Jazz/World

A Majazzből Jazzma lett

2011.03.03. 23:45
Ajánlom
A jazzma.hu oldalon a tervek szerint naponta olvashatnak majd friss híreket a jazz világából a műfaj kedvelői.

A Jazzma egy korábbi nyomtatott lap, a MaJazz utódának tekinti magát, amely 15 és fél év után, haladva a korral, egy akár naponta többször frissülő internetes oldalon jelentkezik. A MaJazz című havilap 1995 októberében indult, a szerkesztőség mindössze háromtagú volt: Maloschik Róbert volt a főszerkesztő, Szász Gabriella és Csányi Attila, a Magyar Jazz Kutatási Társaság alelnöke pedig főmunkatársként dolgozott. Az 1996 decemberéig működő szaklapban a kiemelkedő magyar zenészek mellett amerikai világsztárokkal készült interjúk is rendszeresen olvashatók voltak: az első szám címlapsztorija például Wynton Marsalis nevéhez fűződött.

Az egyszervolt magazin alapító tagjai közül mindhárman munkatársai lesznek az internetes orgánumnak is. A csapatot a tervek szerint szerzőként más kritikusok és muzsikusok is kiegészítik majd. A későbbiekben a munkába bevonnak két fiatal gyakornokot is, akik saját nemzedékükhöz szólnak. Egyikük kimondottan roma muzsikusokkal foglalkozik majd, a másik pedig a hazai jazzklubok életet térképezi fel.

A honlap elsődleges célja, hogy népszerűsítse a fiatal hazai jazzmuzsikusokat, de helyet kapnak majd az oldalon külföldi hírek is. Külön rovat foglalkozik a feltörekvő ifjú zenészekkel (JazzUp), a már ismert hazai muzsikusokkal (Sztárinterjú), ezen kívül hazai és külföldi hírek, valamint koncertnaptár is található az oldalon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.