Jazz/World

A kortárs zene útja

2014.05.29. 14:55
Ajánlom
IsMERJük meg! – A magyar kortárs zene útjai címmel zenei ismeretterjesztő sorozatot szervezett a belváros szívében található Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zeneműtár (OIK).

„A jelenkor művészetének megjelenítése az OIK Zeneműtárának gyűjteményében és zenei rendezvényeken alapvető feladat - mondta Sárközi Andrea, a zenei gyűjtemény osztályvezetője. - A kortárs alkotások körülöttünk, környezetünkből és belőlünk születnek, egy-egy kortárszenei előadás pedig lehetőséget ad a különböző zenei világképekkel és elgondolásokkal való találkozásokra... A koncerteket mindkét esetben hosszú, percekig tartó vastaps zárta - kell ennél nagyobb bizonyíték arra, hogy a közönség mer nyitott füllel és lélekkel az ilyen előadások felé is fordulni?"

 Az OIK Zeneműtára évente több ingyenes komolyzenei és jazz koncerttel várja az érdeklődőket. 2014 márciusától rendhagyó két alkalmas sorozatot indított, melyben kortárs zeneszerzők műveit ismerhették meg az érdeklődők. Már a sorozat címe (IsMERJük meg!) is kifejezi a kortárs zene helyzetét - vannak, akik kihívásnak tartják hallgatni, és MERNI kell megismerni, megismertetni. Ezt kívánta elősegíteni az NKA egyik kollégiumának támogatásával megrendezett ingyenes koncert sorozat, melyen felléptek többek között Matuz István és Matuz Gergely fuvolaművészek és Palotás Gábor marimba művész is.

A nyitó koncerten, 2014. március 28-án négy fuvolaművész tolmácsolásában meghallgathatták a résztvevők például Matuz István Dies Irae című művét vagy az Álmélkodás és hadd el hadd Baráth Bálinttól.
A rendezvényen közreműködött Kaczander Orsolya (fuvola, altfuvola), Matuz István (basszusfuvola), Fülep Márk (altfuvola) és Matuz Gergely (fuvola).

A második koncerten, 2014. május 23-án, Palotás Gábor marimba művész különleges zenei világba kalauzolta el a hallgatókat MARIMBA CLOUDS című estje során. 

Palotás Gábor neve nem ismeretlen a budapesti koncertlátogatók körében, hiszen lemezbemutatójának az A38 hajó adott otthont.  Az előadó a kortárs szerzemények tolmácsolójaként már nemzetközi ismertséget vívott ki magának, ezen az estén különös darabokkal lepte meg és varázsolta el közönségét.

Nagy Ákos zeneszerző a sorozathoz a következő gondolatokat fűzte: „...szeretnénk hidat képezni régi és új között. Fő célkitűzéseink közé tartozik, hogy idős és fiatal megértse, hogy szeretni érdemes a jelent és a benne jelenleg is alakuló, zajló művészetet, ami a ma emberéhez, a ma emberéért szól... S hogy a kor, amelyben élünk és annak művészete jó-e vagy rossz? Amit ma elültetünk, ki aratja majd le, vagy - lesznek-e egyáltalán aratók? Ezt döntsék el majd a soron következő századok. Nekünk nincs más dolgunk, mint nyitott füllel, esztétikai és értékítélő képességünket kikapcsolva, aktív résztvevőként figyelni az éppen most alakuló, a hagyományát most létrehozó zenére!"

Meglepő, olykor megdöbbentő, de rendkívüli atmoszférát teremtő estek vendégei lehettek azok, akik részt tudtak venni a koncerteken. Az előadók és a rendezvénynek otthont adó OIK munkatársai, zenei könyvtárosai remélik, hogy legalább ilyen sikeres estek szervezésre lesz lehetőségük, illetve az ingyenesen látogatható rendezvényekkel a továbbiakban is biztosítani tudják azt, hogy minél több ember részesüljön koncertélményben.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A Müpában koncertezik ütős hangszerek mestere, Enzo Avitabile

Azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy állandó partnerével, az I Bottari di Portico ütőegyüttessel együttműködve boroshordókon, dézsákon és egyéb szokatlan „hangszereken” játszott, miközben anyanyelvén, nápolyi dialektusban szólt a közönségéhez. Október 30-án a Müpába érkezik Enzo Avitabile énekes-szaxofonos-multiinstrumentalista.
Jazz/World ajánló

Világzenei és jazz-sztárok, lemezbemutatók, évfordulók a Fonóban

A Huur Huur Tu világhírű torokénekesei, az izraeli, magyar felmenőkkel is rendelkező Omer Klein jazz-zongorista és triója és Marta Töpferová Csehországból származó, az USA-ban élő egyedi hangú dalszerző-énekes Milokraj nevű formációja is szerepel a zeneház novemberi műsorán.
Jazz/World ajánló

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Jazz/World ajánló

Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Vedd ölbe, ringasd, énekelj! – ezzel a gondolattal hívja a Pesti Vigadó a kisgyermekes családokat három év alatti gyerekekkel a Ringató-foglalkozásokra, ahol cél a zenei élmény.
Jazz/World ajánló

A brazil zene esszenciája

A legendás Grammy-díjas brazil énekes, gitáros és dalszövegíró, Gilberto Gil október 22-én a Liszt Ünnep keretében, a MOM Kulturális Központban ad nagyszabású koncertet.