Jazz/World

„A közös nevezőt a jazz biztosítja, illetve az egymás iránti nyitottság” –  interjú Dés Andrással a T.E.L.D. első lemezéről

2023.06.02. 09:50
Ajánlom
Négy remek művész találkozásából megszületett a T.E.L.D. első lemeze a Fonó gondozásában. A Bécsben élő török hegedűművész, Efe Turumtay által alapított csapatban a cseh bőgős, Tomáš Liška lírai bőgőhangja és Dés András játékos ritmusai mellé a fretless gitár nemzetközi hírű török virtuóza, Cenk Erdoğan csatlakozik csodálatos dallamaival. A felállás 2018-as találkozásakor egyértelművé vált, hogy a tagok eltérő zenei és kulturális háttere különleges összhangban olvad össze és hoz létre egyedi zenekari hangzást. Az új zenei anyagról a jelenleg Bécsben élő, Budapesten sokat koncertező Dés András ütőhangszeres művésszel beszélgettünk.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Hogyan, hol találkoztatok a kvartett többi tagjával? Mesélj egy kicsit a kvartett történetéről!

Efe Turumtay hegedűs barátom álmodta meg az együttest. Úgy képzelte, hogy ha ez a négy ember összeáll zenélni, abból valami szép és izgalmas dolog születik. Az elmúlt évek számtalan koncertje Európa-szerte és az isztambuli lemezfelvételünk is azt bizonyítja, hogy Efe jól gondolta:

imádunk együtt zenélni, a közösen töltött idő a színpadon és azon túl is mindannyiunk számára rengeteg örömöt okoz.

Nemcsak zenész-, hanem szerzőtársakként is szerepeltek a lemezen. Cenk, Efe és te két-két számot jegyeztek szerzőként, és Tomas is egyet. Ezek korábbi saját ötletek továbbgondolásai, kibontásai erre a kvartettre, vagy kifejezetten a közös albumra készült számok? 

Egy szám kivételével minden darab kifejezetten erre a lemezre, erre a felállásra íródott. Számunkra nagyon fontos, hogy ez nem csak egy alkalmi, összeverődött banda, hanem évek óta létező, tudatosan építkező együttes, amit a saját repertoár megírásával is szerettünk volna megerősíteni.

A zeneszerzésnél mennyire inspirál benneteket egymás kultúrája, zenei múltja, hozadéka? Könnyű megtalálnotok a közös nevezőt?

Azt hiszem, mindannyiunk nevében mondhatom, hogy elsősorban a zenekar hangja és hangszeres karakterei inspirálnak minket a zeneszerzésben. Persze mindannyiunk játékában nyilvánvalóan ott van a hozott anyag, a zenei múlt és a kultúra. A közös nevezőt a jazz biztosítja, illetve az egymás iránti nyitottság. Nagyon izgalmasak például a közös autóutak, hiszen ilyenkor sok zenét hallgatunk, ami azon túl, hogy így eleve sok csodálatos előadót megismerhetünk, arra is jó, hogy jobban megismerjük egymást és egymás zenei gyökereit, gondolkodásmódját.

teld_cover-095008.jpeg

A T.E.L.D. zenekar lemezborítója (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

A tervezett lemezbemutató koncert időpontját továbbra is keressük, hiszen nem könnyű összeegyeztetni a naptáraitokat. Vannak azért közös koncertek, amin tovább alakul a zenei anyag? 

Cenk otthon Törökországban nemcsak jazz-előadóként, de rock- és popsztárok kísérőjeként és zeneszerzőjeként, illetve producerként is ismert, amúgy pedig bármerre járunk a világban, helyi gitárosok keresik fel, hogy átadjon abból a különleges, egyedi hangszeres tudásból, ami kiemelkedővé teszi a hangszerén. Tomas, a zenekar nagybőgőse Csehország egyik legfoglalkoztatottabb muzsikusa, többek között annak köszönhetően, hogy számára se léteznek műfaji határok, ugyanolyan lelkesen zenél folk-együttesekkel, mint modern jazzt játszó csapatokkal. Efe, azon túl, hogy a bécsi jazz és világzenei színtér foglalkoztatott zenésze, rengeteget tanít, engem pedig talán nem kell bemutatni a magyar jazzközönségnek. Szóval valóban nem könnyű összehozni a csapatot, de mivel mindannyiunk számára fontos ez a kvartett, igyekszünk időben elkezdeni a turnék összerakását és így azért szokott sikerülni a négy-öt állomásos koncertkörutak szervezése. Amikor pár hónap után újra találkozunk, mindig úgy érezzük magunkat, mint amit az igazán mély barátságok kapcsán szoktak mondani:

ott folytatjuk, ahol abbahagytuk.

Más formációkban is találkoztok a színpadon egy-egy taggal a kvartettből?

Efe játszik Tomas Invisible World nevű együttesében, mi pedig Efével rendszeresen összeakadunk a bécsi zenei életben. Például nemrég jártunk együtt Budapesten egy fantasztikus csapattal, a Vienna Acoustic Diaries-zal, egy sokszínű, különleges zenekarral, amely a T.E.L.D.-hez hasonlóan tökéletes példája annak, hogy a nagyszerű zene nem ismer határokat.

A T.E.L.D. lemez megtalálható a Fonó webshopjában és a digitális terjesztőknél

Támogatott tartalom

Fejléckép: T.E.L.D. (Fotó/Forrás: F Tóth / Fonó Budai Zeneház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Vizuál

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Végtelen jazz a Fonóban – az Újbuda Jazz Fesztiválon

Idén tizennyolcadik alkalommal várja az érdeklődőket az Újbuda Jazz Fesztivál, amelynek célja, hogy a műfaj aktuális és kurrens képviselőit mutassa be a közönségnek, a klasszikusoktól az új kísérletekig, az idei év kiemelkedő újdonságaival együtt.
Jazz/World videó

Vidám, életigenlő a cappella – megjelent a Voice Drops együttes legfrissebb dala, a Szalmaszál

A Csernus Szilvi, illetve a Kárász Eszter–Bata István szerzőpáros alkotó elméjéből született lírai mű, a Szalmaszál az öröm szalmaszála, a dal pedig a boldogság húrjait pengeti.
Jazz/World ajánló

Gershwin 125 – Lakatos Tony és Jörg Achim Keller csatlakozik a MAO-hoz

Szeptember 26-án különösen izgalmas koncertet ad a BMC-ben a Modern Art Orchestra, neves vendégművészek közreműködésével. Az est zenei anyaga Gershwin Porgy és Bessére épül.
Jazz/World hír

Késő éjszakáig táncolhatunk a Fonó évadnyitó programján

Szeptember 9-én a Táncházak éjszakája gazdag programjával indul az évad a Fonóban, ahol idén számos kerek évfordulót ünnepelnek különleges vendégekkel.