Jazz/World

A kubai zene "cimborája" tíz éve hunyt el

2013.07.13. 07:09
Ajánlom
2003. július 13-án hunyt el Compay Segundo kubai zenész, a világhírű Buena Vista Social Club együttes tagja.

Maximo Francisco Repilado Munoz néven látta meg a napvilágot 1907. november 18-án a Santiago de Cubához közeli Siboneyben. Családjával együtt kilencéves korában költözött be Santiagóba, amelyet mindig is a kubai zenei élet egyik központjának tartottak. Tizennégy éves volt, amikor helyi zenészekkel játszani kezdett klarinéton, egy évvel később megírta Yo vengo acquí című dalát. A harmincas években Havannába költözött, ahol borbélyként dolgozott. A fodrászszékbe 1942-ben ült be Lorenzo Hierrezuelo Trova muzsikus, a hajvágás eredménye egy duó megalakulása lett. A Los Compadresnek nemcsak a sikert, hanem becenevét is köszönheti: a Compay a cimborát jelentő compadre szó rövidítése, a Segundo pedig arra utal, hogy a kettősben a vokált énekelte.

Az ötvenes évek végén alakította meg Compay Segundo y sus Muchachos (Compay Segundo és a fiúk) nevű együttesét, ezzel jutott először külföldre, a Dominikai Köztársaságba. Akkor már különleges, héthúros gitárján játszott, az általa armonicának nevezett hangszeren a harmadik húrt megkettőzve használta. Együttese sikert sikerre halmozott, Segundo visszaemlékezései szerint ez volt élete legszebb időszaka. Fidel Castro 1956-os hatalomra jutása gyökeres változást hozott az ő életében is. Nappal egy szivargyárban dolgozott, esténként tengerparti bárokban és éttermekben lépett fel, majd lassacskán kikopott a hivatásos zenészek közül. A zene mellett a szivar volt a muzsikus másik nagy szerelme: ötéves volt, amikor először rágyújtott és ez a szenvedélye élete végéig elkísérte.

Talán soha nem került volna ismét a felszínre, ha spanyol turisták nem hallják meg játékát egy havannai szállodában. Segundo, aki akkor már jóval túl volt a hetvenen, így jutott el Spanyolországba, ahol nem csak ünnepelték, de több lemezt is készítettek vele. Ennek nyomán meghívást kapott Európa több nagyvárosába, és a legnagyobb hangversenytermek kedvence lett. Az igazi világhírt azonban a Buena Vista Social Club hozta meg számára. Nick Gold brit zenei producer 1996 környékén vette fejébe, hogy felkutatja az elfeledett kubai zenészeket, köztük Compay Segundót is.

 A produkciót a gitáros Ry Cooder hozta össze és a német rendező Wim Wenders készített világsikert hozó dokumentumfilmet a meglehetősen magas kort megért zenészekről. A Buena Vista Social Club lemezéből több millió példányt adtak el és Grammy-díjat is kaptak érte, a film 1999-ben elnyerte az Európai Filmdíjat és Oscarra is jelölték. Compay Segundo leghíresebb dala a Chan Chan, ezzel kezdődik a film és az album is.

A formáció számos országban, köztük Magyarországon is nem egyszer turnézott, népszerűsítve a kubai kultúrát. 2000 februárjában az a megtiszteltetés érte őket, hogy zenélhettek II. János Pál pápának a Vatikánvárosban. Segundo élete végén veseelégtelenségben szenvedett, ennek következtében halt meg 2003. július 13-án, 95 évesen. Végakaratának megfelelően Santiago de Cubában helyezték végső nyugalomra, abban a városban, ahol élete jó részét töltötte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.