Jazz/World

A multiinstrumentalista jazzdobos

2011.02.25. 22:25
Ajánlom
"Emlékszem, amikor először olvastam a szavakat, amelyek nagymamám, Rosa mama falán keretbe foglalva függtek. A békesség imáját akkor nem, csak jóval később értettem meg, miután több hullámvölgyön túl volt az életem. Lelki szemeim előtt ma is tisztán látom minden szavát."

Brian Blade kétségtelenül napjaink egyik meghatározó jazzdobosa. Valószínűleg azt sem túlzás állítani, hogy a legnagyobbak között fogjuk majd emlegetni. Ha csupán Wayne Shorter szaxofonos kvartettjének egyik tagja lenne, az is elég indok volna arra, hogy egy lapot kapjon a jazz nagykönyvében, de munkássága, fiatal kora ellenére is, már egy egész fejezetet tesz ki. Shorter zenekara nem egyszerűen a kamara jellegű jazz magasiskolája, de új formanyelvet is teremtett. Máig utolsó megjelent lemezük, a Beyond the Sound Barrier 2006-ban Grammy-díjat kapott, hasonlóan a 2003-ban megjelent Alegria című lemezhez, ami Shorter zeneszerzői munkásságának egyik csúcspontja.

Blade a Shorter Quartetben John Pattitucci és Danilo Perez mellett játszik. Rajtuk kívül olyan meghatározó jazz-zenészek partnere volt, mint Bill Frisell, Kenny Garrett, Joshua Redman, Wolfgang Muthspiel, Brad Mehldau vagy egykori tanára, Ellis Marsalis. Számára nem létezik különbség a jazz és más zenei műfajok között, amint egy interjúban nem olyan rég megvallotta. A zene stílusától függetlenül ugyanazzal az intenzitással van jelen a színpadon; jó példa erre közreműködése Seal illetve Bob Dylan zenekaraiban.

A Brian Blade Fellowship megalakításának gondolata akkor született meg, mikor New Orleans-i tanulmányai során találkozott Jon Cowherd zongoristával. Több kompozíciót írtak közösen, ezek képezték aztán az együttes repertoárjának gerincét. Nem sokkal később rögzítették első albumukat. Elkészítéséhez olyan társakat találtak, mint Chris Thomas bőgős, Myron Walden és Melvin Butler szaxofonosok és a pedal steel gitáros Dave Easley. Blade elsősorban énekes-gitáros minőségében vesz részt a Fellowship munkájában, bár a stúdióban gyakran beül a dobok mögé is. Zenéjüket átitatja az a szellemiség, amit Blade baptista lelkész édesapjának köszönhetően gyerekkorában szívott magába.

A gospel és a soul hatása erősen érezhető a zenekar 2000-ben megjelent második, Perceptual című lemezén, amelyen többek között Joni Mitchell énekelt. Nagy jelentőséggel bírt ez a zenekarvezető számára, hiszen Mitchell nem csupán énekesként, de szerzőként is az egyik példaképe. Nyolc évnek kellett eltelnie, hogy a "baráti társaság" elkészítse soron következő Season of Changes című CD-jét, amelyen Kurt Rosenwinkel gitáros személyében a jazz fiatal generációjának krémje képviseltette magát. Köszönhetően a kiváló zenészeknek, továbbá annak, hogy Blade sokat fejlődött az évek során zeneszerzőként, a Season of Changes zeneileg érett, kiemelkedő anyag lett, bár nagyban eltért a többi albumtól azzal, hogy itt nem jelent meg az énekhang.

Ez idáig utolsó lemezük a Mama Rosa, amelynek anyagát március elején élőben is hallhatja a magyar közönség. Blade visszatért az eredeti elképzeléshez, és újra az énekhang, illetve az akusztikus gitárok határozzák meg a hangzást. Mindemellett azonban sikerült megtartania az előző lemez összes pozitívumát is. Akik követték Blade pályafutását, valószínűleg nem csodálkoznak azon, mennyire belsőséges és mély ez a személyes indíttatásból született zenei anyag. A számok kivétel nélkül a családról, szerelmekről, tér- és időbeli utazásokról szólnak. Alkotótársa ezúttal - Jon Cowherd mellett - Daniel Lanois gitáros, zeneszerző, producer volt, aki Brian Eno, a U2, Willie Nelson, Peter Gabriel és Neil Young mellett vált ismertté. Lanois, a régi barát már az első, 1998-ban megjelent lemezen feltűnt, mint gitáros. Ezúttal ő volt az is, aki rábeszélte Blade-et, hogy a régóta a fiókban heverő dalokat elővegye. Hozzá hasonlóan Lanois is büszkélkedhet Grammy-díjjal, amit Emmylou Harrisszel közösen kapott a 2006-os év legjobbjának értékelt kortárs folk lemezének elkészítéséért. A három évvel később megjelent, Rosa nagymama emlékének szentelt albumon felcsendül A békesség imája, amelynek szavai gyerekkora óta Blade fülében csengenek. Ez a dal egyesíti mindazt, amiért oly sokan szeretik a Fellowshipet, tiszta és egyenes filozofikus üzenete komplex zenei formába öntve szólal meg. A folk, a jazz és a soul igazi egységgé válik Blade kompozícióinak megszólaltatásakor csakúgy, mint a lemezre felkerült ismert instrumentális gospelek előadása során.

Budapestre nagyrészt a lemezen hallható muzsikusok érkeznek majd. Az alapító tag Chris Thomas bőgős most sem hiányozhat a csapatból, ahogy az alternatív rock zongorista és énekes Aaron Embry sem. Goffrey Moore és a szintén gitáros Kelly Jones játéka is ismerősen cseng majd azoknak, akik hallották már a lemez anyagát. Mivel élőben nem oldható meg, hogy a gitározás és éneklés mellett Blade a dobokat is kezelje, így kerül képbe Steve Nistor dobos. Különleges élmény lehet ez a koncert, hiszen az az igényesség ami Brian Blade és barátai muzsikáját jellemzi, szinte teljesen kiveszett korunk popzenéjéből. Azok számára pedig, akik idegenkednek a jazz műfajától, túlságosan bonyolultnak és nehezen befogadhatónak gondolják, a megjelenés egyenesen kötelező!

Brian Blade: Mama Rosa

2011. március 6. 19:30

Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: Brian Blade (ének, gitár), Chris Thomas (bőgő), Kelly Jones (ének, gitár), Goffrey Moore (gitár), Aaron Embry (ének, zongora), Steve Nistor (dob)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

11+1 filmzene, amit hallanod kell Ennio Morriconétól

91 évesen elhunyt Ennio Morricone, aki nélkül nem lenne hős Clint Eastwood, nem lenne mit játszania az óceánjáró zongoristának és nem lenne mennyei a mozi sem. Összeszedtük a legjobb filmzenéit.
Jazz/World

Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző

Hétfőn, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone olasz zeneszerző - közölte családja az ANSA hírügynökséggel.
Zenés színház

Világsztárokkal indul a nyár a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

A színház vezetése a már megtervezett programokból, valamint új eseményekből, koncertekből és előadásokból egy újraépített nyári repertoárral kívánja megszólítani és beinvitálni a közönséget.
Klasszikus

Arany Vonót kapott Roby Lakatos

A hegedűművész a Meiringeni Zenei Fesztivál nyitókoncertjén vehette át a Der Goldene Bogen (Arany Vonó) elnevezésű elismerést.
Plusz

85 éves lett Buddha földi alakja, a dalai láma

A tibeti buddhisták Nobel-békedíjas szellemi vezetője immár hatvanegy éve él száműzetésben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Minden hétvégén koncert a Városmajorban

Július közepétől egészen szeptember közepéig változatos és színes programkínálattal, szombat esténként pedig igazi zenei csemegének ígérkező koncertek sorával várja közönségét a Városmajori Szabadtér Színház.
Jazz/World gyász

Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző

Hétfőn, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone olasz zeneszerző - közölte családja az ANSA hírügynökséggel.
Jazz/World magazin

KÉP-regény: Buller a Pubban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy felettébb szokatlan sajtótájékoztatót idéz fel.
Jazz/World hír

Segítséget kérnek a válság miatt a brit zenészek a kormánytól

Paul McCartney, Ed Sheeran és a Rolling Stones 1500 további zenésszel együtt azt kéri, hogy a kormány adjon támogatást az élő zenei rendezvények életben tartásához.
Jazz/World ajánló

Koncert Vaksötétben – zongora és énekhang fények nélkül

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület a mögöttünk álló nehéz hónapok után újra, immáron hetedszer szervez Vaksötét koncertet, hogy a kikapcsolódásra és a zenére vágyó közönséget invitálhassa meg egy különleges estére.