Jazz/World

A Magyar Kultúra Napja a Hagyományok Házában

2006.01.19. 00:00
Ajánlom
A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Hagyományok Háza az Ifjú Szívek Magyar Táncegyüttes Felföldi levelek és a Magyar Állami Népi Együttes Az örök Kalotaszeg című műsorával várja az érdeklődőket január 22-én, pénteken 19 órától.

Az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes az 1955-ben megszüntetett hivatásos „Népes“ együttes küldetését vállalva alakult. Kiemelten foglalkozik a szlovákiai magyar és a Kárpát-medencei hagyományos tánc- és zenekultúra kutatásával, archiválásával és színpadra állításával. Az együttest pozsonyi magyar diákok alapították.

Felföldi levelek című műsorában az együttes olyan zenét és olyan táncokat mutat be, amelyek nem voltak ismeretlenek és idegenek az egy régióban, egy hazában élők számára, hiszen a gömöri embernek egykor bizonyára többet mondott egy szlovák forgatós, mint a kalotaszegi legényes, mivel korábban itt a magyarok is ugyanolyat táncoltak. Gyűjtőútjain bizonyára hasonló táncokat láthatott Bartók és Kodály; leveleikből, valamint Petőfi Sándor írásaiból érdekes és izgalmas korrajzot kapunk az emberek életmódjáról, szokásairól. Ezekből a mozaikkockákból áll össze az előadás.

A Magyar Állami Népi Együttes új műsora, Az örök Kalotaszeg – In memoriam Varga Ferenc “Csipás” egy bánffyhunyadi zenész család, a Vargák ("Csipások") zenéje kapcsán foglalja össze Kalotaszeg tipikus román, magyar, cigány népzenéjét, táncait.

Ha a Magyarország felől utazó átkel a Királyhágón, hamarosan Kalotaszegen találja magát. Jellegzetes, dombos erdélyi táj a Nyugati-Kárpátok árnyékában. Az első jelentősebb városka Bánffyhunyad, ahol a megcsúnyult, modern építmények mögött még fellelhetők a falusi lét romjai. A város elején csillogó, pléhfedelű, Mercedes-jelvényű cigánypaloták, a legújabb idők szomorúan hivalkodó építményei. A Főtéren tatárjárás után épült magyar református templom. A vasúton túl, Váralmás felé cigánykolónia, düledező, széteső házakkal. Ezen a fertályon élnek ma is a "magyar", református cigány "Csipások". A család első híresebb tagja Varga Ferenc "Csipás", a "balkezes" volt. Fiai is zenészek lettek, s mivel ezen a tájon hagyományosan a cigányok szolgáltatták a zenét mindenkinek, apjuk örökébe léptek. Egész Kalotaszegen közmegelégedésre játszottak magyaroknak, románoknak, cigányoknak egyaránt. A fejben és szívben összegyűlt hatalmas tudás ifjabb Varga Ferenc "Csipás" művészetében tetőzött. Az általa képviselt kiegyensúlyozott, az előadásmódra, hegedűtónusra és arányokra magas szinten figyelő hangszeres népzene az egyéni, virtuóz hangzás és a közösségi tudás örökérvényű, művészi szintézise. A "Csipás" név a magyar népzenészek között összefonódott Kalotaszeggel, legendává vált.

Az a világ, amelynek zenéje, táncai e produkcióban megtalálhatók, végérvényesen elmúlt, ám a drasztikus, kijózanító változások, a durva pléh-realitás ellenére fejünkben és szívünkben örökre megmarad. Együtt élünk őseink Kalotaszegével. A vidék nemzeteinek jellemző táncai összefonódnak ezzel a zenével, amely egységes, örökérvényű és magyar.

A műsorban Demeter Erika román, Herczku Ágnes és Lengyel László „Türei” magyar, valamint Varga István „Csipás” cigány dalokat énekel. A műsort Kelemen László szerkesztette.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.