Jazz/World

A mulatós a mennybe megy

2007.01.08. 00:00
Ajánlom
Emir Kusturica világhírű filmjeinek, világhírű muzsikusa érkezett hozzánk, Goran Bregovic. A délszláv zene Párizsban élő csillaga egy operát írt (Karmen with happy end - Kármen boldog befejezéssel), amelyben a tragikus szerelmesek története boldog véget ér.

Ismerve Bregovic kultuszát, lelkes rajongóinak hazánkban élő nagy számát, parázs estére számíthatnak azok, akiknek egyáltalán sikerül bejutniuk ma este a Művészetek Palotájába.

Goran Bregovic áldásos közreműködésének köszönhetően a délszláv esküvőkön játszott talpalávaló, és a temetéseken felhangzó fájdalmas sirató lassan nem hiányozhat egy magára is valamit adó művelt értelmiségi cédé tárából. Miért lett a faluról falura vándorló rezesbandák világa, e lenézett műfaj divatos a vájtfülű közönségnél?

Talán mert másról szól, mint a hazai mulatós csürdöngölős gajdolása. Vagy éppen köze sincs már a temetéseken és esküvőkön játszott népzenei ihletésű nótákhoz, amelyek a Kusturica filmek történeteivel egyetemeben előkelő helyet foglalnak ma el az európai kulturális hagyományban.

A hajdani Dionüszosz ünnepekhez hasonlít, amelynek mámorán keresztül megcsillan az egész élet értelmetlensége, és tragikussága. Keverednek benne a délszláv melódiák a klasszikus zene motívumaival, és persze a rock zenekerokban töltött évek hatásával. Bregovic sírva vigad. Vicces és véresen komoly. Nevetséges és szánandó - akár az egész emberi igyekezet. Mint zenekarának elnevezése: Wedding and Funeral Band, azaz: zenekar esküvőkhöz és temetésre. Kevésszer hallani egyszerre ennyi boldog szomorú dalt, mint Bregovic lemezein, aki felemeli, szintetizálja a délszláv zene kissé harsány, érdes melódiáit a legnemesebb melódiák szféráiba.

Maga egyébként tagadja, hogy zenéjének alapját a délszláv népzene motívumainak feldolgozása jelentené és önálló kompozíciónak tartja muzsikáját. Egy olyan zenész életművének, aki Szarajevóban nőtt föl, horvát és szerb szülőktől származik, és anyanyelve a szerb-horvát nyelv mára megszünt létezni.

Zeneművészeti hallgatóként kezdte, mígnem tizenhat évesen szögre nem akasztotta hegedűjét. Gitárt vett a kezébe és különféle rockzenekarokban tűnt fel, így a legendás Bijelo Dugme nevű etno rockzenekarban, amely óriási népszerűségnek örvendett hajdanán. Fényes pályafutását azonban keresztül húzta a délszláv háború. Éppen jókor jött számára Emir Kusturica felkérése, aki filmzenét rendelt tőle készülő filmje, a Cigányok ideje számára.

Bregovic nem egyszerűen aláfestő zenét komponált a történethez, önálló zenei világot teremtett Kusturica alkotása számára, amely azóta is táblás házakat vonz, bármerre is hangzik fel szerte a világon. A számok, amelyekhez saját bevallása szerint ekkor használt utoljára népzenei motívumokat, önálló életet élnek, kultikus dalok lettek, zenekarok sora játssza őket.

Emir Kusturica műhelye olyan ugródeszkát jelentett számára, amely az egész világon ismertté tette nevét. A rendezővel tíz éven keresztül dolgozott együtt, egyebek mellett olyan filmklasszikusokon, mint az Arizoniai álmodozók a Cigányok ideje vagy az Underground. Ma azonban, ahogy a vele készült interjúkban rendre elárulja, nem tervezi az együttműködést. Kusturica nyilvánosan meg is támadta Bregovicot, hogy sajátjaként tünteti fel a balkáni muzsikát, amelynek csupán feldolgozója.

A zenész Párizsban él és legtöbbnyire Belgrádban dolgozik. Igazi kétlaki életet mondhat magának. Ma saját művével a Kármen boldog befejzéssel című operával érkezett el hozzánk, amelynek ő írta a szövegkönyvét és rendezőként is jegyzi. "Olyan operát akartam írni, amit a cigányok is el tudnak játszani!" - nyiltakozta művéről, amelyben a Wedding and Funeral Band tagjaként maga is fellép.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.