Jazz/World

A morna és a díva

2007.03.19. 00:00
Ajánlom
Ahogy az elmúlt két évben, idén is tavasszal ad koncertet a Művészetek Palotájában Cesaria Evora. Tíz ünnepelt stúdióalbum és húszéves nemzetközi karrier után töretlenül a csúcson – ugyanazzal a keresetlen előadásmóddal, s még mindig mezítláb…

Abban, hogy Cesaria énekelni kezdett, a nagybátyja és a coladeira-szerző Gregorio Goncalves bátorításán túl annak a fiatal gitáros tengerésznek volt kirívó szerepe, akibe Cesaria tizenhat évesen beleszeretett. Ám miután kislányuk született, Eduardo visszatért Hollandiába, Cesaria pedig maradt a Zöld-foki szigeteken – ezt követően tűnt fel egyre gyakrabban a kikötő bárjaiban, ahol az "itala fejében" énekelt.

1985-ben a köztársaság kormánya felkérte a sziget ismertebb énekesnőit, hogy lépjenek fel egy ünnepi rendezvényen, két év múlva pedig arra is rávette egy Portugáliában élő pályatársa - a gitáros Bana - hogy egy rövid turnét és egy lemezfelvételt szervezhessen neki.

Az első Cesaria-album (La Diva aux Pieds Nus) 1988-ban készült; a negyedik, a Miss Perfumado kétszázezer példány felett fogyott, és a "mezítlábas dívát" a world music egyik legkeresettebb és legünnepeltebb előadójává tette. Az utóbbi években Evora töretlen nemzetközi rangja megkívánta, hogy távolabbra (is) kalandozzon a Zöld-foki szigetek kávéházi dalainál: a Café Atlantico és a Sao Vicente di Longe című albumait kubai muzsikusok és brazil énekesek népesítették be, majd 2003-ban az ő felvételeit is "utolérte" a remix-hullám (Club Sodade). 2004-ben koncert-DVD-je (Live D’Amor) jelent meg – annak a párizsi koncertnek a varázsát élhette át a Művészetek Palotája közönsége is 2005 és 2006 tavaszán.

(2007. április 7-8., 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) Cesaria Evora (ének) koncertje)

Regisztrálj! – Játssz velünk és légy a vendégünk!
Február végén indította útjára első internetes kvízjátékát a Művészetek Palotája. Már a cím is sejteti, hogy a fejtörő szoros kapcsolatban áll az orgonakoncertekkel. Az on-line kvíz kiválóan debütált – száznál többen próbálkoztak a helyes válaszokkal és közel negyven résztvevő vált jogosulttá a nyereményre.

A következő kérdéssort március 14-től találják meg az érdeklődők a honlapon. A témákat az április 11-i hangverseny határozza meg. Aki tehát eredményesen szeretne játszani, ismerje meg minél jobban az orgonát, a trombitát, Fassang Lászlót, Ole Edvard Antonsent, valamint a programban elhangzó műveket és azok komponistáit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.