Jazz/World

A kurzor lett az új lemezjátszó tű

2016.04.01. 18:01
Ajánlom
Juhász Gábor a világ legnagyobb videó-megosztóján tavaly októberben tette mindenki számára ingyenesen elérhetővé Good Night című lemezét. A különleges zenei anyag Juhász Gábor triójának előadásában a Nyitott Műhelyben élőben is élvezhető lesz, méghozzá a Nemzetközi Jazz Nap keretein belül, 2016. április 30-án, este nyolc órától. A produkció a Nyitott Műhely ingyenes jazznapi programja.

Amikor a ma már másodvirágzását élő mikrobarázdás hanglemez helyét a nyolcvanas években kezdte átvenni a háztartásokban a kompaktlemez, azaz a CD, ugyanazzal a „dilemmával” szembesült a zenehallgató közönség, mint napjainkban. Ma ugyanis, az úgynevezett digitális korban úgy tűnik, a zenei anyagok a fizikai formátumok terepéről idővel véglegesen át fognak költözni az internet világába. Ha belegondolunk, a hanglemez esetében szinte kézzel fogható nyoma volt a zenének a LP felületén. Egy tű, és a hozzá tartozó hangrendszer kellett ahhoz, hogy a mikrobarázdákban rejtőző zene megszólaljon, örömteli pillanatokat okozva ezzel a hallgatóknak. A CD megjelenésével ez megváltozott: képbe került a digitalizáció, és a mikrobarázdákat felváltották a kitapinthatatlan digitális jelek. Ez a változás a zenehallgatás megkönnyítését volt hivatott szolgálni, ezzel azonban valahol elveszett annak „romantikája” is.

Juhász Gábor

Juhász Gábor

Mi marad tehát akkor, ha nincs semmi, ami tapintható, csak ami hallható? Nem más, mint a zene. Ez az, ami összeköti az összes hanghordozót, a hanglemeztől kezdve az interneten megosztott zenés fájlokig, hiszen mindnek a közös szubsztanciája a zene maga. A terep megváltozott, de a zene megmaradt: a kurzor lett az új lemezjátszó tű. Segítségével elindíthatjuk, megállíthatjuk, majd a későbbiek folyamán folytathatjuk a zene hallgatását. Ez érvényes Juhász Gábor Good Night című albumára is, a lemez tételei külön-külön kerültek feltöltésre, így a hallgató válogathat, mely darabokat kívánja meghallgatni, milyen sorrendben.

Így is lehet télen utazni

Olvassa el Zipernovszky Kornél írását Juhász Gábor Good Night című albumárólide kattintva!

A Good Night című albumon - melyről több nagyon elismerő méltatás és kritika jelent meg - saját szerzemények és feldolgozások egyaránt hallhatóak. Egyedi stílusjegyeket felvonultató kompozíciói mellett Juhász Gábor tiszteleg Kenny Wheeler és Charlie Haden emléke előtt, de Franz Schubert Téli utazás című dalciklusából is hallhatunk szemelvényeket. Ez önmagában különlegességet ígér, hiszen a komolyzene és a jazz találkozása mindig izgalmas pillanatokat rejt a kifinomult ízlésű zenerajongók számára. Ugyanez mondható el az albumot megkoronázó Román népi táncok két tételének feldolgozásáról is, hiszen a népzene és a jazz házasítása mindig egyedülálló zenei ízvilágot eredményez. Érdekességként megemlítendő, hogy a Román népi táncok című művet Bartók Béla 1915-ben írta, így Juhász Gábor feldolgozása éppen az eredeti mű megjelenésének 100. évfordulóján került fel a világhálóra.

A jazznap.hu részletes programját megtalálja ide kattintva!

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Zenés színház

Feladat sosem találja készületlenül – Misura Zsuzsa születésnapjára

A Liszt Ferenc-díjas szoprán, Misura Zsuzsa 1973-ban kezdte pályafutását a Magyar Állami Operaházban, amelynek örökös tagja. A napokban ünnepelte 75. születésnapját, ennek alkalmából köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Most megtudhatod, kik alakítják a jövőben a magyar jazzt

Tizenkettedik alkalommal jelentkezik Közép-Európa legjelentősebb, jazztehetségeket felvonultató tehetségbörzéje, a Jazz Showcase február 8 és 10. között, ahol a fiatalok mellett már ismert magyar és külföldi előadók is fellépnek az esti nagy koncerteken.
Jazz/World ajánló

Hajdu Kláráért szurkolhatunk A Dal 2019 előválogatójában

A Dal 2019 legjobb 30 mezőnyébe bekerült a magyar jazzélet egyik kiemelkedő énekese, Hajdu Klára a You’re gonna rise című dalával, amit január 26-án mutat be élő adásban.
Jazz/World videó

A kecskeméti zeneiskola a Trónok harca zenéjével támadott a plázában

Kétszáz zenész és énekes ünnepelte villámcsődülettel az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola fennállásának 125. évfordulóját. Videó!
Jazz/World ajánló

„…a jó dolgok úgyis összekapcsolódnak"

A 2019. esztendőben több jubileumi programmal lép a Pesti Vigadó színpadára a Kaláka együttes: Kiss Anna 80. születésnapja, Kányádi Sándor születésének 90. évfordulója, valamint Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából. A rendezvényekről és az 50 éves együttes titkáról Gryllus Dániellel, a Kaláka alapítójával, a Gryllus Kiadó vezetőjével beszélgettünk.
Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.