Jazz/World

"A lényeg, hogy Beethovent játszunk"

2016.10.27. 08:27
Ajánlom
Szokatlan helyszínen, a Zeneakadémián készül lemezbemutatóra a Sárik Péter Trió november 4-én. A felvételre került Beethoven-feldolgozásokról Sárik Péter jazz-zongoristával, a formáció vezetőjével beszélgettünk, aki azt is elárulta, hogyan népszerűsíti a jazz a komolyzenét, valamint hogy legközelebb Haydn műveivel szeretne hasonló szellemben foglalkozni.
Sárik Péter

Sárik Péter (Fotó/Forrás: www.arianda.hu)

- Hogyan kerültetek kapcsolatba Beethoven zenéjével?

- A Jazzkívánságműsor koncertsorozatunk alkalmával a közönségünk kedvenc zenéit dolgoztuk fel a saját stílusunkban, az egyetlen kikötésünk az volt, hogy ne jazzstandardeket kérjenek. Szélesre tárult az estek palettája, és természetesen előkerültek a klasszikus zeneszerzők is, úgymint Bach, Mozart, Bartók, valamint Beethoven.

- Nem sokkal később egy egész estés felkérést kaptatok.

- Ezekből a feldolgozásokból lemez is született, amit aztán elkezdtek játszani a rádiók. Az Örömóda-átdolgozásunk felkeltette az I. kerületi polgármester érdeklődését. Felkért minket, hogy legyünk az első jazzformáció, akik egy egész estés koncertet adnak az évente megrendezett Beethoven Budán fesztiválon. A most teljes egészében lemezre került anyagnak egyébként tavaly májusban volt az ősbemutatója.

- A feldolgozások és a koncert fogadtatása pozitív volt. Milyen műveket válogattatok a CD-re?

- Mindig az a legfőbb szempont, hogy melyik darab kínálja magát leginkább a feldolgozásra. Nagyon fontos, hogy én nem vagyok klasszikus zongorista, és nem is akarom ennek a látszatát kelteni. A szimfóniarészletek átdolgozásában sok lehetőséget láttam, ezek talán jobban benne is vannak az emberek fülében. Játszunk részleteket az Eroicából, a VII. szimfóniából vagy éppen a kiinduló ötletül szolgáló IX.-ből. Válogattunk a zongoraszonátákból is, itt a legnagyobb kihívás számomra a bőgőszólam megírása volt.

- Hogyan jellemeznéd a zenei anyagot, ami a lemezre került? Mennyire tükrözi ez a saját stílusotokat?

- Fontosnak tartottam, hogy elkerüljük a stílusgikszereket, így a harmóniákat és a dallamokat nagyjából érintetlenül hagytuk, inkább a ritmus az, amibe belenyúltunk, hiszen a jazznek egyébként is ez a lételeme. Néha merészebb ötleteknek is teret adtunk, például A mormotás fiú dalát összekevertük a Take Five című jazzstandarddel.

A legfontosabb, hogy visszanyúlunk abba a korba, amikor még a klasszikus zenészek is improvizáltak,

így a lényeg nem az, hogy mindent hangról hangra játsszunk, hanem az eredeti művek hangulatát és üzenetét megtartva szőjük bele a saját gondolatainkat és érzéseinket a művekbe.

- Sokszor tapasztaljuk, hogy a klasszikus zenére kevésbé jönnek be tömegek. Ez még inkább igaz a jazzre, most mégis mintha utóbbival szeretnétek felhívni a figyelmet a komolyzenére. Nem elvetélt ötlet ez?

- Úgy tűnik, nagyon nem. Most érkeztünk vissza egy tizenegy állomásos romániai Beethoven-turnéról. Az érdeklődés hatalmas volt, és minden koncert tomboló sikerrel végződött. Beethoven és a jazz nagyon jó párosnak bizonyul. Mi szeretjük és fontosnak tartjuk a közönségünket, és ők ezt azzal hálálják meg, hogy egyre többen jönnek a koncertjeinkre. Úgy látom, hogy mind a klasszikus, mind a jazz műfajban, de említhetném a kortárs zeneszerzőket is, léteznek olyan előadók-szerzők, akik másképp gondolkodnak, így ne csodálkozzunk, ha sokan elidegenedtek tőlük. A lemez címe Sárik Péter Trió x Beethoven, ahol az x a featuring új jelzése. Ez lehet, hogy egy kicsit szemtelen cím, de talán még jobban felkelti az érdeklődést. Amúgy elég csak megnézni ezeknek a zeneszerzőknek az életét, hogy mennyire emberiek voltak, mennyire hozzánk hasonlók. Lehet, hogy mi másképp játsszuk most Beethovent, de a lényeg, hogy Beethovent játszunk.

Sárik Péter

Sárik Péter (Fotó/Forrás: www.arianda.hu)

- A lemezbemutató helyszíne a Zeneakadémia Nagyterme lesz. Mi ennek a jelentősége számotokra?

- A Zeneakadémián 2003-ban játszottam először a Jazzpression zenekarral, ami fantasztikus érzés volt, már abba is elképesztő belegondolni, hogy ki mindenki állt ott színpadra. Most januárban egy jótékonysági koncerten kóstolhattunk bele újra a légkörbe, és ami egészen biztos, hogy komolyan vesszük majd magunkat, de megtartjuk a koncertjeink közönségbarát jellegét, és egy ugyanolyan hangulatú estet tervezek, mint amit egy jazzklubban megszokhattunk.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a Port.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Színház

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?
Jazz/World balatonfüred

Kedden kezdődik a Balatonfüredi Prímásverseny

Ebben az évben a cigányprímásokon a sor, hiszen a 7. Prímásverseny nekik szól. A versenyre idén tíz prímás jelentkezett az ország több pontjáról.
Jazz/World hegedű

Ez Amerika egyik legjelentősebb hegedűkollekciója, mégis fel fogják darabolni

David Bromberg 263 historikus értékű hegedűjét tudósoknak, hangszerészeknek kellene tanulmányozni, de az amerikai Library of Congress nem akarja megvenni a gyűjteményt. Pedig megígérték.
Jazz/World gyász

Elhunyt a zenész, aki Mandelával egy színpadon énekelte az apartheid-ellenesek himnuszát

Hatvanhat éves korában kedden meghalt Johnny Clegg dél-afrikai énekes, dalszerző. Ő írta az Asimbonanga című dalt.
Jazz/World hír

Keresik Erdély legszebb magyar dalát

A zenei pályázatra erdélyi zenészek és zenekarok, amatőr és hivatásos zenészek jelentkezését várják.