Jazz/World

A krisztusi kor felé

2007.01.16. 00:00
Ajánlom
Sebestyén Márta majdnem harminchárom éve áll színpadon. Angyalok és pásztorok című lemezét mutatja be Sebestyén Márta holnap délután ötkor a XII. Kerületi Művelődési Központban.

Ezután már csak három koncerten hallhatjuk őt karácsonyig: 20-án Gárdonyban, este Székesfehérváron ad jótékonysági koncertet, 21-én pedig a Szépművészeti Múzeumban lép színpadra.

Sebestyén Márta hetek óta ünnepel. Ha már nincs ideje képeslapokat írni, hát dallal köszönti azokat az ismerőseit, akikkel összetalálkozik ezekben a napokban. Táskájából előhúzott kis kolompokkal kíséri e karácsonyi dalokat. – Ha túl sok műsort ad ilyenkor az ember, azzal kiüresíti az ünnepet – mondja. – Én csak három-négy szép koncertet szoktam ilyenkor tartani.

A holnapi lemezbemutatóról azt meséli, Bolya Mátyással és Szokolay Dongó Balázzsal, a Gryllus testvérekkel, Mizsei Zolánnal és Sebő Ferenccel együtt adják elő majd azt a dalt, amely a most kiadott kis karácsonyi CD-n is szerepel. – Tavaly, amikor az Olasz Intézetben átvettem az Olasz Köztársasági Érdemrend lovagi fokozatát, én szolgáltattam a műsort, és akkor csempésztem a dalok közé azt a piemonti adventi dallamot, amely már régóta bennem motoszkált. Hogy ne lógjon ki a műsorból, olyan énekeket csoportosítottam köré, amelyek amúgy sem fértek volna bele egy hagyományos népzenei estbe. – Mint kiderült, a közelmúltban a CD mellett egy DVD is napvilágot látott, amelyen a Danubia Szimfonikus Zenekarral és a Muzsikással Bartók-, Kodály- és Dohnányi-művekből adott koncertjének felvétele látható, hallható.

Az ötvenhatos megemlékezések közül leginkább Határ Győző előadását tartotta torokszorítónak, amelyen jelen lehetett Károly herceg társaságában, aki, mint mondta, úgy hallgatta ezt az ősz öregembert, mint egy gyerek a nagyapját. Idén szülei házassági évfordulójára is emlékezett, akik épp ’56 decemberében kötötték össze az életüket. Édesanyjáról, aki Kodály tanítványa volt, eszébe jutott az énektanítás mai, siralmas helyzete. – Oda jutottunk, hogy Kodály születésnapján a magyar kórusok nem kaphatnak helyet a Zeneakadémián, ha nem fizetnek eleget, pedig a KÓTA hosszú ideje minden évben ott rendezi ingyenes ünnepi hangversenyét – mondja a művésznő, aki, bár nem lát hivatalos törekvést a Kodály-év megünneplésére, biztos abban, hogy a művészek a maguk módján állami támogatás nélkül is meg fognak emlékezni a zeneoktatás forradalmasítójáról.

A Kodály-évforduló mellett azért is készül 2007-re, mert márciusban lesz harminchárom éve, hogy Sebő Ferenc először „kirakta” őt a színpadra. – Krisztusi korba lépek mint színpadi művész. A tavaszi fesztiválon ezért lesz egy nagy koncertem, ahová meghívhatom zenei életem fontos szereplőit itthonról és külföldről. Erre készülök, boldogan – fűzi hozzá mosolyogva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.