunyt Benkő László

77 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt az Omega együttes alapítója, a magyar rockzene meghatározó alakja, Benkő László – közölte Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World videó

Imádjuk a mongol torokénekes és kislánya duettjét!

Nem pusztán bájos felvétel, hanem igazi, eredeti zenei élmény Batzorig Vaanchigot és kislányát hallgatni. Videó.