Jazz/World

A kurzor lett az új lemezjátszó tű

2016.04.01. 18:01
Ajánlom
Juhász Gábor a világ legnagyobb videó-megosztóján tavaly októberben tette mindenki számára ingyenesen elérhetővé Good Night című lemezét. A különleges zenei anyag Juhász Gábor triójának előadásában a Nyitott Műhelyben élőben is élvezhető lesz, méghozzá a Nemzetközi Jazz Nap keretein belül, 2016. április 30-án, este nyolc órától. A produkció a Nyitott Műhely ingyenes jazznapi programja.

Amikor a ma már másodvirágzását élő mikrobarázdás hanglemez helyét a nyolcvanas években kezdte átvenni a háztartásokban a kompaktlemez, azaz a CD, ugyanazzal a „dilemmával” szembesült a zenehallgató közönség, mint napjainkban. Ma ugyanis, az úgynevezett digitális korban úgy tűnik, a zenei anyagok a fizikai formátumok terepéről idővel véglegesen át fognak költözni az internet világába. Ha belegondolunk, a hanglemez esetében szinte kézzel fogható nyoma volt a zenének a LP felületén. Egy tű, és a hozzá tartozó hangrendszer kellett ahhoz, hogy a mikrobarázdákban rejtőző zene megszólaljon, örömteli pillanatokat okozva ezzel a hallgatóknak. A CD megjelenésével ez megváltozott: képbe került a digitalizáció, és a mikrobarázdákat felváltották a kitapinthatatlan digitális jelek. Ez a változás a zenehallgatás megkönnyítését volt hivatott szolgálni, ezzel azonban valahol elveszett annak „romantikája” is.

Juhász Gábor

Juhász Gábor

Mi marad tehát akkor, ha nincs semmi, ami tapintható, csak ami hallható? Nem más, mint a zene. Ez az, ami összeköti az összes hanghordozót, a hanglemeztől kezdve az interneten megosztott zenés fájlokig, hiszen mindnek a közös szubsztanciája a zene maga. A terep megváltozott, de a zene megmaradt: a kurzor lett az új lemezjátszó tű. Segítségével elindíthatjuk, megállíthatjuk, majd a későbbiek folyamán folytathatjuk a zene hallgatását. Ez érvényes Juhász Gábor Good Night című albumára is, a lemez tételei külön-külön kerültek feltöltésre, így a hallgató válogathat, mely darabokat kívánja meghallgatni, milyen sorrendben.

Így is lehet télen utazni

Olvassa el Zipernovszky Kornél írását Juhász Gábor Good Night című albumárólide kattintva!

A Good Night című albumon - melyről több nagyon elismerő méltatás és kritika jelent meg - saját szerzemények és feldolgozások egyaránt hallhatóak. Egyedi stílusjegyeket felvonultató kompozíciói mellett Juhász Gábor tiszteleg Kenny Wheeler és Charlie Haden emléke előtt, de Franz Schubert Téli utazás című dalciklusából is hallhatunk szemelvényeket. Ez önmagában különlegességet ígér, hiszen a komolyzene és a jazz találkozása mindig izgalmas pillanatokat rejt a kifinomult ízlésű zenerajongók számára. Ugyanez mondható el az albumot megkoronázó Román népi táncok két tételének feldolgozásáról is, hiszen a népzene és a jazz házasítása mindig egyedülálló zenei ízvilágot eredményez. Érdekességként megemlítendő, hogy a Román népi táncok című művet Bartók Béla 1915-ben írta, így Juhász Gábor feldolgozása éppen az eredeti mű megjelenésének 100. évfordulóján került fel a világhálóra.

A jazznap.hu részletes programját megtalálja ide kattintva!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Alerant Szeparé – új támogatási forma a Budapest Jazz Clubban

A klubot tizenötödik éve havi rendszerességgel szponzoráló, egyéb meghatározó társadalmi innovációt is életre hívó Alerant Zrt. soron kívüli támogatásáról biztosította a BJC vezetőségét.
Jazz/World interjú

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Jazz/World kritika

Testvérek közt is jó – beszámoló a Wooten Brothers budapesti koncertjéről

A JazzFest Budapest keretében adott koncertet a Wooten Brothers május 15-én az Erkel Színházban, ahol telt ház fogadta őket. Mohai Szabolcs és Várkonyi Judit írta meg benyomásait a látottakról.
Jazz/World ajánló

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Jazz/World videó

Ritka hangszeren játszik konkoi az új live session videójában 

Harmóniumra írt dalt ad elő konkoi új videójában. A most megjelent live session videóban szereplő hangszert legközelebb május 24-én, a Fiumei úti sírkertben hallhatja a közönség. Videópremier.