Jazz/World

A mi kubai lepkevirágunk

2014.11.26. 13:40
Ajánlom
A tündöklő Elsa Valle, a Magyarországon élő kubai énekesnő új könyvében megnyílik mint ember is, így mindenkinek ajánlható, nem csak rajongóinak- írja Zipernovszky Kornél. Jegyzetében kollégánk egy-egy zenei hírt, eseményt, jelenséget tárgyal E/1-ben, szigorúan a vonal alatt. TAKE7

Ha valaki a tényekre kíváncsi, inkább a Tények könyvét vegye meg, ha van még egyáltalán aktuális kiadása, ne ezt a könyvet. De aki arról akar olvasni, hogy hogyan legyünk boldogok, sokat okulhat Elsa Valle példájából.

Engem, a földhözragadt újságírót persze a tények kezdtek érdekelni. Az adatokra voltam kíváncsi, hogy Elsa Kubában született, híres zenészcsaládban, édesapja trombitás, édesanyja énekelt, a testvérei közül Ramon Valle Hollandiában dolgozik mint jazz-zongorista. A szülei azt szerették volna, ha ő is hangszeres lett volna, de ő inkább énektanárhoz járt - szülei tudta nélkül. Végül egy szerenáddal kiengesztelte őket. A Zene- és Színművészeti Iskola elvégzése után rögtön a legendás havannai Tropicanától kapta első felkérését, ezt követően a legismertebb kubai és dél-amerikai fesztiválokon lépett fel. A híres kubai fesztiválon, a Boleros De Orón hódította meg végleg a közönség szívét és nyerte el a szakma elismerését. Azóta Európát is bejárta számos turné alkalmával. Stílusában keveredik a tradicionális és a mai kortárs kubai éneklés, a világzene és a jazz. Hangja egyszerre érzéki, melankolikus és robbanékony. Dolgozott híres spanyol flamenco zenészekkel is, mint Jose Luis Monton, Estremeno, és bizonyította tehetségét a legendás Buena Vista Social Club és a Septeo Nacional fellépéseinek előzenekaraként. Férjével, Winand Gáborral, a magyar jazzéneklés csillagával sok közös projektjük van, lassan már nem csak a magánéletben, hanem a színpadon is elválaszthatatlanok. Elsa spanyol dalszövegeket is ír, és hosszú ideje sikeres énektanár. Tizenöt éve él Magyarországon, azóta keresztül-kasul bejárta már az országot, rengeteg rajongója van, több lemezt is megjelentetett: Mi Gente; Abracadabra, Salsa Y  Picante, Universo, ezen túl számos lemezen vendégeskedik is.

Elsa új könyvében, amelyet Nyitott ajtók címmel most a L'Harmattan kiadó megjelentetett, ebben a fényképekkel és kottákkal illusztrált kötetben mégsem a karrier a téma. A lemezkészítés, a fesztiválfellépés, az énektanítás kapcsán nem szakmai műhelytitkokról esik szó, hanem mindenről, ami mögötte van, az emberi oldalról. Elsa megosztja olvasóival a titkait, vagy azt mondhatnám inkább, hogy azt az egy, legnagyobb titkot osztja meg velünk, hogy mi van a szökőkútként feltörő, teli szájjal elengedett, gátlás nélküli és természetes, ellenállhatatlanul feltörő kacagása mögött, hogy mi belülről messze kiragyogó, derűs szépségének titka. Sokan meg is kérdezik tőle, hogy hogyan tudta a hideg és olykor reménytelen Magyarországon megőrizni napsugaras lényét. Azt a lényét, amelynek köszönhetően elhívták már súlyos beteghez is azért, hogy kicsit megvigasztalja énekével (és ő azonnal igent mondott). A válasz a nagyjából kronologikus elrendezésű fejezetekből fokozatosan derül ki. Elsa például döntéseiben nagyon bátor valaki, gyorsan dönt, mindig hallgat az intuíciójára, és végig is meri vinni döntéseit. Kifejezetten céltudatos ember, viszont mindenkit figyelmeztet, hogy próbálja meg jól belőni a célját. Viszont miután hívását (ezzel a szóval fejezi ki a hivatását) tudatosította, szülei akarata ellenére is keresztül vitte, amit akart. Van mire visszanéznie és büszkének lennie, de mindig tanul, nem érzi úgy semmiről, hogy ő már arról mindent tud. Ennek jegyében az utazást például, sok zenésszel ellentétben nem nyűgnek, hanem újjászületésnek tartja, amit igyekszik a saját javára fordítani.

Ebben a könyvben is és az életében Elsa fantasztikusan nyitott, közvetlen, befogadó személyiség. (Ó)világunkban, ahol a játékszabályokat főleg a férfiak határozták meg, kevéssé engedjük érvényesülni az Elsa által követett ösztönösséget, leszorítjuk azokat a tudatalattinkba - és azután szenvedünk. Az energiák termékeny kiengedéséhez, a művészi önkifejezés fejlesztéséhez és az akadályok legyőzésének képességéhez sokat tanulhatunk a másik, a kevésbé mesterkélt kultúrából érkező Elsától, aki sem tehetségét, sem nőiességét, sem hangját nem akarta visszafogni. Roppant tanulságos, ahogyan Elsa rá tud legyinteni az anyagi jólét számtalan jelére. Nem a pillanatnyi öröm a célja, pontosan tudja, hogy mitől múlandóak ezek, mint tárgyak megszerzése, megvásárlása, hanem a mélyebb, a megújuló energiát nyújtó szeretet, a megbocsátás és az adakozás. Az inspirációt, az ihletet nem valami pótszerből, hanem egyenesen a hétköznapokból meríti. A magyarok általában csodálkozva kérdezgetik tőle, hogy hogy áttelepült a napfényes Kubából? Ezt még azok is meg szokták kérdezni tőle, akik legalább sejtik a választ. A válasz részletesen le van írva a könyvben, ahogy szerelmének története is. 

Nem csak tanítványai tanulhatnak abból a fejezetből, amikor elmeséli, hogy hogyan talált rá a saját hangjára, hogyan tudta először úgy megszólaltatni énekhangját, ahogy kell, és hogyan tudta először kiengedni azt. Amihez az alábbi zenei ars poetica társul:

„Mindig az a célom, hogy egy egyszerű mű szülessen, tele könnyen érthető ötletekkel, amelyek könnyen átadhatók a világomnak, amely hallgat engem. Nem az a célom, hogy szédületes dolgokat alkossak és virtuóznak tűnjek hihetetlen hangokkal és arány nélküli magasságokkal.  Egyszerűen csak a zene szolgálatába állítom szívemet, szabad kezet adok a képzeletnek..."

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Világhírű mesterpáros a Várkert Bazár színpadán

Augusztus 1-én a Zenélő Budapest nyári évadának második nagykoncertjén Tony Lakatos és Szakcsi Lakatos Béla kápráztatja el a jazz zene rajongóit.
Jazz/World lemez

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Jazz/World interjú

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Jazz/World ajánló

Sztárprodukciók a Vajdahunyadvárban

A Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjeivel zárul a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, amely idén összesen 8 koncerttel örvendeztette meg a közönséget.
Jazz/World ajánló

Nyári jazz meglepetés a Müpa videócsatornáján

Újranézhetők az idei Jazz Showcase felfedezettjeinek koncertjei, péntektől kezdve három héten át minden pénteken két koncertfelvételt tesz elérhetővé a Müpa videómegosztó felületén.