Jazz/World

A Magyar Jazz Quartet a BJC-ben

2009.04.07. 00:00
Ajánlom
Egy legendás együttes lép április 11-én a Budapest Jazz Club színpadára: a Magyar Jazz Quartet dallamos zenéjét, markáns ritmusait és energikus szólóit este kilenctől hallhatjuk.

A magyar jazztörténet egyik legjelentősebb formációja 1986-ban adta első koncertjét a Kertészeti Egyetem jazz klubjában. A zenekar tagjait már ekkor a hazai jazzélet nagy formátumú előadóiként ismerte a közönség. A főként saját szerzeményeket játszó négyest talán épp emiatt már a kezdetektől rendkívüli érdeklődés, sőt rajongás kísérte. Több rádiófelvételük készült, ám az eredeti felállásban egyetlen lemezük jelent meg, a New Age, mely minden idők egyik legnagyobb példányszámban eladott hazai jazzkiadványa. Az újjáalakulás után 2007-ben megjelent Last Time Together című lemezük a kiváló magyar szaxofonosnak, Ablakos Lakatos Dezsőnek és az eredeti formáció dobosának, Jávori Vilmosnak állít emléket. A zenekar tagjai, Szakcsi Lakatos Béla zongorista, Vasvári Pál basszusgitáros, Szende Gábor dobos, valamint az idén Szabó Gábor díjjal kitüntetett szaxofonos, Csepregi Gyula, a hazai és a nemzetközi jazzélet közkedvelt és keresett művészei, ezért a formáció ritka fellépései valódi zenei csemegének számítanak. A koncertet este tizenegytől ingyenes, hajnalba nyúló jam session követi.

(2009. április 11. 21:00 Budapest Jazz Club (Budapest) – Magyar Jazz Quartet)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.