Jazz/World

A kurzor lett az új lemezjátszó tű

2016.04.01. 18:01
Ajánlom
Juhász Gábor a világ legnagyobb videó-megosztóján tavaly októberben tette mindenki számára ingyenesen elérhetővé Good Night című lemezét. A különleges zenei anyag Juhász Gábor triójának előadásában a Nyitott Műhelyben élőben is élvezhető lesz, méghozzá a Nemzetközi Jazz Nap keretein belül, 2016. április 30-án, este nyolc órától. A produkció a Nyitott Műhely ingyenes jazznapi programja.

Amikor a ma már másodvirágzását élő mikrobarázdás hanglemez helyét a nyolcvanas években kezdte átvenni a háztartásokban a kompaktlemez, azaz a CD, ugyanazzal a „dilemmával” szembesült a zenehallgató közönség, mint napjainkban. Ma ugyanis, az úgynevezett digitális korban úgy tűnik, a zenei anyagok a fizikai formátumok terepéről idővel véglegesen át fognak költözni az internet világába. Ha belegondolunk, a hanglemez esetében szinte kézzel fogható nyoma volt a zenének a LP felületén. Egy tű, és a hozzá tartozó hangrendszer kellett ahhoz, hogy a mikrobarázdákban rejtőző zene megszólaljon, örömteli pillanatokat okozva ezzel a hallgatóknak. A CD megjelenésével ez megváltozott: képbe került a digitalizáció, és a mikrobarázdákat felváltották a kitapinthatatlan digitális jelek. Ez a változás a zenehallgatás megkönnyítését volt hivatott szolgálni, ezzel azonban valahol elveszett annak „romantikája” is.

Juhász Gábor

Juhász Gábor

Mi marad tehát akkor, ha nincs semmi, ami tapintható, csak ami hallható? Nem más, mint a zene. Ez az, ami összeköti az összes hanghordozót, a hanglemeztől kezdve az interneten megosztott zenés fájlokig, hiszen mindnek a közös szubsztanciája a zene maga. A terep megváltozott, de a zene megmaradt: a kurzor lett az új lemezjátszó tű. Segítségével elindíthatjuk, megállíthatjuk, majd a későbbiek folyamán folytathatjuk a zene hallgatását. Ez érvényes Juhász Gábor Good Night című albumára is, a lemez tételei külön-külön kerültek feltöltésre, így a hallgató válogathat, mely darabokat kívánja meghallgatni, milyen sorrendben.

Így is lehet télen utazni

Olvassa el Zipernovszky Kornél írását Juhász Gábor Good Night című albumárólide kattintva!

A Good Night című albumon - melyről több nagyon elismerő méltatás és kritika jelent meg - saját szerzemények és feldolgozások egyaránt hallhatóak. Egyedi stílusjegyeket felvonultató kompozíciói mellett Juhász Gábor tiszteleg Kenny Wheeler és Charlie Haden emléke előtt, de Franz Schubert Téli utazás című dalciklusából is hallhatunk szemelvényeket. Ez önmagában különlegességet ígér, hiszen a komolyzene és a jazz találkozása mindig izgalmas pillanatokat rejt a kifinomult ízlésű zenerajongók számára. Ugyanez mondható el az albumot megkoronázó Román népi táncok két tételének feldolgozásáról is, hiszen a népzene és a jazz házasítása mindig egyedülálló zenei ízvilágot eredményez. Érdekességként megemlítendő, hogy a Román népi táncok című művet Bartók Béla 1915-ben írta, így Juhász Gábor feldolgozása éppen az eredeti mű megjelenésének 100. évfordulóján került fel a világhálóra.

A jazznap.hu részletes programját megtalálja ide kattintva!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Vizuál

Ruben Brandt visszatért a tett helyére – interjú Milorad Krstić-csel

Milorad Krstić animált krimije, a Ruben Brandt 40 ezer néző felett jár, és közel került az Oscar-jelöltséghez. A Műcsarnokban rendezett kiállítással a kör teljessé vált, a festménytolvaj visszatért születési helyére. A művészettörténeti utalásokkal zsúfolt mozi 2018 egyik legmeghatározóbb mozzanata volt a magyar kultúrában, így alkotója bekerült az idei Kult50-be is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

Szabad Hangok - Dés László Free Sounds Quartet

Dés László és zenekara csak hangszeres tudásukra, a fülükre és érzékenységükre hagyatkozva, minden előzetes próba, egyeztetés nélkül játszanak, a teljes szabadság örömével május 27-én az Óbudai Társaskörben.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.
Jazz/World müpa

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Jazz/World ajánló

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.