Jazz/World

"A lényeg, hogy Beethovent játszunk"

2016.10.27. 08:27
Ajánlom
Szokatlan helyszínen, a Zeneakadémián készül lemezbemutatóra a Sárik Péter Trió november 4-én. A felvételre került Beethoven-feldolgozásokról Sárik Péter jazz-zongoristával, a formáció vezetőjével beszélgettünk, aki azt is elárulta, hogyan népszerűsíti a jazz a komolyzenét, valamint hogy legközelebb Haydn műveivel szeretne hasonló szellemben foglalkozni.
Sárik Péter

Sárik Péter (Fotó/Forrás: www.arianda.hu)

- Hogyan kerültetek kapcsolatba Beethoven zenéjével?

- A Jazzkívánságműsor koncertsorozatunk alkalmával a közönségünk kedvenc zenéit dolgoztuk fel a saját stílusunkban, az egyetlen kikötésünk az volt, hogy ne jazzstandardeket kérjenek. Szélesre tárult az estek palettája, és természetesen előkerültek a klasszikus zeneszerzők is, úgymint Bach, Mozart, Bartók, valamint Beethoven.

- Nem sokkal később egy egész estés felkérést kaptatok.

- Ezekből a feldolgozásokból lemez is született, amit aztán elkezdtek játszani a rádiók. Az Örömóda-átdolgozásunk felkeltette az I. kerületi polgármester érdeklődését. Felkért minket, hogy legyünk az első jazzformáció, akik egy egész estés koncertet adnak az évente megrendezett Beethoven Budán fesztiválon. A most teljes egészében lemezre került anyagnak egyébként tavaly májusban volt az ősbemutatója.

- A feldolgozások és a koncert fogadtatása pozitív volt. Milyen műveket válogattatok a CD-re?

- Mindig az a legfőbb szempont, hogy melyik darab kínálja magát leginkább a feldolgozásra. Nagyon fontos, hogy én nem vagyok klasszikus zongorista, és nem is akarom ennek a látszatát kelteni. A szimfóniarészletek átdolgozásában sok lehetőséget láttam, ezek talán jobban benne is vannak az emberek fülében. Játszunk részleteket az Eroicából, a VII. szimfóniából vagy éppen a kiinduló ötletül szolgáló IX.-ből. Válogattunk a zongoraszonátákból is, itt a legnagyobb kihívás számomra a bőgőszólam megírása volt.

- Hogyan jellemeznéd a zenei anyagot, ami a lemezre került? Mennyire tükrözi ez a saját stílusotokat?

- Fontosnak tartottam, hogy elkerüljük a stílusgikszereket, így a harmóniákat és a dallamokat nagyjából érintetlenül hagytuk, inkább a ritmus az, amibe belenyúltunk, hiszen a jazznek egyébként is ez a lételeme. Néha merészebb ötleteknek is teret adtunk, például A mormotás fiú dalát összekevertük a Take Five című jazzstandarddel.

A legfontosabb, hogy visszanyúlunk abba a korba, amikor még a klasszikus zenészek is improvizáltak,

így a lényeg nem az, hogy mindent hangról hangra játsszunk, hanem az eredeti művek hangulatát és üzenetét megtartva szőjük bele a saját gondolatainkat és érzéseinket a művekbe.

- Sokszor tapasztaljuk, hogy a klasszikus zenére kevésbé jönnek be tömegek. Ez még inkább igaz a jazzre, most mégis mintha utóbbival szeretnétek felhívni a figyelmet a komolyzenére. Nem elvetélt ötlet ez?

- Úgy tűnik, nagyon nem. Most érkeztünk vissza egy tizenegy állomásos romániai Beethoven-turnéról. Az érdeklődés hatalmas volt, és minden koncert tomboló sikerrel végződött. Beethoven és a jazz nagyon jó párosnak bizonyul. Mi szeretjük és fontosnak tartjuk a közönségünket, és ők ezt azzal hálálják meg, hogy egyre többen jönnek a koncertjeinkre. Úgy látom, hogy mind a klasszikus, mind a jazz műfajban, de említhetném a kortárs zeneszerzőket is, léteznek olyan előadók-szerzők, akik másképp gondolkodnak, így ne csodálkozzunk, ha sokan elidegenedtek tőlük. A lemez címe Sárik Péter Trió x Beethoven, ahol az x a featuring új jelzése. Ez lehet, hogy egy kicsit szemtelen cím, de talán még jobban felkelti az érdeklődést. Amúgy elég csak megnézni ezeknek a zeneszerzőknek az életét, hogy mennyire emberiek voltak, mennyire hozzánk hasonlók. Lehet, hogy mi másképp játsszuk most Beethovent, de a lényeg, hogy Beethovent játszunk.

Sárik Péter

Sárik Péter (Fotó/Forrás: www.arianda.hu)

- A lemezbemutató helyszíne a Zeneakadémia Nagyterme lesz. Mi ennek a jelentősége számotokra?

- A Zeneakadémián 2003-ban játszottam először a Jazzpression zenekarral, ami fantasztikus érzés volt, már abba is elképesztő belegondolni, hogy ki mindenki állt ott színpadra. Most januárban egy jótékonysági koncerten kóstolhattunk bele újra a légkörbe, és ami egészen biztos, hogy komolyan vesszük majd magunkat, de megtartjuk a koncertjeink közönségbarát jellegét, és egy ugyanolyan hangulatú estet tervezek, mint amit egy jazzklubban megszokhattunk.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a Port.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

Elhunyt Kovács Zsuzsa

A művészt hosszas betegség után pénteken érte a halál, temetéséről később intézkednek.
Klasszikus

Klasszikusok merengős és borongós estékre

Zenei válogatásunk magányos vagy csöndes estékhez, amikor egy forró bögre teával az ember átadja magát a semmittevésnek, a meditációnak, majd előbb-utóbb az álomnak is.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Vizuál

A rokokó sztárfestője még a gipszstukkókat is belekomponálta freskóiba

Giovanni Battista Tiepolo a mennyezetet égbolttá változtatta, arisztokrata megbízóit szinte istenként ábrázolta. Kétszázötven éve, 1770. március 27-én halt meg a 18. századi dekoratív festészet legnagyobb alakja, "Velence legjobb festője". 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A járvány alatt is dolgozókért szól a Neked írom a dalt különleges verziója - Videó!

A dal szerzője, Presser Gábor mellett olyan művészek énekelnek együtt, mint Zorán vagy Charlie - összesen negyvenhárman köszönik meg az egészségügyiben vagy kereskedelemben dolgozók és a tanárok munkáját.
Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.
Jazz/World online közvetítés

„A zene lelki táplálék” – Erkélykoncertek a Hagyományok Házában minden délben

A Hagyományok Háza minden délben koncertsorozattal jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook oldalán követhető.
Jazz/World magazin

A Hungarian FolkEmbassy & Barátai népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról

A magyar-lengyel barátság napján, március 23-án látott napvilágot a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén.
Jazz/World gyász

Elhunyt Manu Dibango jazz-szaxofonos

A fúziós jazz legendás alakjának halálát az új koronavírushoz köthető tüdőgyulladás okozta. 86 éves volt.