Jazz/World

A marosszéki Mezőség népzenéje

A Hagyományok Háza gondozásában 2010-ben megjelent Új Pátria sorozat tizennegyedik lemeze a marosszéki Mezőség népzenéjét mutatja be.

Az Orbán Balázs által negyedik székely székként meghatározott Marosszék népessége az idők folyamán a vidék három fő folyóvölgyében, a Maros, a Nyárád és a Kis-Küküllő mentén és azok mellékvölgyeiben telepedett meg. A marosszéki területek benépesítése nagy valószínűséggel még a Székelyföld megszállásának első hullámában (11-12. század) történt, és abban főként a telegdi székelyek csoportjai vettek részt. A 13-14. században kialakult településszerkezet a 16-17. századi háborús pusztítások dacára többségében napjainkig változatlan maradt. Túlnyomórészt magyarlakta vidék máig is, csak a Mezőség felé eső részen, a Maros völgyében és a Nyárád torkolatának a közelében élnek a 17. századtól bevándorolt románok. A tájegység székhelye és fő vásáros központja az egykori szabad királyi város, a fejedelmi Erdély korában is nagy szerepet játszó Székelyvásárhely, azaz Marosvásárhely, amely az 1876. évi közigazgatási átszervezés után indult újra jelentős fejlődésnek. A székelyek néhai "fővárosa" manapság regionális központ, és néhány évtizede olyan mesterségesen felduzzasztott nagyváros, amelyben a két fő etnikum mára fele-fele arányban oszlik meg.

Mivel a mezőkölpényi zenekar magyaroknak, románoknak és cigányoknak is zenélt, ezen a CD-n is mind a három nép által használt dallamok szerepelnek. A nyitó magyar tánczenei folyamat után a cigányoknak játszott zenék hangzanak fel. A táncrend utolsó részében előtűnnek ugyan cigánydallamok is, a cigány asztali elnevezés azonban nem cigánydallamokat jelöl, hanem a cigány zenészek által asztalnál, táncok szünetében játszott régi magyar keserveseket. A lemezen szerepelnek mind a magyar, mind a román lakodalomban használt dallamok is.

A lemezsorozat ide kattintva vásárolható meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Marton László

A Vígszínház egykori igazgatóját hosszú, méltósággal viselt betegség után érte a halál. 76 éves volt.
Zenés színház

Maxon a regény eksztázisa: ilyen A nagy Gatsby a Vígben

Gatsby pesti milleniál 2019-ből. Gatsby Fitzgerald klasszikus alakja. Gatsby visszafele úszik, az idővel szemben. A Vígszínház új előadásában Gatsby jól énekel.
Vizuál

Menekülés az arisztokráciába

Végre ismét megpillanthatjuk a Downton Abbey ismerős sziluettjét, kószálhatunk a tökéletes angol gyepen, és már szélesvásznon csodálhatjuk a tökéletes szereplők tökéletes jelmezeit. Kérdés, hogy ez elég-e? Kérdés, hogy akarunk-e egyáltalán többet?
Zenés színház

Gyerekszereplők mesélnek a távozó Billy Elliot musicalről

Az évek során több gyerek is játszott a musicalben, amelyre szeptember 22-én lejár az Operaház szerződése. Búcsúzóul nézd meg, milyen volt a darabban játszani.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Budapesten is bemutatkozik Harcsa Veronika menő belgiumi zenekara

A Next.Ape tagjai mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. A formáció szeptember 27-én játszik az A38 hajón.
Jazz/World ajánló

Szülővárosáról énekel Budapesten Dee Dee Bridgewater

A project ötlete évek óta érlelődött, miután Dee Dee Bridgewater visszatért Memphisbe, hogy felkutassa a zenei gyökereket, melyek hatással voltak egész életére. Október 7-én a Kongresszusi Központban énekli ezeket a nosztalgiával teli dalokat a Get Closer Concerts szervezésében.
Jazz/World budapest ritmo

Tartós zenei hidakat épít a Budapest Ritmo fesztivál

A korábbi évekhez hasonlóan idén is lesznek olyan koprodukciók, amik kifejezetten a fesztivál idejére állnak össze, de hallhatunk marokkói emancipációs zenekart, világhírű flamencoénekest, szülinapi koncertet és Césaria Évora emlékest is.
Jazz/World kritika

Érzelmi hullámvasút épült a New York-Hortobágy vonalon

Mi a közös egy magyar népdalban és egy mississippi bluesban? Ez is kiderült a szaxofonos Tóth Viktor Tercettjének Pocsai Kriszta és Horváth Sára Nina énekesekkel közös, szeptember 3-ai koncertjén.
Jazz/World ajánló

Kék bakeliten jelent meg a Solati Music első lemeze

A gyűjtők számára is ritkaságnak számító vinyl teljes anyagát december 7-én egy dupla koncertes lemezbemutató keretében élvezhetik élőben a jazz és a Neo-Soul rajongói a Budapest Jazz Clubban.