Jazz/World

A morna és a díva

2007.03.19. 00:00
Ajánlom
Ahogy az elmúlt két évben, idén is tavasszal ad koncertet a Művészetek Palotájában Cesaria Evora. Tíz ünnepelt stúdióalbum és húszéves nemzetközi karrier után töretlenül a csúcson – ugyanazzal a keresetlen előadásmóddal, s még mindig mezítláb…

Abban, hogy Cesaria énekelni kezdett, a nagybátyja és a coladeira-szerző Gregorio Goncalves bátorításán túl annak a fiatal gitáros tengerésznek volt kirívó szerepe, akibe Cesaria tizenhat évesen beleszeretett. Ám miután kislányuk született, Eduardo visszatért Hollandiába, Cesaria pedig maradt a Zöld-foki szigeteken – ezt követően tűnt fel egyre gyakrabban a kikötő bárjaiban, ahol az "itala fejében" énekelt.

1985-ben a köztársaság kormánya felkérte a sziget ismertebb énekesnőit, hogy lépjenek fel egy ünnepi rendezvényen, két év múlva pedig arra is rávette egy Portugáliában élő pályatársa - a gitáros Bana - hogy egy rövid turnét és egy lemezfelvételt szervezhessen neki.

Az első Cesaria-album (La Diva aux Pieds Nus) 1988-ban készült; a negyedik, a Miss Perfumado kétszázezer példány felett fogyott, és a "mezítlábas dívát" a world music egyik legkeresettebb és legünnepeltebb előadójává tette. Az utóbbi években Evora töretlen nemzetközi rangja megkívánta, hogy távolabbra (is) kalandozzon a Zöld-foki szigetek kávéházi dalainál: a Café Atlantico és a Sao Vicente di Longe című albumait kubai muzsikusok és brazil énekesek népesítették be, majd 2003-ban az ő felvételeit is "utolérte" a remix-hullám (Club Sodade). 2004-ben koncert-DVD-je (Live D’Amor) jelent meg – annak a párizsi koncertnek a varázsát élhette át a Művészetek Palotája közönsége is 2005 és 2006 tavaszán.

(2007. április 7-8., 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) Cesaria Evora (ének) koncertje)

Regisztrálj! – Játssz velünk és légy a vendégünk!
Február végén indította útjára első internetes kvízjátékát a Művészetek Palotája. Már a cím is sejteti, hogy a fejtörő szoros kapcsolatban áll az orgonakoncertekkel. Az on-line kvíz kiválóan debütált – száznál többen próbálkoztak a helyes válaszokkal és közel negyven résztvevő vált jogosulttá a nyereményre.

A következő kérdéssort március 14-től találják meg az érdeklődők a honlapon. A témákat az április 11-i hangverseny határozza meg. Aki tehát eredményesen szeretne játszani, ismerje meg minél jobban az orgonát, a trombitát, Fassang Lászlót, Ole Edvard Antonsent, valamint a programban elhangzó műveket és azok komponistáit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Könyv

Líra Könyvhét a karanténban

A koronavírus mindannyiunk életét megváltoztatta, de az olvasás és a könyv szeretete megmarad. Ezért tartják fontosnak a Líránál, hogy a könyvek ünnepe ne maradjon el teljesen, így május 26–29. között egy rendhagyó online Líra Könyvhét keretében hozzák el mindenki otthonába a legújabb olvasnivalókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Jimmy Cobb jazzdobos

A legendás amerikai zenész utolsóként távozott azok közül, akik játszottak Miles Davis ikonikus szextettjében és annak Kind of Blue című 1959-es albumán.
Jazz/World mti

Online készül a Fonó az őszi, 25. évfordulóra

Virtuálisan készül fennállásának 25. évfordulójára a Fonó Budai Zeneház, az intézmény a jubileum alkalmából 25 kategóriában várja a közönség véleményét június 15-éig arról, hogy melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a kulturális intézményben.
Jazz/World gyász

Elhunyt a Ghymes együttes billentyűse, Kún Csaba

A zenész 57 évesen, betegség következtében hunyt el.
Jazz/World hír

103 évesen újra slágerlistás lett Vera Lynn

Vera Lynn lett a legidősebb énekes, aki felkerült a legjobb 40 albumot jegyző brit slágerlistára, a 103 éves énekesnő legnépszerűbb dalainak 100 című gyűjteményével pénteken a lista 30. helyére került.
Jazz/World lemez

A magyar jazzlemez, amit egy koporsóműhelyben vettek fel

„Jazz a négy fal között” című sorozatunkban a Nigun Live Inem Sargfabrik című lemezét hallgatjuk meg.