Jazz/World

"A lényeg, hogy Beethovent játszunk"

2016.10.27. 08:27
Ajánlom
Szokatlan helyszínen, a Zeneakadémián készül lemezbemutatóra a Sárik Péter Trió november 4-én. A felvételre került Beethoven-feldolgozásokról Sárik Péter jazz-zongoristával, a formáció vezetőjével beszélgettünk, aki azt is elárulta, hogyan népszerűsíti a jazz a komolyzenét, valamint hogy legközelebb Haydn műveivel szeretne hasonló szellemben foglalkozni.
Sárik Péter

Sárik Péter (Fotó/Forrás: www.arianda.hu)

- Hogyan kerültetek kapcsolatba Beethoven zenéjével?

- A Jazzkívánságműsor koncertsorozatunk alkalmával a közönségünk kedvenc zenéit dolgoztuk fel a saját stílusunkban, az egyetlen kikötésünk az volt, hogy ne jazzstandardeket kérjenek. Szélesre tárult az estek palettája, és természetesen előkerültek a klasszikus zeneszerzők is, úgymint Bach, Mozart, Bartók, valamint Beethoven.

- Nem sokkal később egy egész estés felkérést kaptatok.

- Ezekből a feldolgozásokból lemez is született, amit aztán elkezdtek játszani a rádiók. Az Örömóda-átdolgozásunk felkeltette az I. kerületi polgármester érdeklődését. Felkért minket, hogy legyünk az első jazzformáció, akik egy egész estés koncertet adnak az évente megrendezett Beethoven Budán fesztiválon. A most teljes egészében lemezre került anyagnak egyébként tavaly májusban volt az ősbemutatója.

- A feldolgozások és a koncert fogadtatása pozitív volt. Milyen műveket válogattatok a CD-re?

- Mindig az a legfőbb szempont, hogy melyik darab kínálja magát leginkább a feldolgozásra. Nagyon fontos, hogy én nem vagyok klasszikus zongorista, és nem is akarom ennek a látszatát kelteni. A szimfóniarészletek átdolgozásában sok lehetőséget láttam, ezek talán jobban benne is vannak az emberek fülében. Játszunk részleteket az Eroicából, a VII. szimfóniából vagy éppen a kiinduló ötletül szolgáló IX.-ből. Válogattunk a zongoraszonátákból is, itt a legnagyobb kihívás számomra a bőgőszólam megírása volt.

- Hogyan jellemeznéd a zenei anyagot, ami a lemezre került? Mennyire tükrözi ez a saját stílusotokat?

- Fontosnak tartottam, hogy elkerüljük a stílusgikszereket, így a harmóniákat és a dallamokat nagyjából érintetlenül hagytuk, inkább a ritmus az, amibe belenyúltunk, hiszen a jazznek egyébként is ez a lételeme. Néha merészebb ötleteknek is teret adtunk, például A mormotás fiú dalát összekevertük a Take Five című jazzstandarddel.

A legfontosabb, hogy visszanyúlunk abba a korba, amikor még a klasszikus zenészek is improvizáltak,

így a lényeg nem az, hogy mindent hangról hangra játsszunk, hanem az eredeti művek hangulatát és üzenetét megtartva szőjük bele a saját gondolatainkat és érzéseinket a művekbe.

- Sokszor tapasztaljuk, hogy a klasszikus zenére kevésbé jönnek be tömegek. Ez még inkább igaz a jazzre, most mégis mintha utóbbival szeretnétek felhívni a figyelmet a komolyzenére. Nem elvetélt ötlet ez?

- Úgy tűnik, nagyon nem. Most érkeztünk vissza egy tizenegy állomásos romániai Beethoven-turnéról. Az érdeklődés hatalmas volt, és minden koncert tomboló sikerrel végződött. Beethoven és a jazz nagyon jó párosnak bizonyul. Mi szeretjük és fontosnak tartjuk a közönségünket, és ők ezt azzal hálálják meg, hogy egyre többen jönnek a koncertjeinkre. Úgy látom, hogy mind a klasszikus, mind a jazz műfajban, de említhetném a kortárs zeneszerzőket is, léteznek olyan előadók-szerzők, akik másképp gondolkodnak, így ne csodálkozzunk, ha sokan elidegenedtek tőlük. A lemez címe Sárik Péter Trió x Beethoven, ahol az x a featuring új jelzése. Ez lehet, hogy egy kicsit szemtelen cím, de talán még jobban felkelti az érdeklődést. Amúgy elég csak megnézni ezeknek a zeneszerzőknek az életét, hogy mennyire emberiek voltak, mennyire hozzánk hasonlók. Lehet, hogy mi másképp játsszuk most Beethovent, de a lényeg, hogy Beethovent játszunk.

Sárik Péter

Sárik Péter (Fotó/Forrás: www.arianda.hu)

- A lemezbemutató helyszíne a Zeneakadémia Nagyterme lesz. Mi ennek a jelentősége számotokra?

- A Zeneakadémián 2003-ban játszottam először a Jazzpression zenekarral, ami fantasztikus érzés volt, már abba is elképesztő belegondolni, hogy ki mindenki állt ott színpadra. Most januárban egy jótékonysági koncerten kóstolhattunk bele újra a légkörbe, és ami egészen biztos, hogy komolyan vesszük majd magunkat, de megtartjuk a koncertjeink közönségbarát jellegét, és egy ugyanolyan hangulatú estet tervezek, mint amit egy jazzklubban megszokhattunk.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a Port.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.