Jazz/World

A marosszéki Mezőség népzenéje

2011.01.06. 18:37
Ajánlom
A Hagyományok Háza gondozásában 2010-ben megjelent Új Pátria sorozat tizennegyedik lemeze a marosszéki Mezőség népzenéjét mutatja be.

Az Orbán Balázs által negyedik székely székként meghatározott Marosszék népessége az idők folyamán a vidék három fő folyóvölgyében, a Maros, a Nyárád és a Kis-Küküllő mentén és azok mellékvölgyeiben telepedett meg. A marosszéki területek benépesítése nagy valószínűséggel még a Székelyföld megszállásának első hullámában (11-12. század) történt, és abban főként a telegdi székelyek csoportjai vettek részt. A 13-14. században kialakult településszerkezet a 16-17. századi háborús pusztítások dacára többségében napjainkig változatlan maradt. Túlnyomórészt magyarlakta vidék máig is, csak a Mezőség felé eső részen, a Maros völgyében és a Nyárád torkolatának a közelében élnek a 17. századtól bevándorolt románok. A tájegység székhelye és fő vásáros központja az egykori szabad királyi város, a fejedelmi Erdély korában is nagy szerepet játszó Székelyvásárhely, azaz Marosvásárhely, amely az 1876. évi közigazgatási átszervezés után indult újra jelentős fejlődésnek. A székelyek néhai "fővárosa" manapság regionális központ, és néhány évtizede olyan mesterségesen felduzzasztott nagyváros, amelyben a két fő etnikum mára fele-fele arányban oszlik meg.

Mivel a mezőkölpényi zenekar magyaroknak, románoknak és cigányoknak is zenélt, ezen a CD-n is mind a három nép által használt dallamok szerepelnek. A nyitó magyar tánczenei folyamat után a cigányoknak játszott zenék hangzanak fel. A táncrend utolsó részében előtűnnek ugyan cigánydallamok is, a cigány asztali elnevezés azonban nem cigánydallamokat jelöl, hanem a cigány zenészek által asztalnál, táncok szünetében játszott régi magyar keserveseket. A lemezen szerepelnek mind a magyar, mind a román lakodalomban használt dallamok is.

A lemezsorozat ide kattintva vásárolható meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.