Jazz/World

A koreai zene, a jazz és az elektronikus hangzás találkozása a Trafóban

2024.04.26. 10:55
Ajánlom
A koreai zeneipar termékei már nem ismeretlenek hazánkban. Legyen szó K-popról, sorozatok vagy filmek betétdalairól, biztosan fel tudunk idézni legalább egyet. A SINNOI formáció május 10-i koncertje pedig nem csupán elhozza hozzánk a koreai jazz műfaját, hanem egy nemzetközi csereprogram kezdete is a két ország jazzmuzsikusai között.

Az idén hároméves JazzFest Budapest, valamint a nagy hírű, dél-koreai Jarasum Jazz Fesztivál zenei partnerségének első állomásaként május 10-én 19 órakor a Trafóban lép színpadra a SINNOI együttes, amely a hagyományos koreai zene (gugak) és a jazz ötvözésével új utakat nyitott a koreai zenei életben.

A SINNOI egy csodálatos meglepetés. Csak figyeljük, ahogy ez az egyedülálló zenekar a következő évtizedben világszerte életben és virálisan is terjedő kultikus jelenséggé válik.

(Max Reinhardt, Soho Radio)

A „sinnoi” vagy más néven „sinawi” kifejezés eredetileg olyan hangszeres zenekari műfajt jelöl, amely az egyik legrégebbi koreai zenei formára, a sámánzenére vezethető vissza. Ez a stílus elsősorban a hangszerek eltérő zenei ismertetőjegyei közötti harmónia elérésére helyezi a hangsúlyt. Ahogy a neve is mutatja, a SINNOI formáció célja, hogy új zenei variációkat alkosson meg a hagyományos koreai zene, a jazz és az elektronikus hangzás három építőeleméből.

Eredeti és kivételes hangzás jön létre azáltal, hogy a zenekar elmossa a műfajok közötti határokat, és integrálja a különböző elemeket egymással.

Az együttes oszlopos tagjai a koreai jazzszíntér meghatározó jelenségeként ismert Wonsool Lee nagybőgős, valamint Bora Kim, aki a Gyeonggi tartományi népdal (Gyeonggi minyo) és a klasszikus koreai ének (jeongga) világában egyaránt otthonosan mozog. A formáció az elektronikus hangzás művészével, Godammal, valamint a koreai bambuszsíp (piri) mesterével, a 2023-ban újonnan csatlakozott Nayeon Leevel egészül ki, aki piri- és taepyeongso játékának mestere. A csapat a tradicionális koreai ének, a piri, a jazz nagybőgő, valamint az elektronikus zene jellegzetességeinek kombinálása révén a műfajok határait elmosó, új zenei hangzást hozott létre, amely mérföldkövet jelent a kortárs koreai zenében.

Az együttműködés folytatásaként idén októberben a Jarasum Jazz Fesztiválon a Nagy Emma Quintet mutatkozhat be a távoli ország hallgatósága előtt különleges dalaival, novemberben pedig országszerte koreai formációk lépnek fel, hogy elkápráztassák a magyar közönséget. „A Koreai Kulturális Központ kulturális híd a két ország között, és ez az együttműködés a jazz zene műfajában egy új kapcsolódási pont a Koreai Köztársaság és Magyarország között” – mondta el a kezdeményezés kapcsán Yu Hye Ryong, a budapesti Koreai Kulturális Központ igazgatója.

SINNOI és Moses Yoofee Trio koncertje

2024. május 10. 19:00, Trafó

További információ és jegyek itt érhetők el. >>>

A fejléckép forrása: JazzFest Budapest

Az európai jazzt helyezi a középpontba idén a JazzFest Budapest

Kapcsolódó

Az európai jazzt helyezi a középpontba idén a JazzFest Budapest

Ünnepelt világsztárok és hazai tehetségek részvételével szervezik meg a fővárosban április 27. és május 15. között a JazzFest Budapestet, immár harmadik alkalommal. Húsz ország több mint kétszáz művésze lép fel közel kilencven koncerten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Vizuál

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Alerant Szeparé – új támogatási forma a Budapest Jazz Clubban

A klubot tizenötödik éve havi rendszerességgel szponzoráló, egyéb meghatározó társadalmi innovációt is életre hívó Alerant Zrt. soron kívüli támogatásáról biztosította a BJC vezetőségét.
Jazz/World interjú

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Jazz/World kritika

Testvérek közt is jó – beszámoló a Wooten Brothers budapesti koncertjéről

A JazzFest Budapest keretében adott koncertet a Wooten Brothers május 15-én az Erkel Színházban, ahol telt ház fogadta őket. Mohai Szabolcs és Várkonyi Judit írta meg benyomásait a látottakról.
Jazz/World ajánló

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Jazz/World videó

Ritka hangszeren játszik konkoi az új live session videójában 

Harmóniumra írt dalt ad elő konkoi új videójában. A most megjelent live session videóban szereplő hangszert legközelebb május 24-én, a Fiumei úti sírkertben hallhatja a közönség. Videópremier.