Jazz/World

A morna és a díva

2007.03.19. 00:00
Ajánlom
Ahogy az elmúlt két évben, idén is tavasszal ad koncertet a Művészetek Palotájában Cesaria Evora. Tíz ünnepelt stúdióalbum és húszéves nemzetközi karrier után töretlenül a csúcson – ugyanazzal a keresetlen előadásmóddal, s még mindig mezítláb…

Abban, hogy Cesaria énekelni kezdett, a nagybátyja és a coladeira-szerző Gregorio Goncalves bátorításán túl annak a fiatal gitáros tengerésznek volt kirívó szerepe, akibe Cesaria tizenhat évesen beleszeretett. Ám miután kislányuk született, Eduardo visszatért Hollandiába, Cesaria pedig maradt a Zöld-foki szigeteken – ezt követően tűnt fel egyre gyakrabban a kikötő bárjaiban, ahol az "itala fejében" énekelt.

1985-ben a köztársaság kormánya felkérte a sziget ismertebb énekesnőit, hogy lépjenek fel egy ünnepi rendezvényen, két év múlva pedig arra is rávette egy Portugáliában élő pályatársa - a gitáros Bana - hogy egy rövid turnét és egy lemezfelvételt szervezhessen neki.

Az első Cesaria-album (La Diva aux Pieds Nus) 1988-ban készült; a negyedik, a Miss Perfumado kétszázezer példány felett fogyott, és a "mezítlábas dívát" a world music egyik legkeresettebb és legünnepeltebb előadójává tette. Az utóbbi években Evora töretlen nemzetközi rangja megkívánta, hogy távolabbra (is) kalandozzon a Zöld-foki szigetek kávéházi dalainál: a Café Atlantico és a Sao Vicente di Longe című albumait kubai muzsikusok és brazil énekesek népesítették be, majd 2003-ban az ő felvételeit is "utolérte" a remix-hullám (Club Sodade). 2004-ben koncert-DVD-je (Live D’Amor) jelent meg – annak a párizsi koncertnek a varázsát élhette át a Művészetek Palotája közönsége is 2005 és 2006 tavaszán.

(2007. április 7-8., 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) Cesaria Evora (ének) koncertje)

Regisztrálj! – Játssz velünk és légy a vendégünk!
Február végén indította útjára első internetes kvízjátékát a Művészetek Palotája. Már a cím is sejteti, hogy a fejtörő szoros kapcsolatban áll az orgonakoncertekkel. Az on-line kvíz kiválóan debütált – száznál többen próbálkoztak a helyes válaszokkal és közel negyven résztvevő vált jogosulttá a nyereményre.

A következő kérdéssort március 14-től találják meg az érdeklődők a honlapon. A témákat az április 11-i hangverseny határozza meg. Aki tehát eredményesen szeretne játszani, ismerje meg minél jobban az orgonát, a trombitát, Fassang Lászlót, Ole Edvard Antonsent, valamint a programban elhangzó műveket és azok komponistáit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.
Jazz/World interjú

Klippremier - Margo: Barefoot love

A Fidelión debütál a Margo első saját szerzeményéhez készült videoklip, melynek kapcsán Jéger Dorottya énekes és Bihari Márton gitáros meséltek zenei elképzelésükről.
Jazz/World ajánló

„A világzene a nyitottságról szól” - Ünnepel a Kobuci

Világzenei héttel ünnepli jubileumi, tizedik évadát a Kobuci. Augusztus 13. és 19. között a Boban Marković Orkestar, a Besh o droM, a Zuboly vagy éppen a Fanfara Complexa mellett a műfaj számos hazai kiválósága, fiatal formációk és táncház is várja a közönséget.