Jazz/World

A magyar jazzdal és a többi

2010.09.09. 16:55
Ajánlom
Mária – idén erre a napra esik a Magyar Dal Napja, amit a nyári fesztiválok méltó, országos lezárásának is felfoghatunk.

Az igényesebbnek tartott műfajok, a jazz és az improvizált világzene, a népzene és a megzenésített versek kedvelői is magukénak érezhetik ezt a Presser Gábor nevéhez fűződő kezdeményezést. Ezeket kutyafuttában sorra véve rögtön érdemes felhívni a figyelmet a Nyílt nap a Blokkban című rendezvényre - a Blokk a nyílván jobban ismert Dürer Kert bejáratánál található. Itt ugyanis nem lesznek hagyományos értelemben vett koncertek, de a próbatermek, műtermek és stúdiók több mint félszáz nyilvános zenekari próbának, kiállításnak és vetítésnek adnak helyet. A Babámtól (déli egy) a Volkova Sistersig (éjjel fél tizenkettő) roppant széles stíluspaletta bontakozik ki.

A nem kevésbé nyitott szellemű (össz-)művészeti csoport, a Cökxpôn Soroksári úti központja merész ráfogással a ragtime-ot választotta a magyar dal stílusául, a Bohém Ragtime Jazz Band és a Budapest Ragtime Band felléptetésével. Különböző felfogású jazzegyüttesek és szólisták láthatók-hallhatók ezeken kívül a Kobuci Kertben, a Millenárison, az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban, a Vígszínházban, a Trubadúr színpadon (ex-Portside), a Klubrádió székhelye előtt és a vidéki helyszínek közül a (Pesten kívül egyedül vitézkedő) Völgyváros Színpadán, Salgótarjánban. A Magyar Dal Fővárosa címet az évnek ezen a napján Eger viseli, itt (és sok más városban) a népzene kellő hangsúlyt kap. A csak alig sejthető okokból a Bikavérről elnevezett színpadon, a város központjában, a Dobó téren a Csík zenekar lesz a házigazda, vendégeik a Gajdos Népzenei Együttes, a Kerekes Band, Herczeg Flóra és a Veszelka Kommandó, a városon kívülről pedig Ferenczi György és a Rackajam, valamint a Kiscsillag zenekar.

A jazznek viszont lesz egy saját helyszíne is, a Budapest Jazz Club, a Magyar Jazz Dal Napja alkalmából, főleg a műfaj népszerű válfajának előadóival. Az idei év remélhetően nagy visszatérője, a United nyitja a programot délután kettőkor, és olyan nagy slágergyárosok veszik tőlük át a stafétát az estébe hajló órákban -  természetesen itt is gyors váltásokban -, mint Bódy Magdi a Stúdió 11 kíséretében, Somló Tamás és végül a Váradi Roma Café. A die-hard rajongók ezek után még épp átérnek a Müpába, hogy a szezont a Jazzforum Budapest zárókoncertjével koronázzák meg, egy tisztán instrumentális koncerten téve teljessé a melódiák és az improvizáció élményét.

A Magyar Dal Napja, szeptember 12 - országszerte

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.