Jazz/World

A kubai zene "cimborája" tíz éve hunyt el

2013.07.13. 07:09
Ajánlom
2003. július 13-án hunyt el Compay Segundo kubai zenész, a világhírű Buena Vista Social Club együttes tagja.

Maximo Francisco Repilado Munoz néven látta meg a napvilágot 1907. november 18-án a Santiago de Cubához közeli Siboneyben. Családjával együtt kilencéves korában költözött be Santiagóba, amelyet mindig is a kubai zenei élet egyik központjának tartottak. Tizennégy éves volt, amikor helyi zenészekkel játszani kezdett klarinéton, egy évvel később megírta Yo vengo acquí című dalát. A harmincas években Havannába költözött, ahol borbélyként dolgozott. A fodrászszékbe 1942-ben ült be Lorenzo Hierrezuelo Trova muzsikus, a hajvágás eredménye egy duó megalakulása lett. A Los Compadresnek nemcsak a sikert, hanem becenevét is köszönheti: a Compay a cimborát jelentő compadre szó rövidítése, a Segundo pedig arra utal, hogy a kettősben a vokált énekelte.

Az ötvenes évek végén alakította meg Compay Segundo y sus Muchachos (Compay Segundo és a fiúk) nevű együttesét, ezzel jutott először külföldre, a Dominikai Köztársaságba. Akkor már különleges, héthúros gitárján játszott, az általa armonicának nevezett hangszeren a harmadik húrt megkettőzve használta. Együttese sikert sikerre halmozott, Segundo visszaemlékezései szerint ez volt élete legszebb időszaka. Fidel Castro 1956-os hatalomra jutása gyökeres változást hozott az ő életében is. Nappal egy szivargyárban dolgozott, esténként tengerparti bárokban és éttermekben lépett fel, majd lassacskán kikopott a hivatásos zenészek közül. A zene mellett a szivar volt a muzsikus másik nagy szerelme: ötéves volt, amikor először rágyújtott és ez a szenvedélye élete végéig elkísérte.

Talán soha nem került volna ismét a felszínre, ha spanyol turisták nem hallják meg játékát egy havannai szállodában. Segundo, aki akkor már jóval túl volt a hetvenen, így jutott el Spanyolországba, ahol nem csak ünnepelték, de több lemezt is készítettek vele. Ennek nyomán meghívást kapott Európa több nagyvárosába, és a legnagyobb hangversenytermek kedvence lett. Az igazi világhírt azonban a Buena Vista Social Club hozta meg számára. Nick Gold brit zenei producer 1996 környékén vette fejébe, hogy felkutatja az elfeledett kubai zenészeket, köztük Compay Segundót is.

 A produkciót a gitáros Ry Cooder hozta össze és a német rendező Wim Wenders készített világsikert hozó dokumentumfilmet a meglehetősen magas kort megért zenészekről. A Buena Vista Social Club lemezéből több millió példányt adtak el és Grammy-díjat is kaptak érte, a film 1999-ben elnyerte az Európai Filmdíjat és Oscarra is jelölték. Compay Segundo leghíresebb dala a Chan Chan, ezzel kezdődik a film és az album is.

A formáció számos országban, köztük Magyarországon is nem egyszer turnézott, népszerűsítve a kubai kultúrát. 2000 februárjában az a megtiszteltetés érte őket, hogy zenélhettek II. János Pál pápának a Vatikánvárosban. Segundo élete végén veseelégtelenségben szenvedett, ennek következtében halt meg 2003. július 13-án, 95 évesen. Végakaratának megfelelően Santiago de Cubában helyezték végső nyugalomra, abban a városban, ahol élete jó részét töltötte.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Világhírű mesterpáros a Várkert Bazár színpadán

Augusztus 1-én a Zenélő Budapest nyári évadának második nagykoncertjén Tony Lakatos és Szakcsi Lakatos Béla kápráztatja el a jazz zene rajongóit.
Jazz/World lemez

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Jazz/World interjú

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Jazz/World ajánló

Sztárprodukciók a Vajdahunyadvárban

A Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjeivel zárul a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, amely idén összesen 8 koncerttel örvendeztette meg a közönséget.
Jazz/World ajánló

Nyári jazz meglepetés a Müpa videócsatornáján

Újranézhetők az idei Jazz Showcase felfedezettjeinek koncertjei, péntektől kezdve három héten át minden pénteken két koncertfelvételt tesz elérhetővé a Müpa videómegosztó felületén.