Jazz/World

A muzsikus és köre

2007.11.07. 00:00
Ajánlom
Immár második esztendeje zajlik a novemberi Körfesztivál a Művészetek Palotája Fesztivál Színpadán. A rendezvény házigazdája és szerkesztője, Várkonyi Attila válaszolt kérdéseinkre.

- Mit jelent a "KÖR" Zenei Fesztivál elnevezés?

- Ez egy nagyon különleges színpadi előadássorozat, ahol nem egy hagyományos koncert kerül lebonyolításra, hanem a „kör közepén” egy előadó vagy egy zenekar saját művészetéből, szerzeményéből nyújt át egy csokrot a nézőknek. Azoknál a produkcióknál, amelyekre erre lehetőség van – és ez tavaly óriási siker volt –, a nézők nem csak a nézőtéren foglalhatnak helyet, hanem a színpadot is körbe ülhetik. Így egy egészen más perspektívából, testközelből lehetnek az előadás részesei. Természetesen a kör motívum a színpadi látványban is végig kíséri az előadásokat mind a vetítésben, mind a háttér kialakításában.

- Hogyan került a könnyűzene a Művészetek Palotájába?

- Sokak szemében a Művészetek Palotája a "magaskultúra" fellegvára, emellett azonban igen nívós könnyűzenei, világzenei és jazzkoncertek is vannak a házban. Amikor a Palota fizikai valójában még nem is létezett, Kiss Imre vezérigazgató úrral arról beszélgettünk, hogy miután a magyar könnyűzene is a magyar kultúra része, ennek is helyet kell kapnia az épületben. Nagyon fontosnak tartom azt is, hogy az ifjúság elfogadja a Művészetek Palotáját, és már gyermekkorban, illetve ifjúkorban látogassa meg valamelyik rendezvényünket, amely számára érdekes (Cifra Palota, ifjúsági koncertek, Hang-Ár rendezvények, illetve könnyűzenei koncertek, jazzkoncertek stb.). Szentül hiszem, hogy ez a ház nem csupán néhány ezer fővárosi lakosnak épült, hanem az ország minden polgárának.

- Hogyan áll össze egy program?

- Nálunk minden produkció egyedi, és az előadóművészekkel együtt arra törekszünk, hogy itt a Palotában, kihasználva a koncerttermek nyújtotta lehetőségeket, a lehető legmagasabb színvonalú, egyedi előadásokat hozzunk létre. Szerkesztőtársaimmal együtt javaslatokat teszünk a koncertekre, amelyeket a szerkesztőbizottság többszöri szűrön keresztül elfogad, végül a művészekkel és szakemberekkel együtt színpadra állítjuk a produkciókat.

- Kiket hallhatunk idén a fesztiválon?

- Szerkesztőtársammal, Börzsönyi Annával idén is gazdag programot állítottunk össze. Az előadások közül kiemelkedik Dés László szerzői-előadói estje, a Dés-dalok, ahol a művész vendége lesz a Kossuth-díjas Udvaros Dorottya és Kulka János, továbbá Somló Tamás. A Dés László dalaiból késztett összeállítás különleges hangszerelésben, egyedi kísérettel lesz hallható. Mint minden előadás a Körfesziválon, ez is "egyedi darab" lesz, erre az alkalomra jön létre, és eleddig ebben a formában soha nem láthatta a közönség.

- Hogyan születik meg egy ilyen produkció?

- Ez a legizgalmasabb része a munkánknak. Egy körúti kávézóban találkoztunk először Dés Lacival, akivel rádiós munkám kapcsán már több alkalommal beszélgettünk. Ez azonban nagyon izgalmas feladatnak ígérkezett: közösen kiválasztani, mit mutasson meg a művész a Fesztiválszínházban a szinte kimeríthetetlen életműből. A beszélgetés során rengeteg ötlet felmerült, hiszen mind a jazzben, mind az igényes popzenében, mind pedig a színházi műfajban bőven volt módunk válogatni. Közel egy órás aktív gondolatcsere után abban maradtunk, hogy néhány hét múlva újra átbeszéljük a programot, remélve, hogy addigra kikristályosodnak az ötletek. Nagyjából egy hónap múlva Laci felhívott telefonon és újra találkoztunk. Ekkor alakult ki a koncepció és a végleges program, eldőlt, hogy a közönség a művész eddigi életművéből és vadonatúj dalaiból Dés-dalokat hall majd több Kossuth-díjas művész előadásában.

- Ezzel véget is értek a koncert előkészületei?

- Szerencsére korántsem. Rengeteg egyeztetés, próbatermi munka, felkérés, kikérés, próba előzi meg a produkció végleges kialakulását. Továbbá a marketing csapattal együttműködve a koncert népszerűsítése is nagyon fontos dolog. És ezzel még mindig nem ért véget a munka, hiszen olyan gyorsan gazdára talált az összes jegy az első előadásra, hogy a Palota vezetésével úgy döntöttünk, lesz második koncert is. Egy újabb ebéd Dés Lászlóval… Ő is örömmel mondott igent a második koncertre. Úgy érzem, hogy ebben a koncertben minden benne van, ami a Ház szellemiségéhez hozzátartozik. Igényes szerzők, igényes zene, magas színvonalú előadók, sztárvendégek (a szó igazi értelmében véve), nagy közönség- és médiaérdeklődés.

- A Dés-dalokon túl milyen produkciókat láthatunk még?

- Bíró Eszter a Miss Saigon, Az Operaház fantomja főszereplőjeként és a Budapest Klezmer Band énekeseként egyaránt ismert előadóművész. Ezen a koncerten régi és új dalaival, régi és új zenész barátaival lép a közönség elé. Sztárvendégei Gerendás Péter, Herczku Ági, Oláh Ibolya és Szalóki Ági lesznek. Fellép továbbá a Bolyki Brothers. A négy hivatásos muzsikus produkciója nem csak azért egyedülálló, mert mind a négyen testvérek, hanem – és főként – azért is, mert a dzsessz és a komolyzene területén ugyancsak jelentős eredményeket értek el. Az igényes pop kedvelőinek jó hír, hogy a Körfesztivál keretében novemberben fellép a Belmondo is. Az együttes első nagy slágerével, a Lesz, volt, van című dallal hamar berobbant a köztudatba. Ez a számuk a rádiókban és a televíziókban is több hétig vezette a slágerlistákat, s ennek köszönhetően 2006-ban jelölték őket a Viva Comet-díjra. Sokak kedvence, a Supernem is fellép a Művészetek palotájában. Az együttest ötödik éve alkotó Papp Szabolcs, Pulius Tibor és Mozsik Imre már a Supernem életre hívását megelőzően is együtt játszott. Így mire megalapították saját együttesüket, pontosan ismerték egymás zenei stílusát, ízlését, és a zenélésen túl igazi barátság is összefűzte, összefűzi őket. A csapat az utóbbi időben egyre több nagysikerű koncertet adott országszerte, hozzánk most egy egyedi hangzással, VJ-vel és video-látvánnyal készülnek.

(2007. november 7. 20:00 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Bíró Eszter (ének) koncertje; km.: Gerendás Péter, Herczku Ági, Oláh Ibolya, Szalóki Ági (ének), Fodo (ütőhangszerek, dob, billentyűs hangszerek), Papesch Péter (basszusgitár), Szirtes Edina "Mókus" (hegedű, harmonika, vokál), Mogyoró Kornél (ütőhangszerek, rap), Antoni Arnold (gitár), Hámori Máté (gitár, billentyűs hangszerek), Bíró Nóra (vokál), Árkosi Szabolcs (rap, harmonika, saz, billentyűs hangszerek)

2007. november 8. 20:00 Fesztivál Színház (Budapest) - Belmondo

2007. november 9. 20:00 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - A Bolyki Brothers koncertje; km.: Kelemen Barnabás (hegedű), Lakatos György (fagott), Bársony Bálint (szaxofon), Nagy László (gitár)

2007. november 10. 20:00 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Dés-dalok - Dés László koncertje; km.: Udvaros Dorottya, Somló Tamás, Kulka János

2007. november 11. Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Supernem)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Igazi francia dzsesszcsemege Thomas de Pourquery új lemeze

Korlátoktól mentes, felszabadult, improvizatív zene hallható a francia dzsessz aktuális színfoltja, Thomas de Pourquery új albumán. Az énekes, szaxofonos Droles de Dames című anyaga a magyar BMC gondozásában jelent meg.
Jazz/World podcast

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Jazz/World ajánló

Prince egykori zenésze is a Müpa Home fellépői között

Három egyedülálló online koncertpremiert kínál április 16-17-én és 30-án a Müpa Home. Tzumo Árpád zenekara, a Solati Music és a Blahalouisiana mellett látható lesz a basszusgitár dán ikonja, Ida Nielsen koncertje is.
Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.