Jazz/World

A muzsikus és köre

2007.11.07. 00:00
Ajánlom
Immár második esztendeje zajlik a novemberi Körfesztivál a Művészetek Palotája Fesztivál Színpadán. A rendezvény házigazdája és szerkesztője, Várkonyi Attila válaszolt kérdéseinkre.

- Mit jelent a "KÖR" Zenei Fesztivál elnevezés?

- Ez egy nagyon különleges színpadi előadássorozat, ahol nem egy hagyományos koncert kerül lebonyolításra, hanem a „kör közepén” egy előadó vagy egy zenekar saját művészetéből, szerzeményéből nyújt át egy csokrot a nézőknek. Azoknál a produkcióknál, amelyekre erre lehetőség van – és ez tavaly óriási siker volt –, a nézők nem csak a nézőtéren foglalhatnak helyet, hanem a színpadot is körbe ülhetik. Így egy egészen más perspektívából, testközelből lehetnek az előadás részesei. Természetesen a kör motívum a színpadi látványban is végig kíséri az előadásokat mind a vetítésben, mind a háttér kialakításában.

- Hogyan került a könnyűzene a Művészetek Palotájába?

- Sokak szemében a Művészetek Palotája a "magaskultúra" fellegvára, emellett azonban igen nívós könnyűzenei, világzenei és jazzkoncertek is vannak a házban. Amikor a Palota fizikai valójában még nem is létezett, Kiss Imre vezérigazgató úrral arról beszélgettünk, hogy miután a magyar könnyűzene is a magyar kultúra része, ennek is helyet kell kapnia az épületben. Nagyon fontosnak tartom azt is, hogy az ifjúság elfogadja a Művészetek Palotáját, és már gyermekkorban, illetve ifjúkorban látogassa meg valamelyik rendezvényünket, amely számára érdekes (Cifra Palota, ifjúsági koncertek, Hang-Ár rendezvények, illetve könnyűzenei koncertek, jazzkoncertek stb.). Szentül hiszem, hogy ez a ház nem csupán néhány ezer fővárosi lakosnak épült, hanem az ország minden polgárának.

- Hogyan áll össze egy program?

- Nálunk minden produkció egyedi, és az előadóművészekkel együtt arra törekszünk, hogy itt a Palotában, kihasználva a koncerttermek nyújtotta lehetőségeket, a lehető legmagasabb színvonalú, egyedi előadásokat hozzunk létre. Szerkesztőtársaimmal együtt javaslatokat teszünk a koncertekre, amelyeket a szerkesztőbizottság többszöri szűrön keresztül elfogad, végül a művészekkel és szakemberekkel együtt színpadra állítjuk a produkciókat.

- Kiket hallhatunk idén a fesztiválon?

- Szerkesztőtársammal, Börzsönyi Annával idén is gazdag programot állítottunk össze. Az előadások közül kiemelkedik Dés László szerzői-előadói estje, a Dés-dalok, ahol a művész vendége lesz a Kossuth-díjas Udvaros Dorottya és Kulka János, továbbá Somló Tamás. A Dés László dalaiból késztett összeállítás különleges hangszerelésben, egyedi kísérettel lesz hallható. Mint minden előadás a Körfesziválon, ez is "egyedi darab" lesz, erre az alkalomra jön létre, és eleddig ebben a formában soha nem láthatta a közönség.

- Hogyan születik meg egy ilyen produkció?

- Ez a legizgalmasabb része a munkánknak. Egy körúti kávézóban találkoztunk először Dés Lacival, akivel rádiós munkám kapcsán már több alkalommal beszélgettünk. Ez azonban nagyon izgalmas feladatnak ígérkezett: közösen kiválasztani, mit mutasson meg a művész a Fesztiválszínházban a szinte kimeríthetetlen életműből. A beszélgetés során rengeteg ötlet felmerült, hiszen mind a jazzben, mind az igényes popzenében, mind pedig a színházi műfajban bőven volt módunk válogatni. Közel egy órás aktív gondolatcsere után abban maradtunk, hogy néhány hét múlva újra átbeszéljük a programot, remélve, hogy addigra kikristályosodnak az ötletek. Nagyjából egy hónap múlva Laci felhívott telefonon és újra találkoztunk. Ekkor alakult ki a koncepció és a végleges program, eldőlt, hogy a közönség a művész eddigi életművéből és vadonatúj dalaiból Dés-dalokat hall majd több Kossuth-díjas művész előadásában.

- Ezzel véget is értek a koncert előkészületei?

- Szerencsére korántsem. Rengeteg egyeztetés, próbatermi munka, felkérés, kikérés, próba előzi meg a produkció végleges kialakulását. Továbbá a marketing csapattal együttműködve a koncert népszerűsítése is nagyon fontos dolog. És ezzel még mindig nem ért véget a munka, hiszen olyan gyorsan gazdára talált az összes jegy az első előadásra, hogy a Palota vezetésével úgy döntöttünk, lesz második koncert is. Egy újabb ebéd Dés Lászlóval… Ő is örömmel mondott igent a második koncertre. Úgy érzem, hogy ebben a koncertben minden benne van, ami a Ház szellemiségéhez hozzátartozik. Igényes szerzők, igényes zene, magas színvonalú előadók, sztárvendégek (a szó igazi értelmében véve), nagy közönség- és médiaérdeklődés.

- A Dés-dalokon túl milyen produkciókat láthatunk még?

- Bíró Eszter a Miss Saigon, Az Operaház fantomja főszereplőjeként és a Budapest Klezmer Band énekeseként egyaránt ismert előadóművész. Ezen a koncerten régi és új dalaival, régi és új zenész barátaival lép a közönség elé. Sztárvendégei Gerendás Péter, Herczku Ági, Oláh Ibolya és Szalóki Ági lesznek. Fellép továbbá a Bolyki Brothers. A négy hivatásos muzsikus produkciója nem csak azért egyedülálló, mert mind a négyen testvérek, hanem – és főként – azért is, mert a dzsessz és a komolyzene területén ugyancsak jelentős eredményeket értek el. Az igényes pop kedvelőinek jó hír, hogy a Körfesztivál keretében novemberben fellép a Belmondo is. Az együttes első nagy slágerével, a Lesz, volt, van című dallal hamar berobbant a köztudatba. Ez a számuk a rádiókban és a televíziókban is több hétig vezette a slágerlistákat, s ennek köszönhetően 2006-ban jelölték őket a Viva Comet-díjra. Sokak kedvence, a Supernem is fellép a Művészetek palotájában. Az együttest ötödik éve alkotó Papp Szabolcs, Pulius Tibor és Mozsik Imre már a Supernem életre hívását megelőzően is együtt játszott. Így mire megalapították saját együttesüket, pontosan ismerték egymás zenei stílusát, ízlését, és a zenélésen túl igazi barátság is összefűzte, összefűzi őket. A csapat az utóbbi időben egyre több nagysikerű koncertet adott országszerte, hozzánk most egy egyedi hangzással, VJ-vel és video-látvánnyal készülnek.

(2007. november 7. 20:00 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Bíró Eszter (ének) koncertje; km.: Gerendás Péter, Herczku Ági, Oláh Ibolya, Szalóki Ági (ének), Fodo (ütőhangszerek, dob, billentyűs hangszerek), Papesch Péter (basszusgitár), Szirtes Edina "Mókus" (hegedű, harmonika, vokál), Mogyoró Kornél (ütőhangszerek, rap), Antoni Arnold (gitár), Hámori Máté (gitár, billentyűs hangszerek), Bíró Nóra (vokál), Árkosi Szabolcs (rap, harmonika, saz, billentyűs hangszerek)

2007. november 8. 20:00 Fesztivál Színház (Budapest) - Belmondo

2007. november 9. 20:00 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - A Bolyki Brothers koncertje; km.: Kelemen Barnabás (hegedű), Lakatos György (fagott), Bársony Bálint (szaxofon), Nagy László (gitár)

2007. november 10. 20:00 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Dés-dalok - Dés László koncertje; km.: Udvaros Dorottya, Somló Tamás, Kulka János

2007. november 11. Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Supernem)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.