Jazz/World

A lamantin szárazföldi élőhelye Szombathely

2010.06.12. 10:12
Ajánlom
Szombathely legfiatalosabb fesztivál-hangulata kel életre a most már tíz éve működő Lamantin Jazz Fesztiválok és nyári táborok alkalmával.

A lamantin egy meglepően ormótlan emlős állat, amit csak részben magyaráz, hogy a szirénfélék családjába tartozik, amit másképp tengeri teheneknek is nevezünk. De mindez csak azért érdekes, mert ez a lény a névadója a szombathelyi jazzélet legfelemelőbb eseményének. A Lamantin Jazz Fesztivál évtizedes múltra tekint vissza. A fesztivál attól igazán különleges, hogy együtt rendezik a Lamantin Improvizációs Táborral, amelyen a tanárok a magyar jazzélet vezető személyiségei közül kerülnek ki (Márkus Tibor, Spányi Emil, Friedrich Károly, Tóth Viktor, Elek István, Lakatos Ágnes és sokan mások), amelynek tanári és diákzenekarai is fellépnek a fesztiválon, és a fesztivál külföldi, főleg amerikai sztárjai általában tanítanak is.  

Az esti koncerteken fellép a Bolyki Brothers és az amerikai The Johnny Thompson Singers, ők képviselk a gospelt, a Tátrai Trend a rockjazzt. Ugyancsak Amerikából érkezik az ott tanuló Juhász Márton együttese, a franciaországi Ozone Trio Spányi Emillel, és (szemben a korábban meghirdetetett műsorral nem Scott Hamilton, hanem), a legendás amerikai szaxofonos, Benny Golson lesz a fesztivál és a tábor fő attrakciója, aki 22-én ad koncertet saját kvartettje élén. A fő helyszín a Fő téren álló fesztiválsátor, valamint a belváros kávézói és éttermei, köztük a Lamantin Club (Country Club).

Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor
Június 20-26, Szombathely, több helyszínen

Programkereső

Legolvasottabb

Jazz/World

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.
Könyv

A sors kövei – 140 éve született Virginia Woolf

A modern angol próza és lélektani regény egyik megteremtőjeként is ismert Virginia Woolf a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi alkotója, aki bár sikeres írói karriert tudhat maga mögött, az életében elszenvedett traumákat sosem tudta feldolgozni.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World Film

Néhány napig újra mozivásznon a Queen legendás budapesti koncertje

A Queen 1986-os Népstadion-beli koncertjéről készült filmet vetítik minden este január 27. és február 1. között, a MOM Park megújult mozijában, a Cinema MOM-ban. A Hungarian Rhapsody címmel újra kiadott koncertfilm fantasztikusan adja vissza a koncert és a kor hangulatát.
Jazz/World ajánló

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.
Jazz/World ajánló

„Ez az a muzsika, amire még a kőszívűek is szerelmesek tudnak lenni”

Bonchidai táncok, zenék minden szerdán a Fonóban, ahol ezen a héten kivételesen pénteken is bonchidai muzsikával telik meg a ház: Ocskay Rita és barátai lemezbemutató koncertjére január 28-án, pénteken kerül sor. 
Jazz/World ajánló

Alfredo Rodriguez és Pedrito Martinez a BJC-ben

A fiatal, harminchat éves zongorista, Alfredo Rodriguez 2019-es Duologue with Pedro Martinez címmel megjelent lemezének anyagát mutatja be január 22-én este a BJC-ben, a világ egyik legismertebb latin ritmushangszeresének részvételével.
Jazz/World gyász

Elhunyt Meat Loaf

A Grammy-díjas énekes 74 éves korában, családja körében halt meg, a halál okát nem közölték.