Jazz/World

A marosszéki Mezőség népzenéje

A Hagyományok Háza gondozásában 2010-ben megjelent Új Pátria sorozat tizennegyedik lemeze a marosszéki Mezőség népzenéjét mutatja be.

Az Orbán Balázs által negyedik székely székként meghatározott Marosszék népessége az idők folyamán a vidék három fő folyóvölgyében, a Maros, a Nyárád és a Kis-Küküllő mentén és azok mellékvölgyeiben telepedett meg. A marosszéki területek benépesítése nagy valószínűséggel még a Székelyföld megszállásának első hullámában (11-12. század) történt, és abban főként a telegdi székelyek csoportjai vettek részt. A 13-14. században kialakult településszerkezet a 16-17. századi háborús pusztítások dacára többségében napjainkig változatlan maradt. Túlnyomórészt magyarlakta vidék máig is, csak a Mezőség felé eső részen, a Maros völgyében és a Nyárád torkolatának a közelében élnek a 17. századtól bevándorolt románok. A tájegység székhelye és fő vásáros központja az egykori szabad királyi város, a fejedelmi Erdély korában is nagy szerepet játszó Székelyvásárhely, azaz Marosvásárhely, amely az 1876. évi közigazgatási átszervezés után indult újra jelentős fejlődésnek. A székelyek néhai "fővárosa" manapság regionális központ, és néhány évtizede olyan mesterségesen felduzzasztott nagyváros, amelyben a két fő etnikum mára fele-fele arányban oszlik meg.

Mivel a mezőkölpényi zenekar magyaroknak, románoknak és cigányoknak is zenélt, ezen a CD-n is mind a három nép által használt dallamok szerepelnek. A nyitó magyar tánczenei folyamat után a cigányoknak játszott zenék hangzanak fel. A táncrend utolsó részében előtűnnek ugyan cigánydallamok is, a cigány asztali elnevezés azonban nem cigánydallamokat jelöl, hanem a cigány zenészek által asztalnál, táncok szünetében játszott régi magyar keserveseket. A lemezen szerepelnek mind a magyar, mind a román lakodalomban használt dallamok is.

A lemezsorozat ide kattintva vásárolható meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Jazz/World

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

Szabad Hangok - Dés László Free Sounds Quartet

Dés László és zenekara csak hangszeres tudásukra, a fülükre és érzékenységükre hagyatkozva, minden előzetes próba, egyeztetés nélkül játszanak, a teljes szabadság örömével május 27-én az Óbudai Társaskörben.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.
Jazz/World müpa

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Jazz/World ajánló

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.