Jazz/World

A Magyar Jazz Ünnepe

2007.03.09. 00:00
Ajánlom
Ismét önálló rendezvényként kerül sor a Magyar Jazz Ünnepére: március 22-24 között a Benczúr Házban tart fantasztikus koncertsorozatot a Magyar Jazz Szövetség.

A Szövetség 1990-es megalakulása óta rendezte meg évente a Magyar Jazz Ünnepét, azonban egy évtized elteltével más rendezvények keretében élt tovább a fesztivál. Néhány éves szünet után most ismét "egyedülálló" zenei esemény részesei lehetünk, a hazai jazz világ jól ismert művészei mellett fiatal tehetségek is bemutatkoznak majd a patinás Benczúr Házban.

A Magyar Jazz Szövetség vezetői a Szabó Gábor Jazz-életműdíjat 1992 óta ítélik oda minden évben egy muzsikusnak: elsőként Kovács Gyula posztumusz kapta meg, majd Gonda János, Szakcsi Lakatos Béla, Kőszegi Imre, Garay Attila, Lakatos "Ablakos" Dezső (posztumusz), Berkes Balázs, László Attila, Vukán György, Tomsits Rudolf, Babos Gyula, Berki Tamás, Bontovics Kati és Friedrich Károly munkáját ismerték el. Az idei kitüntetett Jávori Vilmos lett, a kitűnő jazzdobos azonban február 20-án, súlyos betegség következtében elhunyt. Így sajnos posztumusz díjról van szó, március 22-én a fesztivál nyitókoncertjén rá is emlékeznek majd a korábbi díjazottak.

A nyitókoncert után a Díszteremben a magyar jazz meghatározó egyéniségei játszanak a három estén, köztük Gonda János, László Attila, Borbély Mihály, Zsoldos Béla, Tommy Vig, valamint Márkus Tibor, aki együttesét, az Equinox formációt vonósokkal egészíti most ki. A záró napon, szombaton este hét órától a kiugró tehetségű, rangos nemzetközi fesztiválokon is elismert fiataloké a fő szerep. Elsőként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének big bandje játszik László Attila vezetésével, majd az Oláh Szabolcs Quartet, Tóth Viktor Tercettje, végül pedig a 2005-ös Montreux Jazz Festival énekversenyének első helyezettje, Szőke Nikoletta és zenekara, a Jazzclusive hallható.

A Szövetség mostantól országos eseményként szeretné megrendezni évente a Magyar Jazz Ünnepét, azaz vidéki városok is kapcsolódnak majd hozzá. Több nagyvárosból jelezték, hogy szívesen részt vesznek a jövőben, Szombathelyen és Debrecenben már az idén is lesz olyan koncert, amely a Magyar Jazz Ünnepéhez kapcsolódik.

(2007. március 22-24. Benczúr Ház (Budapest) – A Magyar Jazz Ünnepe, jegyár 3 napra: 3000 Ft, napijegy: 1300 Ft, diákjegy egy napra: 600 Ft)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.