Jazz/World

A latin jazz magyar dívája a BJC-ben

2014.05.27. 12:53
Ajánlom
Nemrég még a New York Jazz Competition Gala koncertjén énekelt együtt hatalmas jazzlegendákkal, most pedig a Budapest Jazz Clubban fog koncertezni triójával Pátkai Rozina, a bossa nova és a latin jazzstanderdek hazai nagyasszonya.

Pátkai Rozina az az énekesnő, aki Magyarországtól Amerikáig felhívja magára a figyelmet csodás hangjával, előadásmódjával, személyiségével. Kivételes tehetsége meglepően rövid idő alatt az élvonalba emelte.

Az olasz gyökerekkel rendelkező fiatal magyar énekesnő pályáját klasszikus énekkel kezdte, majd a bölcsészet felé tett rövid kitérő után a jazz felé fordult. 2008-tól az ETÜD Jazz Konzervatóriumában Winand Gábortól és Elsa Vallétól tanulhatott, akik elmélyítették benne a műfaj iránti elkötelezettséget. Tanulmányai mellett részt vett számos rangos magyar és nemzetközi mesterkurzuson is. Több mint három éve robbant be a zenei köztudatba, amikor a Tóth Mátyás gitárossal alkotott Duó Bossa Novas produkcióval elnyerték a 2011-es Budapest Fringe Fesztivál különdíját, valamint ugyanebben az évben az Edinburgh Festival Fringe-en is Sell-Out Show Laurellel díjazták az előadást. Innen nem volt megállás: a 2012-ben megalakult Pátkai Rozina Quartet-tel sorra nyerték a rangos hazai és nemzetközi versenyeket. Az időközben quintetté bővült zenekarával a bossa nova, a brazil dallamvilág autentikus képviselői, de az improvizáció is közel áll hozzájuk. 2013 augusztusában Pátkai Rozina nyerte meg jazz kategóriában az amerikai Independent Music Awards (IMA) közönségdíját a Vocé e Eu című dallal. Albuma ugyanezzel a címmel tavaly szeptemberben jelent meg, amelyet az idei Independent Music Awards három kategóriában is jelölt a legjobb zenei albumok közé. Legutóbbi sikere, hogy idén tavasszal a Made in New York Jazz Competition Solo Vocal kategória döntősei közé is bekerült, valamint hangszerelés kategóriában az El Hombre Que Yo Ame című dallal, Fenyvesi Márton közreműködésével az első helyen végeztek.

Ennek kapcsán meghívást kapott New Yorkba is, ahol együtt játszhatott a zsűri tagjaival a New York Jazz Competition Gala koncertjén. A vele készült legutóbbi interjún így mesélt a New York-i kalandról: „Ez egy nagyon nagy dolog, és nem csak azért, mert egy zenésznek a jazz hazájába eljutni, ott koncertezni megtisztelő és egyben felemelő érzés, hanem azért is, mert az új albumunk lemezbemutatóját is ott tarthattuk, méghozzá egy olyan legendás jazz klubban, mint a Zinc Bar."

A Budapest Jazz Clubban május 30-án tartandó koncertjén Rozina trióban lép fel a gitáros Tóth Mátyással és a magyar ütősök kiválóságával, Dés Andrással.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.
Jazz/World zenés állatkerti esték

Hallgasson zenét az Állatkert csodás környezetében!

A Fővárosi Állat- és Növénykert idén is válogatott nyáresti koncertekkel várja a zenerajongókat július 4-étől minden szerdán.