Jazz/World

A kurzor lett az új lemezjátszó tű

2016.04.01. 18:01
Ajánlom
Juhász Gábor a világ legnagyobb videó-megosztóján tavaly októberben tette mindenki számára ingyenesen elérhetővé Good Night című lemezét. A különleges zenei anyag Juhász Gábor triójának előadásában a Nyitott Műhelyben élőben is élvezhető lesz, méghozzá a Nemzetközi Jazz Nap keretein belül, 2016. április 30-án, este nyolc órától. A produkció a Nyitott Műhely ingyenes jazznapi programja.

Amikor a ma már másodvirágzását élő mikrobarázdás hanglemez helyét a nyolcvanas években kezdte átvenni a háztartásokban a kompaktlemez, azaz a CD, ugyanazzal a „dilemmával” szembesült a zenehallgató közönség, mint napjainkban. Ma ugyanis, az úgynevezett digitális korban úgy tűnik, a zenei anyagok a fizikai formátumok terepéről idővel véglegesen át fognak költözni az internet világába. Ha belegondolunk, a hanglemez esetében szinte kézzel fogható nyoma volt a zenének a LP felületén. Egy tű, és a hozzá tartozó hangrendszer kellett ahhoz, hogy a mikrobarázdákban rejtőző zene megszólaljon, örömteli pillanatokat okozva ezzel a hallgatóknak. A CD megjelenésével ez megváltozott: képbe került a digitalizáció, és a mikrobarázdákat felváltották a kitapinthatatlan digitális jelek. Ez a változás a zenehallgatás megkönnyítését volt hivatott szolgálni, ezzel azonban valahol elveszett annak „romantikája” is.

Juhász Gábor

Juhász Gábor

Mi marad tehát akkor, ha nincs semmi, ami tapintható, csak ami hallható? Nem más, mint a zene. Ez az, ami összeköti az összes hanghordozót, a hanglemeztől kezdve az interneten megosztott zenés fájlokig, hiszen mindnek a közös szubsztanciája a zene maga. A terep megváltozott, de a zene megmaradt: a kurzor lett az új lemezjátszó tű. Segítségével elindíthatjuk, megállíthatjuk, majd a későbbiek folyamán folytathatjuk a zene hallgatását. Ez érvényes Juhász Gábor Good Night című albumára is, a lemez tételei külön-külön kerültek feltöltésre, így a hallgató válogathat, mely darabokat kívánja meghallgatni, milyen sorrendben.

Így is lehet télen utazni

Olvassa el Zipernovszky Kornél írását Juhász Gábor Good Night című albumárólide kattintva!

A Good Night című albumon - melyről több nagyon elismerő méltatás és kritika jelent meg - saját szerzemények és feldolgozások egyaránt hallhatóak. Egyedi stílusjegyeket felvonultató kompozíciói mellett Juhász Gábor tiszteleg Kenny Wheeler és Charlie Haden emléke előtt, de Franz Schubert Téli utazás című dalciklusából is hallhatunk szemelvényeket. Ez önmagában különlegességet ígér, hiszen a komolyzene és a jazz találkozása mindig izgalmas pillanatokat rejt a kifinomult ízlésű zenerajongók számára. Ugyanez mondható el az albumot megkoronázó Román népi táncok két tételének feldolgozásáról is, hiszen a népzene és a jazz házasítása mindig egyedülálló zenei ízvilágot eredményez. Érdekességként megemlítendő, hogy a Román népi táncok című művet Bartók Béla 1915-ben írta, így Juhász Gábor feldolgozása éppen az eredeti mű megjelenésének 100. évfordulóján került fel a világhálóra.

A jazznap.hu részletes programját megtalálja ide kattintva!

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lady Gagának szabadott, amit Radics Giginek nem

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az új elnököt popsztárok körében eskessék fel. Tegnap Joe Bidennek Lady Gaga énekelt himnuszt, tizenkét éve Aretha Franklin tette felejthetetlenné Obama beiktatását. De Barbra Streisand, Ricky Martin és Gene Kelly egyaránt mutatkoztak hasonló szerepben. És mi az, amiért Radics Gigit tetemre hívták, Lady Gagát viszont nem?
Klasszikus

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Klasszikus

Bogányi Tibor karmesteri pálca helyett csellót ragad A magyar kultúra napján

Magyar zeneszerzők művei csendülnek fel 2021. január 22-én, pénteken, a magyar kultúra napján 19.30 órakor a Müpában. A pécsi zenekar ünnepi koncertjét a Müpa Home ingyenes közvetítéssorozat keretében élőben követheti majd a közönség az intézmény online platformjain.
Klasszikus

Valós időben, koncert közben is nézői kérdésekre válaszol Hámori Máté és az ÓDZ

No, persze biztosított a zavartalan zeneélvezet is. Az Óbudai Danubia Zenekar új sorozatában a kulisszák mögé vezet, hogy belülről nézzük meg, hogyan folyik egy zenekari próba, mit csinál egy karmester és hogyan születik meg a koncert.
Jazz/World

„Réteken és mezőkön improvizáltam hosszasan”

Nyolcadik szerzői lemezét készítette el Tóth Viktor, a hazai jazz-színtér különleges alakja. A szaxofonos, zeneszerző Have No Fear című albumát a Tóth Viktor Arura Trió rögzítette, az élő anyag ihletője a természet volt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Réteken és mezőkön improvizáltam hosszasan”

Nyolcadik szerzői lemezét készítette el Tóth Viktor, a hazai jazz-színtér különleges alakja. A szaxofonos, zeneszerző Have No Fear című albumát a Tóth Viktor Arura Trió rögzítette, az élő anyag ihletője a természet volt.
Jazz/World ajánló

Feltörekvő fiatal jazz-zenészek veszik birtokba a Müpát

A Jazz Showcase a feltörekvő hazai jazz-zenekarok számára évek óta az egyik legfontosabb fellépési lehetőség, ahol megmutathatják magukat a szélesebb közönség és a szakma képviselői előtt. Ez idén sem változik, és bár a vírushelyzet miatt a megszokott formátumtól eltérően, de már 14. alkalommal költözik a Müpa – ezúttal virtuális – tereibe a jazz.
Jazz/World fonó

Két kvartettel áll színpadra az etno-jazz királya a Magyar Kultúra Napján

A Dresch-univerzum két meghatározó felállása hallható egy este a Fonó Online közvetítésében. Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világát képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle.
Jazz/World Film

Film készül Billie Holiday hírhedt kábítószeres peréről

Február végén érkezik a legendás jazzénekesnőről szóló életrajzi dráma, amely azt mutatja be, miként vált Billie Holiday az Egyesült Államok drogellenes háborújának egyik legfontosabb ellenségévé egy protest song miatt.
Jazz/World ajánló

Magyarországra jön a modern trubadúr, Estas Tonne

Estas Tonne 2020-as nemzetközi őszi turnéja a járványhelyzet miatt a 2021-es évre tolódva az eredetileg tervezett tematikával érkezik Budapestre. Csodálatos jelenséget állít a középpontba: az emberi észlelést, amit akkor érzékelünk, mikor tetten érjük a kreativitást, amely kitolja spirituális tájképünk belső határait.