Jazz/World

A Magyar Jazz Ünnepe

2007.03.09. 00:00
Ajánlom
Ismét önálló rendezvényként kerül sor a Magyar Jazz Ünnepére: március 22-24 között a Benczúr Házban tart fantasztikus koncertsorozatot a Magyar Jazz Szövetség.

A Szövetség 1990-es megalakulása óta rendezte meg évente a Magyar Jazz Ünnepét, azonban egy évtized elteltével más rendezvények keretében élt tovább a fesztivál. Néhány éves szünet után most ismét "egyedülálló" zenei esemény részesei lehetünk, a hazai jazz világ jól ismert művészei mellett fiatal tehetségek is bemutatkoznak majd a patinás Benczúr Házban.

A Magyar Jazz Szövetség vezetői a Szabó Gábor Jazz-életműdíjat 1992 óta ítélik oda minden évben egy muzsikusnak: elsőként Kovács Gyula posztumusz kapta meg, majd Gonda János, Szakcsi Lakatos Béla, Kőszegi Imre, Garay Attila, Lakatos "Ablakos" Dezső (posztumusz), Berkes Balázs, László Attila, Vukán György, Tomsits Rudolf, Babos Gyula, Berki Tamás, Bontovics Kati és Friedrich Károly munkáját ismerték el. Az idei kitüntetett Jávori Vilmos lett, a kitűnő jazzdobos azonban február 20-án, súlyos betegség következtében elhunyt. Így sajnos posztumusz díjról van szó, március 22-én a fesztivál nyitókoncertjén rá is emlékeznek majd a korábbi díjazottak.

A nyitókoncert után a Díszteremben a magyar jazz meghatározó egyéniségei játszanak a három estén, köztük Gonda János, László Attila, Borbély Mihály, Zsoldos Béla, Tommy Vig, valamint Márkus Tibor, aki együttesét, az Equinox formációt vonósokkal egészíti most ki. A záró napon, szombaton este hét órától a kiugró tehetségű, rangos nemzetközi fesztiválokon is elismert fiataloké a fő szerep. Elsőként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének big bandje játszik László Attila vezetésével, majd az Oláh Szabolcs Quartet, Tóth Viktor Tercettje, végül pedig a 2005-ös Montreux Jazz Festival énekversenyének első helyezettje, Szőke Nikoletta és zenekara, a Jazzclusive hallható.

A Szövetség mostantól országos eseményként szeretné megrendezni évente a Magyar Jazz Ünnepét, azaz vidéki városok is kapcsolódnak majd hozzá. Több nagyvárosból jelezték, hogy szívesen részt vesznek a jövőben, Szombathelyen és Debrecenben már az idén is lesz olyan koncert, amely a Magyar Jazz Ünnepéhez kapcsolódik.

(2007. március 22-24. Benczúr Ház (Budapest) – A Magyar Jazz Ünnepe, jegyár 3 napra: 3000 Ft, napijegy: 1300 Ft, diákjegy egy napra: 600 Ft)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.