Jazz/World

”A mama nem énekel mindenütt…”

2008.09.30. 00:00
Ajánlom
Létezik olyan művész, kinek pályafutása nyílegyenes; egyáltalán nem jellemző rá semmiféle elbizonytalanodás, hullámvölgy, alkotói válság, viszont vitális, érzékeny és a lehető legtermészetesebb. Sebestyén Márta – a kevesek egyike –, nem titok, hogy olyan értékrendbe született, melyben minden tiszta és egyértelmű: szellemi hagyománytisztelet, kötődés, sőt, alázat, s az erre alapozott őszinte késztetés, hogy mindezt átadja, megossza másokkal.

Sebestyén Márta

Ha mindehhez még egyedülálló készség, képesség is adatott, érthető, hogy világszerte százezrek hálásak neki azért, amit tőle kaptak. Ezek után talán az sem annyira meglepő, hogy gyakorlatilag minden létező díjban és elismerésben része volt, amihez csak népdalénekesnő hozzájuthat. Sebestyén Márta a Magyar Kultúra Követe – ez az ő esetében nem csupán kitüntetés, hanem szó szerint értendő –, beszélgetésünk előtt közvetlenül éppen ebbéli minőségében érkezett haza Görögországból…

Fidelio: Mi a teendője a magyar kultúra nagykövetének?

Sebestyén Márta: Az elmúlt harminc évben nagyon sok országba jutott el általam és kollégáimnak köszönhetően a magyar népzene – a királyi udvaroktól a kisemberekig. Azt hiszem, sokkal jobb, ha országunkat kultúránkon keresztül ismerik meg, nem pedig újságokból, gazdasági vagy politikai hírekből. Most tértem haza Görögországból arról a megemlékezésről, amelyen a hatvan évvel ezelőtt hazánkba menekült görögök megköszönték, hogy annak idején Magyarország befogadta őket. Az ünnepi műsorban magyar és görög népdalokat énekeltem, melyek az idegenbe szakadásról szólnak. Az ipiroszi népzenét régóta nagyon szeretem, most végre a tájat is láthattam, ahonnan ez a zene származik.

F: Gondolom, szerte a világban sok a homály, a tévhit a magyarokkal kapcsolatban.

SM: Szerencsére én inkább azzal a réteggel találkozom, akik tudják, hogy Bartók és Kodály országát képviselem. A régóta külföldön élő magyarok olykor csalódást okoznak a tájékozatlanságukkal, és vannak őszintén érdeklődő külföldiek, akik között nem ritka a magyar népzenéért rajongó sem.

F: Talán sehol másutt nem kapott úgy új erőre a népzene, mint nálunk, és ez a a táncházmozgalomnak köszönhető.

SM: Az biztos, de új erőre kapni csak ott tud a népzene, ahol eleve élt is. A hetvenes évek végétől sok országban indultak el hasonló mozgalmak, de messze nem olyan szinten és mértékben, mint idehaza. Mi rangot adtunk a népzenének; ebben valóban úttörők vagyunk. Azóta felnőtt egy generáció, amelynek a népzene a vérévé vált. A mai táncházas zene az elevenen tapasztalt, friss gyűjtések eredménye, mely funkcionálisan kissé elkülönül az iskolában tanult népdalanyagtól. Az egyes irányzatok pedig egy-egy réteghez, talán generációhoz is kötődnek – nem ritkán ízlésbeli feszültséget is keltve –, de ez épp népzenénk sokrétűségére, gazdagságára utal. Nagy kár, hogy a mai iskolai énekoktatás ezt képtelen követni. Kodály tanár úr egyik szeme sírna, másik nevetne, ha látná azt, ami ma a népzene körül történik. A Zeneakadémián ötven év szünet után most újra indult a népzenei tanszak, emiatt büszke és boldog vagyok, s bár a rektor úr ragaszkodik hozzá, hogy valamilyen formában, például mesterkurzusokkal részt vegyek az oktatásban, ebben nekem nincs gyakorlatom. Amit én adni tudnék a fiataloknak, azok inkább érzések lennének, melyek talán motiválnák őket; lehet, hogy nem is közvetlenül a zenéről beszélnék. Ahogy a tanár úr is inkább az egész embert nevelő szándékot tartotta fontosabbnak, akinek a lelki életéhez szorosan hozzátartozik a zene.

F: Nem mindenkinek magától értetődő a zene lelki-szellemi jelentősége.

SM: Elismerem, kiváltságos helyzetben voltam gyermekkoromban. Anyukám állandóan énekelt, számomra ez volt a természetes. Az éneklés öröme olyan, mint egy boldogsághormon, ami minden bajon bármikor segít. Minden érzelem kifejezhető énekkel. Gyerekfejjel azt hittem, ez minden családban így van. Később csalódottan tapasztaltam, hogy a mama nem énekel mindenütt, hogy a városi ember orvoshoz jár, vagy gyógyszereket szed, ha valami baja van. Vagyis valahogy rá kell vezetni őket, hogy a gondok egyszerűbben is megoldhatók. Rájöttem, ez az én feladatom – a magánéletben és a színpadon.

F: „Nyitva látám mennyeknek kapuját…” címmel készül az új produkció. Mit tudhatunk róla első kézből?

SM: Ez az első olyan lemez – több mint nyolcvan közreműködői felvétel után –, ami tisztán az én koncepcióm szerint; egy templomi felkérés kapcsán készült. Istenes és világi énekek hallhatók rajta egyszerű fúvós és pengetőhangszeres kísérettel. Ezeket a dalokat korábban nem volt alkalmam énekelni, pedig nagyon szerettem volna. Most végre…

(2008. október 2. 19:30 Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - "Nyitva látám mennyeknek kapuját..." – Sebestyén Márta lemezbemutató koncertje; km.: Sebestyén Márta (ének, furulya, csörgődob), Szokolay Dongó Balázs (duda, furulyák, szaxofon), Bolya Mátyás (koboz, citerák))

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World klippremier

Egyedül a hangszerparkban – Négy dal Barabás Lőrinc készülő lemezéről

A Fidelio közönsége hallhatja elsőként Barabás Lőrinc legújabb számait, amik a következő szólólemezen is szerepelnek majd. Hangerőt fel, húszperces koncert következik az egyik legizgalmasabb jazztrombitástól.
Jazz/World fonó

Adventi dalokkal készülnek az ünnepre – Elindult a Fonó online sorozata

November 29-én útjára indult a Fonó online sorozata, melybe hétről hétre bárki bekapcsolódhat. Kubinyi Júlia népdalénekes, a Fonó népzenei művészeti vezetője adventi énekeket tanít vasárnaponként az érdeklődőknek, december 2-án pedig Gyimesi est várja a közönséget a virtuális Fonóban.
Jazz/World hír

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Jazz/World videoklip

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Jazz/World interjú

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?