Jazz/World

A Magyar Jazz Ünnepe

2007.03.09. 00:00
Ajánlom
Ismét önálló rendezvényként kerül sor a Magyar Jazz Ünnepére: március 22-24 között a Benczúr Házban tart fantasztikus koncertsorozatot a Magyar Jazz Szövetség.

A Szövetség 1990-es megalakulása óta rendezte meg évente a Magyar Jazz Ünnepét, azonban egy évtized elteltével más rendezvények keretében élt tovább a fesztivál. Néhány éves szünet után most ismét "egyedülálló" zenei esemény részesei lehetünk, a hazai jazz világ jól ismert művészei mellett fiatal tehetségek is bemutatkoznak majd a patinás Benczúr Házban.

A Magyar Jazz Szövetség vezetői a Szabó Gábor Jazz-életműdíjat 1992 óta ítélik oda minden évben egy muzsikusnak: elsőként Kovács Gyula posztumusz kapta meg, majd Gonda János, Szakcsi Lakatos Béla, Kőszegi Imre, Garay Attila, Lakatos "Ablakos" Dezső (posztumusz), Berkes Balázs, László Attila, Vukán György, Tomsits Rudolf, Babos Gyula, Berki Tamás, Bontovics Kati és Friedrich Károly munkáját ismerték el. Az idei kitüntetett Jávori Vilmos lett, a kitűnő jazzdobos azonban február 20-án, súlyos betegség következtében elhunyt. Így sajnos posztumusz díjról van szó, március 22-én a fesztivál nyitókoncertjén rá is emlékeznek majd a korábbi díjazottak.

A nyitókoncert után a Díszteremben a magyar jazz meghatározó egyéniségei játszanak a három estén, köztük Gonda János, László Attila, Borbély Mihály, Zsoldos Béla, Tommy Vig, valamint Márkus Tibor, aki együttesét, az Equinox formációt vonósokkal egészíti most ki. A záró napon, szombaton este hét órától a kiugró tehetségű, rangos nemzetközi fesztiválokon is elismert fiataloké a fő szerep. Elsőként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének big bandje játszik László Attila vezetésével, majd az Oláh Szabolcs Quartet, Tóth Viktor Tercettje, végül pedig a 2005-ös Montreux Jazz Festival énekversenyének első helyezettje, Szőke Nikoletta és zenekara, a Jazzclusive hallható.

A Szövetség mostantól országos eseményként szeretné megrendezni évente a Magyar Jazz Ünnepét, azaz vidéki városok is kapcsolódnak majd hozzá. Több nagyvárosból jelezték, hogy szívesen részt vesznek a jövőben, Szombathelyen és Debrecenben már az idén is lesz olyan koncert, amely a Magyar Jazz Ünnepéhez kapcsolódik.

(2007. március 22-24. Benczúr Ház (Budapest) – A Magyar Jazz Ünnepe, jegyár 3 napra: 3000 Ft, napijegy: 1300 Ft, diákjegy egy napra: 600 Ft)

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Jimmy Cobb jazzdobos

A legendás amerikai zenész utolsóként távozott azok közül, akik játszottak Miles Davis ikonikus szextettjében és annak Kind of Blue című 1959-es albumán.
Jazz/World mti

Online készül a Fonó az őszi, 25. évfordulóra

Virtuálisan készül fennállásának 25. évfordulójára a Fonó Budai Zeneház, az intézmény a jubileum alkalmából 25 kategóriában várja a közönség véleményét június 15-éig arról, hogy melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a kulturális intézményben.
Jazz/World gyász

Elhunyt a Ghymes együttes billentyűse, Kún Csaba

A zenész 57 évesen, betegség következtében hunyt el.
Jazz/World hír

103 évesen újra slágerlistás lett Vera Lynn

Vera Lynn lett a legidősebb énekes, aki felkerült a legjobb 40 albumot jegyző brit slágerlistára, a 103 éves énekesnő legnépszerűbb dalainak 100 című gyűjteményével pénteken a lista 30. helyére került.
Jazz/World lemez

A magyar jazzlemez, amit egy koporsóműhelyben vettek fel

„Jazz a négy fal között” című sorozatunkban a Nigun Live Inem Sargfabrik című lemezét hallgatjuk meg.