Jazz/World

A makrokozmosz nyitott világa

2014.12.09. 16:29
Ajánlom
A legendás gitáros, Babos Gyula új produkcióval áll a Fesztivál Színház közönsége elé, de a Makrokozmosz anyagában a régi rajongók ráismernek majd felfogásának állandó elemeire.

Babos Gyula mindig élen járt az új stílusok meghonosításában, miközben most is ugyanaz a fantasztikus mesélő, aki a melódia szépségét és a jazzritmus lüktetését különböző hátterek előtt mindig fenntartja zenekaraival. Pege Aladárral a Kexben, Szakcsi Lakatos Bélával a Rákfogóban játszott, majd a Saturnusszal érte el máig tartó népszerűségét. A Sonynál több mint egy tucat országban kiadott Blue Victory kicsit törlesztette a lemezipar adósságait vele szemben, Victor Bailey, James Moody, Terri Lyne Carrington,Tony Scott, Frank Zappa, Jiří Stivín oldalán koncertezett és készített felvételeket.

A Babos Project Romanival egyéni módon ötvözte a roma zenei hagyományt a jazzel, és mesélős kedve azóta alakult zenekaraiban sem csökkent. Legutóbbi együttesében már szerepelt egy középgenerációs szólista, Lantos Zoltán hegedűs személyében. A mindig vállalkozó kedvű, örökifjú (hihetetlen, de már hatvanöt éves) gitáros-zenekarvezető az új produkciójához most két karakteres zenészt is meghívott ebből a korosztályból. Fekete-Kovács Kornél zenekarával már nyáron játszott együtt Babos. Nyilatkozata szerint erősen építeni fog arra a fajta tűzre, erőre és arra a zenei világra, amit ő a trombitájával vagy a szárnykürtjével meg tud teremteni. Énekes szólistának Winand Gábort hívta meg, az ő szöveg nélküli éneklése, fantasztikus improvizációi és nagyszerű szaxofonjátéka társulnak majd Babos „repülős" szólóihoz, amelyek rég a kézjegyévé váltak. Mivel a gitár lesz az egyetlen harmóniahangszer, a trombitás szívesen közreműködik majd billentyűkön is, hogy Babos szólóinak is legyen akkordikus alátámasztása, "hangszőnyege".

Babos általában nagy kiugrási lehetőségeket szokott adni egy-egy tehetségnek, máshol még nem hallott fiatalnak. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen köztudomású, hogy Babos Gyula a Zeneakadémia Jazz tanszéke alapítóinak egyike, még a konzis időkből, évtizedek óta folyamatosan tanít. A zenekarvezető a dobok kezelését most a huszonkét éves Czirják Tamásra bízza, akinek óriási empátiáját az első közös koncert után örömmel és meglepetten érzékelte. A bőgőszólamra a több együttesben is fontos társalkotó szerepet betöltő Orbán Györgyöt kérte fel. Orbán óriási svádával tud megszólalni, kevés bőgős ér a nyomába. A bőgős az első közös koncert után boldogan fordult a zenekarvezetőhöz azzal, hogy milyen fantasztikus volt ez a "kamarázás"! Nem csoda, mert Babos zenekarvezetőként a Miles Davis-iskola követője: most is csak irányokat adott, nem instruált részletekbe menően, inkább csak arra emlékeztette zenekarát, hogy nem "táncra" játszanak, vagyis bátran vállalják akár a szabadabb, úgynevezett széttördeléses ritmusokat is.

Babos a szavai szerint tág világ, nyitott világ. Magyarországi gyökerek, amerikai hagyományok. Van muzsikus, van hallgatója, van levegő és szabadság. A harmónia a fontos, mert a nagy térben mindenkinek megvan a maga helye.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.
Vizuál

Négy díjat nyert Los Angelesben Szajki Péter filmje

New York után Los Angelesben is díjazták Szajki Péter Most van most című alkotását. A film a Los Angeles Film Awardson a legjobb elbeszélő nagyjátékfilm és a legjobb romantikus vígjáték kategóriájában nyert, míg Tompos Kátya a legjobb színésznő, Mohai Tamás pedig a legjobb férfi főszereplő különdíját díját vehette át.
Plusz

Állami gondozott fiatalokon segít a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb ösztöndíjas projektje

2021 szeptemberétől intézményesített formában működik tovább az a kezdeményezés, melyet Czikora István László a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el 2018-ban. A projekt idén egy háromnapos táborral zárul, ám a munka ezzel nem ér véget: a művészeti foglalkozás ezután is a gyerekek mindennapjainak része lesz.
Színház

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.
Könyv

Világrekordra készül Nemere István 758. könyvével

Augusztus 7-én, szombaton az író több új könyvét is bemutatja, ezzel pedig többször is megdönti az élő szerző legtöbb megjelent könyvének világrekordját – szúrta ki a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Jazzmaraton a Kobuciban – főszerepben a szaxofon

Három ikonikus zenekar, a műfaj kvalitásos művészei és egy hosszú este augusztus 8-án a Kobuci Kertben, amikor minden a jazzről szól.
Jazz/World hír

Mozgásban – Több tájegység zenéje a Kalász Banda új lemezén

A Fonó Kiadó gondozásában jelent meg a Kalász Banda legújabb albuma, amelyen több tájegységről válogatnak az alkotók, mindegyikhez személyes kötődésekkel, végre „mozgásban”.
Jazz/World ajánló

A dal a miénk! – LGT-slágerek a Csík Zenekar előadásában

A közel 120 perces produkció egyedülálló látványtechnikával, mégis igazi Csík zenekaros környezetben varázsolja a színpadra az ötvenéves LGT dalait augusztus 6-án a Margitszigeti Színházban.
Jazz/World ajánló

Világhírű mesterpáros a Várkert Bazár színpadán

Augusztus 1-én a Zenélő Budapest nyári évadának második nagykoncertjén Tony Lakatos és Szakcsi Lakatos Béla kápráztatja el a jazz zene rajongóit.
Jazz/World lemez

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!